7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialRudele victimelor din Colectiv au depus plângere penală împotriva lui Ponta, Arafat...

Rudele victimelor din Colectiv au depus plângere penală împotriva lui Ponta, Arafat şi Bănicioiu. Şeful DSU şi fostul premier al României îşi susţin, în continuare, nevinovăţia

UPDATE 13.40: Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că reclamatul are dreptul să își susțină nevinovăția, referindu-se la plângerea penală depusă de părinţii a doi dintre tinerii decedaţi în incendiul Colectiv.

”Astăzi am aflat că doi părinți, Iancu și Chelba, au depus o plângere penală împotriva mea în ce privește tragedia de la Colectiv. (…) Consider că nu am ce comenta cu excepția acestui punct de vedere pe care îl postez aici. Ne aflăm într-o țară democratică în care oricine poate depune o plângere penală, iar reclamatul are dreptul să își susțină nevinovăția. Proba vinovăției aparține reclamantului și organelor de anchetă. Sunt convins că până mâine voi fi judecat și condamnat din partea unor reprezentanți ai presei și a unor „activiști” de pe Facebook”, a scris Raed Arafat marți pe pagina sa de socializare, el subliniind că „este vorba doar despre o plângere penală la acest moment”.


Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, a anunțat marți că a fost depusă, la Parchetul General, o plângere penală împotriva celor care au gestionat situația după incendiul de la clubul bucureștean, printre care și fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Ancheta Colectiv i-a luat în vizor şi pe coordonatorii principali ai intervenţiei din noaptea incendiului. Părinţii a doi tineri decedaţi în incendiu, Eugen Iancu şi Jean Chelba, au depus, marţi dimineaţă, la Parchetul General plângeri penale pe numele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a fostului ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi a fostului premier Victor Ponta.

Eugen Iancu a declarat că prin această sesizare vor o continuare a anchetelor, pentru că până acum s-au făcut cercetări doar asupra a ceea ce s-a întâmplat „până la uşa Colectivului”.

„Noi vrem să continuăm. Copiii noştri au murit în spitale, au murit din cauza tratamentelor, din cauza refuzului de a fi trimişi în străinătate. Vedem acuma cum un fost ministru spune că el este dentist şi că el nu ştia ce să facă, l-au sfătuit medicii, deci medicii trebuie să spună dacă sunt ei de vină sau dacă este de vină conducerea. Trebuie să ne spună justiţia”, a spus Eugen Iancu, al cărui fiu, Alexandru Iancu, a murit în incendiu, potrivit News.ro.

El a precizat că sesizarea depusă la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este îndreptată împotriva tuturor celor care au acţionat după ieşirea tinerilor din clubul Colectiv. 

Jean Chelba, tatăl lui Alexandru Chelba, care a murit în incendiul din Colectiv, a spus că în sesizare, care a fost semnată de peste 50 de persoane, sunt vizate „mai multe persoane din conducerea ţării de la vremea aceea, a guvernului, inclusiv de la primul ministru, secretari de stat, miniştri”. Jean Chelba a preciza că Victor Ponta, ca şef al Guvernului, trebuia să solicite aplicarea mecanismului de activare european.

În ce priveşte acuzaţiile, Jean Chelba a spus că acestea sunt de la abuz în serviciu la trafic de influenţă şi omor cu intenţie indirectă. „Sunt articole din Codul penal, chiar şi inacţiunea se pedepseşte, adică cei ce nu au făcut nimic. La primul-ministru se numeşte inacţiune”, a afirmat Chelba.

Eugen Iancu a mai spus că sesizarea este şi împotriva refuzului „de a ne trata corect copiii, pentru că cei ce au reuşit să ajungă la spital, toţi aveau o şansă la viaţă dacă conducătorii noştri erau interesaţi de vieţile lor şi nu de interese personale sau de orgolii”.

“Ştim cine a condus atunci şi, din păcate, unii vor să conducă şi acum. Arafat, Bănicioiu, avem manageri de spitale, avem… Toată lumea se bătea cu pumnii în piept că noi avem condiţii, că suntem mai bine trataţi ca în Germania, deşi se ştia din prima clipă că toţi cei care ajung în spital vor muri, şi vor muri din cauza bacteriilor, din cauza lipsei de dotari, din cauza lipsei de experienţă. Noi ne dorim să nu se întâmple ce s-a întâmplat la Maternitatea Giuleşti, unde ştim că aproape nu a plătit nimeni nimic. Şi aici mă refer la pedepse, a fost găsită vinovată o asistentă medical. Să fim serioşi!”, a mai spus Eugen Iancu.

El a adăugat că la televizor s-a văzut că Raed Arafat era mai preocupat „să-şi alinieze salvările”. „Am văzut şi acum cu accidentul de pe autostradă, Arafat era la toate televiziunile, este singurul salvator din ţara asta, eu nu ştiu ce fac toţi ceilalţi”, a spus Iancu.

Reacția lui Victor Ponta: Asta înseamna că Cioloş este vinovat de moartea celor care au murit pe autostradă

Fostul premier Victor Ponta a declarat, marţi, în legătură cu plângerea penală depusă la Parchetul instanţei supreme, că el şi-a asumat răspunderea politică şi a demisionat după incendiul din Colectiv, iar pentru restul lucrurilor va decide justiţia. Ponta a afirmat că, dacă lucrurile sunt privite aşa, înseamnă că şi Dacian Cioloş este vinovat pentru cei care au murit sâmbătă pe autostrada A2.

Întrebat cum comentează faptul că el este printre persoanele vizate în plângerea penală depusă la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de către părinţii tinerilor care au murit în clubul Colectiv, Victor Ponta a spus: „Asta înseamnă că Cioloş este vinovat de moartea celor care au murit pe autostradă duminică. Haideţi să …”

„Eu am demisionat, mi-am asumat răspunderea politică, mă rog, aşa cum a fost atunci. Restul lucrurilor le va decide justiţia. Dar aş vrea să nu facem politică din moartea unor oameni”, a spus Victor Ponta la ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Citeşte şi: ​#COLECTIV 1 AN. Mărturia cutremurătoare a unui tată. Eugen Iancu: Nu mi-am pus niciodată problema că fiul meu ar putea să moară. Atâta umanitate există că l-au scos într-un sac, la câteva minute după ce am ieșit din salon | VIDEO

În prezent, Eugen Iancu este unul dintre cei mai vocali părinți care și-au pierdut copiii în tragedia din 30 octombrie 2015. După ce fiul său a încetat din viață, Eugen Iancu a decis să se implice activ pentru ajutorarea răniților. Astfel, el a fondat Asociația Colectiv GTG3010, singura asociație înființață de cei care au avut de suferit în mod direct în urma incendiului, fiind formată din 100 de membri. 


 „Pentru prejudiciile morale și materiale suferite ca urmare a tragediei din 30 octombrie 2015, ce a avut loc în clubul Colectiv, în perioada noiembrie 2015 — aprilie 2016 un număr de 90 de persoane au depus cereri scrise de constituire de parte civilă, dintre care 27 sunt persoane care au suferit vătămări (răni, arsuri, etc) în urma incendiului din club, iar 63 sunt moștenitori/ succesori ai celor decedați. Sumele cu care aceștia s-au constituit părți civile variază între 30.000 euro și 2.000.000 euro”, preciza DNA.

La un an de la tragedia din Colectiv, supraviețuitorii și familiile victimelor susțin că vinovații nu au fost trași la răspundere, printre aceștia fiind fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, care susținea că spitalele au „tot ce le trebuie” pentru tratarea victimelor și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, căruia i se repoșează că echipajele de intervenție coordonate de el ar fi ajuns cu întârziere la club, iar ambulanțele trimise pentru ajutorarea victimelor ar fi fost prea puține și că nu a acceptat ajutorul ambulanțelor BGS și Sanador.


Citeşte şi: #COLECTIV 1 AN. Povestea emoţionantă a lui Alex Chelba, tânărul care a reuşit să iasă din iadul de foc, dar a fost răpus de sistemul medical românesc

Jean Chelba, tatăl lui Alex, este unul dintre fondatorii asociaţiei Colectiv GtG3010, “singura asociaţie înfiinţată de cei afectaţi de acel incendiu pentru cei afectaţi de incendiu”. Alături de alţi părinţi ai căror copii au dispărut în nenorocirea care a scos în stradă mii de oameni şi prieteni ai acestora, Jean Chelba a refuzat să se conformeze unei situaţii care persista de zeci de ani. Astfel, acesta a ieşit în faţă şi a fost una dintre vocile care au arătat adevărul din spatele uşilor albe ale spitalelor.


Raed Arafat rămâne în funcție

La acel moment, Raed Arafat s-a apărat spunând că nu a făcut altceva decât să urmeze pașii prevăzuți în Planul Roșu. Patru luni mai târziu, un raport al Corpului de control al premierului a arătat că intervenția de urgență în urma incendiului a fost, în mare parte, o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie din partea autorităţilor. Documentul arăta că această absență a avut la bază „lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară”. Mai mult, raportul arăta că autoritățile nu ar fi declanşat imediat Planul Roşu de Intervenţie, iar,după demarare, acest lucru nu a fost comunicat tuturor instituţiilor responsabile. La rândul său, secretarul de stat în MAI a publicat un punct de vedere, în care a criticat concluziile raportului Corpului de control al premierului, precizând că anumite aspecte ale documentului „conţin recomandări ce nu corespund” cu diferite acte normative sau care reglementează proceduri naţionale ori internaţionale şi „necesită clarificări din partea colectivului care a redactat” documentul. Din acest motiv, el a fost chemat, în 28 martie, la Palatul Victoria, unde a discutat cu șeful Corpului de control.

Arafat a stârnit numeroase critici din partea familiilor tinerilor care au murit în spitale, din cauză că nu au fost transferați la timp în străinătate. Secretarul de stat în MAI a răspuns că „din păcate unii pacienți nu erau transportabili nici pentru distanțe mici”. 


Citeşte şi: #Colectiv 1 AN. Raed Arafat explică de ce nu a demisionat după tragedie: Ne-am obişnuit ca la fiecare situaţie de urgenţă cineva să plece

Raed Arafat a ales să rămână în funcție întrucât nu consideră că a fost vorba de neglijenţă în intervenţia de la incendiu. În schimb, persoanele care i-au cerut demisia au avut „anumite motive”, spune secretarul de stat.


Totodată, tatăl unui tânăr care a murit la trei săptămâni după ce a fost rănit în incendiul din clubul Colectiv l-a acuzat pe Raed Arafat că echiapeje de salvare nu i-au transportat fiul la spital cu o ambulanţă, deoarece nu ar fi considerat că se află în stare gravă.

Arafat s-a apărat spunând: „Când numărul victimelor este copleșitor nu poți să-i iei pe toți de odată și nici nu poți avea o ambulanță pentru fiecare imediat. De aici apare triajul, care la fața locului se bazează pe diferențierea celor care au pericol iminent de moarte de cei care nu sunt în pericol iminent de moarte. Dacă un echipaj de ambulanță sau SMURD refuză să ia un pacient la un moment nu înseamnă că l-a refuzat permanent și poate a fost alt pacient cu risc mai mare care trebuia transportat înainte”.

Și în 29 octombrie 2016, Arafat a declarat presei motivele pentru care, la un an de la tragedia din Colectiv, a decis să rămână în funcție.

Raed Arafat a ales să rămână în funcție întrucât nu consideră că a fost vorba de neglijenţă în intervenţia de la incendiu. În schimb, persoanele care i-au cerut demisia au avut „anumite motive”, spune secretarul de stat.

„Cei care au cerut această demisie, oameni simpli n-am văzut, oameni implicaţi şi anumite emisiuni, posturi de televiziune – da, am văzut. În primul rând era o situaţie de dezastru. Acolo nu consider că sistemul de urgenţă a neglijat sau a făcut ceva în care să spui că trebuie să plece oamenii din sistemul de urgenţă, să plec eu sau să plece altul. Dar eu am zis de mai multe ori – dacă mi se cere, plec, nu se pune problema. Nu aveam motiv în timpul în care eram la maxim în lucru să vin să spun: eu plec şi vă las. Poate că era pentru mine chiar…mă linişteam, se linişteau si ei că nu mai atacau pe nimeni. Să pleci pentru că cineva îţi cere demisia, că cel care îţi cere demisia ţi-o cere pentru anumit motiv, eu nu o fac. Cei care au urlat deschis erau în număr mic, care ştiam foarte bine, cel puţin aveam convingerea bună, ce stă în spate. Dacă venea premierul şi îmi zicea – trebuie să pleci, fără nicio problemă, plecam, nu se punea problema. Dar mai mult la anumite momente demisia să ţi-o depui este şi un act în care înseamnă că ai lăsat totul baltă şi ai zis la revedere. Şi nu era bine să o fac pentru că sistemul avea nevoie să stăm şi să îl sprijinim să meargă mai departe”, a declarat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din Ministerul de Interne.


Nicolae Bănicioiu: Nu avem nevoie de nimic

Fostului ministru al Sănătății i se reproșează că, la începutul lunii noiembrie 2015, s-a opus public transportării răniților în străinătate.

„Chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația. (…) Franța, Germania, am primit din foarte multe părți astfel de solicitări. Momentan noi ne descurcăm foarte bine. Ne descurcăm foarte bine iar medicii noștri pot face față cu brio oricărei situații, da?”, spunea Bănicioiu, la 1 noiembrie 2015.

Un an mai târziu, el anunță că  va candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie, pe listele PSD, la Iași.


Citeşte şi: #Colectiv 1 AN. Bănicioiu „aniversează” la plajă în Cuba. PSD îi mai dă un mandat de deputat

Unul din principalii responsabili pentru drama de la Colectiv, fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu, va candida pentru PSD, pe listele de la Iași. Deocamdată însă el aniversează un an de la drama de la Colectiv pe plajele din Cuba.


În tragedia de la Colectiv, și-au pierdut viața 64 de oameni, iar 147 de persoane au rămas cu răni grave. În urma incendiului din 30 octombrie 2015, au ieșit la suprafață nenumărate nereguli din sistemul public – funcționari care nu își fac treaba, lipsă de coordonare între echipajele de intervenție, lipsa unei reacții prompte a autorităților, infecții intraspitalicești. 

 

Cele mai citite

Exclusiv Nou sondaj ECFR: Cei mai mulți britanici și europeni susțin aprofundarea relațiilor și sunt disponibili să ignore liniile roșii; votanții Brexit sprijină libera...

Un nou sondaj de opinie publică, cu 9.278 de respondenți din 6 țări, publicat astăzi de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), relevă că...

Taiwan a închis centrul său de răspuns de urgență. Ce înseamnă asta

Taiwan a închis centrul său de răspuns de urgență, ceea ce sugerează că exercițiile militare chineze în apropierea insulei s-ar fi încheiat, scrie Reuters. Ministerul...

Marșul Eroilor de la Timișoara marchează 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989

Organizatorii subliniază că evenimentul este deschis tuturor timișorenilor, indiferent de vârstă, sex, religie sau simpatii politice Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria organizează, luni, cea de-a 19-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă