La o intâlnire restrânsă, la care a fost invitată şi România liberă, Philip Gordon, adjunctul secretarului american de stat Hillary Clinton a declarant că a venit în România pentru a exprima îngrijorările pe care le au Statele Unite au în legătură cu suspiciunile de fraude de „amploare”, în legătură cu „reactualizarea listelor electorale”, dar şi faţă de presiunile exercitate asupra Curţii Constituţionale. Înaltul emisar american a vorbit şi despre Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite, care ar pute fi pus în practică „greu” dacă există semne de întrebare cu procesul democratic de aici. Pe de altă parte, Philip Gordon susţine că Washingtonul nu vrea să mute locaţia scutului antirachetă, care a fost proiectat să fie construit pe suprafaţa bazei militare americane de lângă Caracal.
Citeşte şi Ce aşteaptă SUA acum de la România
Înaltul oficial american a ţinut să accentueze că Statele Unite nu susţin nici unul dintre actorii politici aflaţi în conflict şi a confirmat informaţiile României libere că a discutat cu Traian Băsescu despre necesitatea coabitării în cazul reîntoarcerii preşedintelui suspendat la Palatul Cotroceni. În plus reprezentantul guvernului american a declarant că Washingtonul susţine cele 11 puncte pe care Comisia Europeană i le-a pus în faţă premierului Victor Ponta, iar acesta le-a agreat.
Philip Gordon a mai spus destul de apăsat că guvernele vin şi pleacă, iar ce este important este relaţia dintre cele două ţări, precum şi funcţionarea instituţiilor şi a statului de drept. Mesajul central pe care l-a transmis înaltul emisar american oficialilor români a fost extreme de clar „respectaţi statul de drept”.