7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleFood#COLECTIV 1 AN. Povestea emoţionantă a lui Alex Chelba, tânărul care a...

#COLECTIV 1 AN. Povestea emoţionantă a lui Alex Chelba, tânărul care a reuşit să iasă din iadul de foc, dar a fost răpus de sistemul medical românesc

A trecut un an de la tragedia din Colectiv, iar România este pusă faţă în faţă cu supravieţuitorii acelei nopţi cumplite, cu rudele şi cu prietenii celor dispăruţi în infernul de foc. Alexandru Chelba avea 33 de ani, la momentul tragediei, şi era fotograf. În Colectiv, Alex filma concertul trupei Goodbye to Gravity atunci când s-a dezlănţuit nenorocirea. După șapte zile pe patul de spital, Alex s-a stins. La un an distanță, tatăl lui a declarat, pentru România Liberă, că în țară nu s-a schimbat nimic.

În noaptea tragediei, tânărul a reușit să iasă din club şi a ajuns la Spitalul Sfântul Pantelimon, aşa cum a scris chiar el, pe contul personal de Facebook. Ulterior, a fost transferat la Spitalul de Arşi. La spital, medicii au constatat că avea arsuri de gradul doi şi trei pe o suprafaţă mare din corp şi arsuri de căi aeriene. Pe patul de spital, Alex Chelba le-a povestit prietenilor clipele cumplite prin care a trecut în Colectiv. 

În momentul izbucnirii incendiului, Alex se afla în partea opusă faţă de ieşirea din club, iar rapiditatea cu care flăcările au cuprins tavanul l-a luat prin surprindere. Totul în mai puţin de un minut. Alex s-a îndreptat rapid spre ieşire, “însă odată ajuns la un metru jumătate de uşă, sleit de puteri fiind (din pricina intoxicației, așa cum aveam să aflu ulterior), s-a aruncat la pământ pentru a nu se lăsa cuprins de flăcări”, scrie actriţa şi bună prietenă a bărbatului, Andreea Ibaka pe blogul personal. “Mai spunea că a avut noroc că un dulap de lemn a căzut peste el, ținându-i drept scut în fața flăcărilor”, a mai scris el.

Prietenii care l-au vizitat și-au amintit că Alex le-a povestit că, în momentul izbucnirii incendiului, a început să respire prin tricou, pentru a se feri de aerul înecăcios şi toxic. La un moment dat, în busculada creată, Alex simţea cum oamenii îl calcă în picioare, dar a reuşit să se târască până în cadrul uşii, de unde a fost tras afară de cei care au rămas să ajute. 

“Insista pe faptul că nu și-a pierdut nicio secundă cunoștința și se îmbărbăta la ideea că el este bine atâta timp cât a ajuns pe picioarele lui la ambulanță. Mai apoi, a intrat – tot pe picioare – în spital… acolo unde le spunea tuturor să-i preia mai întâi pe cei mai grav răniți decât el”, a povestit actrița Andreea Ibaka.

Pe 4 noiembrie, la câteva zile de la tragedie, Cabral a scris un text emoţionant despre Alex Chelba, prietenul său care se lupta să supravieţuiască.

"E solid prietenul meu. Şi destul de înalt. Şi râdem mult. Cu toate că nu ştie de glumă, râdem mult. Alex Chelba îl cheamă. Şi e un capsoman şi-un fixist. Are 33 de ani şi e un băiat serios. Uneori chiar enervant de serios. Munceşte de rupe. Aleargă cu aparatul ăla al lui, cară multe kile de obiective, fuge dintr-un loc într-altul… ba fotografie, ba video. Nu ştie să zică nu. Cu toate că nu-i tace gura aia bogată… nu ştie să refuze. Sare să ajute, să sprijine, să rezolve. E un băiat extraordinar. Şi plâng ca un idiot pentru că nu-mi aduc aminte să-i fi spus vreodată cât de mişto cred că este", scria Cabral pe blogul său.

La şapte zile de la incendiu, sleit de puteri şi răpus de un sistem ros de corupţie şi neajunsuri, descoperite prea târziu, Alex s-a stins. 

„Vă mulţumim frumos pentru tot. Am oprit strângerea de fonduri. Alex nu mai este”, a anunţat Cabral pe blog.

Tatăl lui Alex: Era supărat că, deși ajunsese la spital pe picioare, starea lui se degrada

Jean Chelba, tatăl lui Alex, este unul dintre fondatorii asociaţiei Colectiv GtG3010, “singura asociaţie înfiinţată de cei afectaţi de acel incendiu pentru cei afectaţi de incendiu”.

Alături de alţi părinţi ai căror copii au dispărut în nenorocirea care a scos în stradă mii de oameni şi prieteni ai acestora, Jean Chelba a refuzat să se conformeze unei situaţii care persista de zeci de ani. Astfel, acesta a ieşit în faţă şi a fost una dintre vocile care au arătat adevărul din spatele uşilor albe ale spitalelor.

„Ştiu că în noaptea în care a fost primit Alexandru în secţia ATI dulapul de medicamente era închis. Deci nu au putut cei care erau de gardă în perioada respectivă să folosească medicamente care poate, necunoscător, zic, eu, am aflat după aceeea că unele erau foarte necesare, nu s-a putut deschide dulapul decât a doua zi, când a venit cheia”, a declarant acesta pentru tolo.ro.

Tatăl lui Alex nu a fost singurul care a observat această situaţie. Unul dintre medicii veniţi să dea o mână de ajutor s-a certat cu şefa de secţie de la Terapie Intensivă, Laura Constantinescu, încercând să afle de ce medicamentele sunt puse sub cheie.  Medicul a motivat că nu poate lăsa dulapul cu medicamente deschis pentru că se fură. Discuţia dintre cele două a fost înregistrată şi transmisă presei, iar şefa secţiei a fost suspendată.

„Şefa de secţie ne-a spus că totul este în regulă, când ei de fapt erau toţi în aceeaşi încăpere, medicaţie de dat numai ea hotărăşte întrebând şi pe alţii, dar ea hotărăşte acolo, nu vă faceţi niciun fel de probleme, medicamentele erau repartizate discreţionar numai de doamna Laura Constantinescu”, a mai spus Chelba.

Acuzaţiile sunt confirmate şi de o fostă angajată a spitalului: „Dânsa nu a venit nici măcar să scrie o medicaţie. O medicaţie nu a scris la aceşti oameni care au murit cu zile. Cu zile au murit. Plus materialele care ni s-au dat, donaţiile care s-au făcut pentru arşi le stocau în cabinetul medicilor. Noi nu am avut dreptul la un iaurt, nu am avut dreptul la o apă. Pamperşi ne aduceau de acasă aparţinătorii şi medicamentele le ţineau sub cheie”, conform Digi24.

Mai stau două, trei săptămâni aici, ies și îi distrugem pe toți”, i-a spus Alex, pe patul de spital, tatălui său. „Alex era supărat pentru că observase haosul operațiunii de salvare, era supărat pentru că, deși ajunsese la spital pe picioare, starea lui se degrada”, explică Jean Chelba.

Băiatul nu a mai reuşit să se ţină de promisiune. A murit la şapte zile de la tragedie. În numele său şi al celorlalte 63 de victime, mii de oameni au ieşit, zile în şir, în stradă. Au cerut demisii, au cerut pedepsirea vinovaţilor şi o schimbare în bine. Au cerut bun simţ, respect şi normalitate pentru cei care au fost, sunt şi vor fi.

Jean Chelba: Au fost greşeli enorme. Din prostie, din incompetenţă, din rea-voinţă

La un an de la cumplita tragedie, tatăl lui Alex, Jean Chelba, ne-a a declarat că s-au comis numeroase şi enorme greşeli în operaţiunea de salvare a victimelor, iar România nu şi-a învăţat lecţia şi cu excepţia câtorva schimbări minore, totul a rămas la fel, însă, are încredere că justiţia îşi va face treaba, iar toţi vinovaţii vor plăti preţul incompetenţei şi relei-voinţe.

Nu s-a schimbat nimic. În afară de câţiva oameni din conducerea ţării, care au intenţii bune, altceva nu s-a schimbat. Directorii de spitale au rămas aceiaşi cu maximum două excepţii. Cel de la Arsi şi-a dat seama că trebuia să dispară singur. Ţara este aceeaşi. Arafat este tot secretar de stat.

Am făcut presiuni la Ministerul Sănătăţii cu domnul Voiculescu, care a avut bunăvoinţa de a prelungit deconturile de tratamente cu încă doi ani. Se încearcă schimbări de metode, de proceduri, dar cu aceiaşi oameni. 

Au fost greşeli enorme. Din prostie, din incompetenţă, din rea-voinţă, începând cu primul ministru care n-a aplicat legile corect. Într-o situaţie de această natură trebuia să se dea drumul mecanismului de intervenţie european.

Pe fişele UPU s-a declarat că pacienţii transportaţi cu taxiuri sau maşini personale au fost duşi la spital cu SMURD-ul. Este o mare minciună. 

Justiţia trebuie să-şi facă treaba. Mă bucur că procurorii anchetează DSU, intervenţia propriu-zisă şi incidental cu bacteriile din spitale. Sunt oameni care pun frâne, dar vor plăti. Oprea, Bănicioiu, Ponta, Arafat.

Ultimele declaraţii ale fostului director interimar al spitalului de Arşi, Cristian Niţescu, au fost absolut jenante. Niţescu a spus că au fost plantaţi viermi pe pacienţi pentru ca spitalul şi personalul medical să fie denigraţi.

Jean Chelba a mai declarat, pentru România Liberă, că toate victimele ar fi trebuit să fie transportate chiar de a doua zi în străinătate, fiind pregătite avioane israeliene pentru transfer, însă autorităţile române au refuzat.

În noaptea de 30 octombrie 2015 a avut loc un incendiu la clubul bucureştean Colectiv, în urma căruia au pierit 64 de persoane, iar alte 147 au fost rănite. În urma şocului provocat de această tragedie, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva sistemului. În urma manifestaţiilor, fostul premier, Victor Ponta, fostul vicepremier, Gabriel Oprea, şi fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi-au dat demisia, iar fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a fost obligat să se retragă din viaţa politică.

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă