UPDATE ora 20.00: Cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în Marea Britanie au semnat aproape 700 de contestații, din cauză că nu au reușit să voteze, potrivit Radio Chișinău.
Peste 118 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au votat pâna la ora 18.00 în străinătate, în condițiile în care numarul total al votanților din diaspora în primul tur a fost de 67 de mii. Cei mai activi au fost alegătorii din Italia, Marea Britanie și România.
18.23: Peste 1,4 milioane de persoane au votat până la ora 17.00. Prezența la urne este de 48,23%. La secțiile din străinătate au votat aproximativ 100.000 de cetățeni, ceea ce reprezintă 7% din voturile exprimate.
La secția de votare din Straford, Londra, buletinele de vot au fost epuizate. Totodată, au rămas fără buletine de vot și secțiile, din Dublin și Bologna, iar în Moscova, București și Frankfurt, sunt în curs de epuizare, informează Unimedia.
La Dublin, Irlanda buletinele de vot au fost finalizate, la ora locală 15:00. La ora 17.30, buletinele erau pe sfârșite la două secții de vot din Moscova și două din București și la una din Bologna.
Dintre alegătorii moldoveni care au votat până la ora 17.00, aproape 760.000 sunt femei, iar aproape 770.000 sunt bărbaţi. De asemenea, cei mai numeroşi la urne s-au dovedit a fi persoanele cu vârste cuprinse între 56-70 de ani, reprezentând 29,13% dintre alegătorii care au votat până la ora 17.00. Cea mai mică prezenţă de vot a fost înregistrată în categoria de vârstă de peste 71 de ani, în vreme ce tinerii cu vârste cuprinse între 18-25 de ani reprezintă doar 10,41% dintre alegătorii care au votat până la ora 17.00.
18.02: Maia Sandu a cerut, duminică, demisia ministrului Afacerilor Externe, Andrei Galbur, și a președintei Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, pentru „obstrucționarea dreptului de vot”, potrivit Agerpres.
„La Londra, în secția de vot Stratford (nr. 336), s-au terminat buletinele de vot, în timp ce sute de cetățeni așteaptă afară pentru a vota. Cer demisia ministrului Afacerilor Externe și a președintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru”, a precizat candidata proeuropeană.
Totodată, Maia Sandu a mai anunțat că va depune plângere penală împotriva celor doi demnitari „pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor Republicii Moldova garantat de Constituție”.
17.50: Asociația Promo-LEX, care monitorizează scrutinul prezidențial din Republica Moldova, a constatat o serie de încălcări ale legislației electorale, potrivit Radio Chișinău, citat de Agerpres.
De exemplu, observatorii Promo-LEX au fotografiat anunțuri despre transportul gratuit, cu autocare, al votanților din regiunea transnistreană. Totodată, au fost înregistrate cazuri de afișaj electoral, de agitație electorală și de recompense pentru alegători în preajma unor secții de vot. Câțiva alegători au fost intimidați, iar în două cazuri s-a atestat că votanții au introdus în urne două buletine de vot.
Potrivit șefului echipei de monitorizare, Pavel Postică, 85 de secții de votare s-au deschis cu întârziere de până la 15 minute, iar în cinci secții, observatorilor Promo Lex li s-a îngrădit accesul.
În plus, în peste 60 de secții de votare, s-a constatat prezența afișajului electoral și nesigilarea urnelor. Totodată, la câteva secții de votare au fost depistate pe listele electorale persoane decedate, precum și persoane străine înregistrate pe adresele altor alegători.
Până la ora 16.00, aproximativ 1,3 milioane de cetățeni cu drept de vot s-au prezentat la urne. Dintre aceștia, peste 85.000 de persoane din diaspora au votat. 28.000 în Italia, 10.000 în România, 6.000 în Rusia, 6.000 în Franța, informează Unimedia.
––––-
Cetățenii moldoveni din diaspora s-au mobilizat, duminică, pentru a-și alege viitorul președinte al Republicii Moldova. Astfel, sute de persoane stau la cozi în orașe din Europa, precum: Parma, Londra, Bruxelles și Bologna, informează Unimedia.
De exemplu, la secția de votare din Bruxelles sunt sute de moldoveni își așteaptă rândul pentru a putea vota. O situație similară este și la Dublin, unde cozi lungi s-au format încă de dimineață.
La Tel Aviv, zeci de moldoveni așteaptă să voteze.
În Paris sunt cozi kilometrice. Sute de persoane sunt și la cozi din Belin, Bruxelles, Milano, Mestre, Parma, mai informează sursa citată.
Peste trei milioane de moldoveni își aleg, duminică, președintele. Igor Dodon este candidatul pro-rus,iar Maia Sandu este pro-europeană. Conform sondajelor, Dodon conduce în fața Maiei Sandu cu 10 procente în intențiile de vot.