4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialStatul Islamic pierde teren şi recruţi, dar atracţia sa e neştirbită. ISIS...

Statul Islamic pierde teren şi recruţi, dar atracţia sa e neştirbită. ISIS va fi, în continuare, o ameninţare pentru Occident

Puterea de atracţie a grupului Statul Islamic pare să nu fi suferit deloc în urma numeroaselor înfrângeri militare ale jihadiştilor în Siria şi Irak, spun experţii citaţi de cotidianul belgian LaLibre.be.

„Este foarte importantă ca Statul Islamic să fie lăsat fără sanctuarele care-i perdmit să strângă fonduri şi să-şi antreneze soldaţii. Dar înfrângerile militare nu vor eradica ameninţarea durabilă a unui grup care va continua să inspire atentate”, susţine Anthony Cordesman, de la Centrul de Studii Strategice Internaţionale din Washington.

În iunie 2014, Abou Bakr al-Baghdadi, numărul unu al Statului Islamic, proclama instaurarea noului „califat” în teritoriile cucerite din Siria şi Irak. El le cerea atunci musulmanilor să ia armele în mâini sub stindardul acestui nou „stat”, promiţându-le glorie şi bogăţie.

Mii de recruţi au curs în valuri în lunile următoare. Cei mai mulţi dintre autorii atentatelor din 13 noiembrie 2015 din Paris au trecut prin taberele de pregătire ale Statului Islamic înainte de a semăna teroare în Franţa.


Peste 400 de oameni au murit în Europa în cele şase atentate care au avut loc în ultimii 12 ani. Citeşte aici o cronologie a atentatelor.


Apoi au fost recunoscute câteva oraşe strategice pentru „califat”. Acum, fortăreaţa cea mai importantă din Irak, Mosul, este asediată de o coaliţie internaţională, iar asupra bastionului lor sirian, Raqqa, a fost lansată o ofensivă duminică dimineaţă.

În consecinţă, a cam secat fluviul de combatanţi străini care vin să jure credinţă stindardului negru. Sosirile în Siria şi irak au scăzut de zece ori pe an, de la 2.000 la 200 de simpatizanţi pe lună, susţină Pentagonul.

Controalele mai severe de la frontierele turce şi o supraveghere accentuată a serviciilor de inteligenţă europene au contribuit la reducerea acestui flux.

Aceste eşecuri au afectat şi instrumentele de propagandă ale ISIS, pilon central al politicii sale de recrutare. Astfel,  numărul de articole online ale jihadiştilor a scăzut cu 70%, ajungând de la 700 în august 2015, la 200 în vara aceasta, potrivit Centrului antiterorist al Academiei Militare Americane West Point. În plus, în septembrie, şeful propagandei Statului Islamic, Adnani, a fost ucis printr-o lovitură aeriană.


Adnani, numit și „ministrul atentatelor“, făcea apel la „fiecare musulman“ să „ucidă toţi necredincioșii“ și promitea raiul celor care se alăturau ISIS. Omul făcea parte dintre teroriștii cei mai căutaţi de SUA, care a promis suma de 5 milioane dolari pentru orice informaţie ce ar permite capturarea lui. Citeşte aici cum a fost eliminat.


Cu toate acestea, nici eventuala dispariţie, la care sperăm, a „califatului”, nici intrarea grupului în clandestinitate nu-l vor împiedica să inspire atentate împotriva Occidentului.

„Pentru adepţii săi, din SUA, Europa, Africa de Nord sau din alte părţi, organizaţia pare un amant puternic care atrage violenţa şi suscită un puternic sentiment de apartenenţă, subliniază grupul de experţi în securitate Soufan. Este foarte mare riscul ca înfrângerile suferite în Siria şi Irak să antreneze un val de susţinere în exterior şi o escaladare a ameninţărilor teroriste în lume.”

Iar cum acţiunile organizate ingenios, ca atentatele din 13 noiembrie 2015, sunt ceva mai complicat de pus la cale, autorităţile se tem de dezvoltarea unui jihadism „de inspiraţie” care se răspândeşte pe reţelele de socializare.

Deja se prespune că aceasta a fost metoda prin care un propagandist al ISIS a dirijat atacul asupra unui preot din această vară, care a fost decapitat într-o biserică din Saint-Etienne-du-Rouvray.

Pe lângă aceşti tineri radicalizaţi la distanţă, se adaugă riscul reîntoarcerii în ţările lor a luptătorilor străini care luptă acum pentru jihad în Siria şi Irak.

Din cei aproape 40.000 de astfel de luptători străini, unii ar putea renunţa la ISIS şi ar putea încerca să-şi recapete o viaţă normală, dar alţii vor fi ca nişte cai Troian care vor comite atentate. Va fi foarte greu pentru autorităţi să facă această triere, a subliniat americani Joby Warrick, care a câştigat Premiul Pulitzer anul acesta pentru cartea sa „Sub drapelul negru”.

SUA a înăsprit, la începutul lui 2016, regimul de acordare a vizelor pentru cetăţenii europeni, pentru a preveni sosirea jihadiştilor belgieni sau francezi pe teritoriul american.

Cele mai citite

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...

Băut, fără permis, cu mașina furată și prins cu 167 km/h în Brașov

Un bărbat de 33 de ani, din localitatea Urlaţi, judeţul Prahova, a fost reţinut şi arestat preventiv după ce a fost prins conducând cu...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...
Ultima oră
Pe aceeași temă