20.9 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportAtletismVIDEO. A fost descoperită o bază secretă a naziştilor în Arctica

VIDEO. A fost descoperită o bază secretă a naziştilor în Arctica

Cercetători ruşi au descoperit o bază secretă a nazişilor construită în 1942 cu scopul de a fi folosită drept staţie meteorologică. În 1944 a fost abandonată, după ce soldaţii germani care lucrau aici au fost răpuşi de o emidemie, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Este o descoperire istorică. Baza secretă a fost instalată de nazişti pe insula Alexandra, în arhipelagul Franz Josef, la aproximativ 1000 de kilometri de Polul Nord. Această bază, numită „Schatzgräber”, care înseamnă „căutătorul de comori”, ar fi fost construită de membrii celui de-al Treilea Reich în 1942 – cam la un an după ce armata germană a invadat URSS-ul – din ordinul direct al lui Adolf Hitler. Se pare că locul a fost abandonat după ce soldaţii aflaţi în baza respectivă au consumat carne de urs polar crudă, infectată cu viermi. Fiind grav bolnavi, soldaţii au fost transportaţi de urgenţă la bordul unui submarin german. Jumătate dintre ei au murit pe drum.

Locul în care se afla această construcţie era precizat în unele documente de arhivă, dar nimeni nu a reuşit să-l descopere până acum. Unii istorici chiar spuneau că ar fi fost un mit.

La peste 70 de ani după ce a fost părăsită, această bază a fost găsită de cercetători ruşi. Aceaştia au făcut mai multe săpături şi au ajuns la ruinele buncărului, unde au găsit cutii cu mirodenii, gloanţe ruginite, diverse manuscrise şi tot felul de relicve din vremea celui De-Al Doilea Război Mondial. Unele dintre obiecte sunt într-o stare deosebit de bună, pentru că au fost conservate de ger.

Această bază a fost folosită în principal drept staţie meteorologică, iar cu informaţiile obţinute erau ghidate trupele germane pe teritoriul URSS. Soldaţii care lucrau aici au trimis, în doi ani, peste o mie de buletine meteo. În cele din urmă, toate aceste eforturi au fost zadarnice, pentru că armata germană, surprinsă de greaua iarnă rusească, a fost învinsă în mai 1945.

Frontul de est este considerat cel mai sângeros din istorie cu aproximativ 30 de milioane de morţi. Această înfrângere a îngenunchiat al Treilea Reich şi a marcat începutul victoriei aliaţilor asupra Germaniei naziste.

Cele mai citite

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...

Echipa feminină de gimnastică a României a terminat pe locul patru la Campionatele Europene de la Rimini

Echipa feminină de gimnastică a României s-a clasat pe locul al patrulea la Campionatele Europene pentru senioare de la Rimini. România (Sabrina Maneca Voinea, Ana...

Jaqueline Cristian, la un singur meci de calificarea pe tabloul principal al turneului de la Roma

Jaqueline Cristian este la un singur meci de calificarea pe tabloul principal al Mastersului de la Roma, după ce a învins-o în prima rundă...
Ultima oră
Pe aceeași temă