27.6 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSemne de รฎntrebare privind corectitudinea recensฤƒmรขntului

Semne de รฎntrebare privind corectitudinea recensฤƒmรขntului

Institutul Naลฃional de Statisticฤƒ a publicat rezultatele preliminare ale Recensฤƒmântului Populaลฃiei ลŸi al Locuinลฃelor – 2011 . Conform acestora, „fฤƒrฤƒ religie” sau „atei” s-ar fi declarat 0,24% din populaลฃie (adicฤƒ 45.114 persoane).

Chiar dacฤƒ aceastฤƒ valoare este aproape de douฤƒ ori mai mare decât cea raportatฤƒ în 2002 (23.105), existฤƒ multiple indicii cฤƒ, în continuare, ea este mult subestimatฤƒ ลŸi oferฤƒ o imagine puternic distorsionatฤƒ a realitฤƒลฃii, susลฃin reprezentanลฃii Asociaลฃiei Secular-Umaniste din România (ASUR) într-un comunicat de presฤƒ remis romanialibera.ro.

• Rezultatele anunลฃate de INS vin în contradicลฃie flagrantฤƒ cu cele obลฃinute în ultimele douฤƒ decenii în cadrul unor reputate studii internaลฃionale ce atestฤƒ existenลฃa unui important segment de agnostici ลŸi de atei, precum ลŸi o atitudine criticฤƒ la adresa religiei, manifestatฤƒ de procente însemnate din populaลฃie:

o European Values Study (EVS)/2008: 16,5% din populaลฃie se declarฤƒ agnosticฤƒ sau atee
o Eurobarometrul 66/2006: 37% dintre români considerฤƒ cฤƒ religia are un loc prea important în societate
o Eurobarometrul 341/2010: 31% din populaลฃie este de pฤƒrere cฤƒ liderii religioลŸi care îลŸi arogฤƒ dreptul de a decide ce este bine sau rฤƒu în domeniul biotehnologiilor fac un rฤƒu societฤƒลฃii

• Proporลฃia neverosimil de mare a celor afiliaลฃi unor culte religioase este pusฤƒ sub semnul întrebฤƒrii de alte cercetฤƒri sociologice. De exemplu, studiul „Cartografierea socialฤƒ a BucureลŸtiului” desfฤƒลŸurat de ลžcoala Naลฃionalฤƒ de ลžtiinลฃe Politice ลŸi Administrative în 2011 raporteazฤƒ cฤƒ 49% dintre bucureลŸteni nu se duc niciodatฤƒ la bisericฤƒ sau o fac doar în context social (nunลฃi, botezuri etc.), situaลฃie ce contrasteazฤƒ puternic cu pretinsa cifrฤƒ de 98,4% credincioลŸi, comunicatฤƒ de INS.

• În ultimii ani se constatฤƒ o tendinลฃฤƒ semnificativฤƒ de scฤƒdere a gradului de religiozitate al populaลฃiei. Biserica nu se mai bucurฤƒ de atâta încredere, iar conform sondajelor Gallup WorldView, în doar doi ani, proporลฃia celor care considerฤƒ religia importantฤƒ a scฤƒzut de la 84% în 2009 la 78% în 2011.

Problematicฤƒ este ลŸi raportarea numฤƒrului credincioลŸilor de altฤƒ confesiune decât cea ortodoxฤƒ. Pentru a da un singur exemplu, este greu de crezut cฤƒ un cult foarte activ precum cel penticostal, dupฤƒ o creลŸtere cu 50% a aderenลฃilor între 1992 ลŸi 2002 (conform cifrelor oficiale, din recensฤƒmintele anterioare), prezintฤƒ o creลŸtere de doar 11% între 2002 ลŸi 2011.

Recensฤƒmântul Populaลฃiei ลŸi Locuinลฃelor din 2011 a fost, din pฤƒcate, marcat de o multitudine de iregularitฤƒลฃi. În ceea ce priveลŸte religia, în nenumฤƒrate cazuri, recenzorii au fฤƒcut presiuni asupra oamenilor pentru ca aceลŸtia sฤƒ se declare de confesiune creลŸtin-ortodoxฤƒ, iar asociaลฃia noastrฤƒ a primit multiple sesizari în acest sens; de altfel ลŸi presa a publicat astfel de cazuri. Ancheta de Control a Recensฤƒmântului, pe care INS a derulat-o în luna noiembrie a anului trecut, ar fi putut sฤƒ evalueze corectitudinea înregistrฤƒrii opลฃiunilor religioase ale cetฤƒลฃenilor, dar, surprinzฤƒtor, aceastฤƒ întrebare a fost omisฤƒ din chestionare.

Mai mult, în mod regretabil, chiar imparลฃialitatea Institutului Naลฃional de Statisticฤƒ este pusฤƒ sub semnul îndoielii. Reamintim cฤƒ existฤƒ multiple semne de întrebare privind legฤƒturile dintre INS ลŸi BOR. De exemplu, preลŸedintele INS a solicitat ลŸi a obลฃinut sprijinul Bisericii Ortodoxe în derularea recensฤƒmântului, iar reprezentanลฃii celor douฤƒ instituลฃii au avut mai multe întâlniri pe aceastฤƒ temฤƒ în 2008 ลŸi 2009.

ลขinând cont de cele de mai sus, Asociaลฃia Secular-Umanistฤƒ din România solicitฤƒ Parlamentului constituirea unei comisii de anchetฤƒ a activitฤƒลฃii Institutului Naลฃional de Statisticฤƒ în ceea ce priveลŸte desfฤƒลŸurarea Recensฤƒmântului ลŸi o verificare independentฤƒ a corectitudinii înregistrฤƒrii datelor privind religia.

Sฤƒ nu uitฤƒm: În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de ลŸcoli generale stau la dispoziลฃia copiilor!

Cele mai citite

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

De Ziua Educaศ›iei, preศ™edintele Iohannis a decorat peste 100 de unitฤƒศ›i de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt

Preศ™edintele a transmis cฤƒ educarea unor รฎntregi generaศ›ii este una dintre cele mai frumoase vocaศ›ii Preศ™edintele Klaus Iohannis a transmis sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie, unย mesajย cu ocazia...

PSD vrea reducerea taxฤƒrii cu 5 procente pe salariile mici ศ™i medii. Cรขศ›i bani ar rฤƒmรขne รฎn buzunarele romรขnilor

Ministrul Adrian Cรขciu a declarat cฤƒ mฤƒsura ar duce la creศ™terea puterii de cumpฤƒrare a romรขnilor ศ™i la competitivitatea companiilor Ministrul investiศ›iilor ศ™i proiectelor europene,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ