13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTVA la încasare, doar din 2013

TVA la încasare, doar din 2013

Guvernul a încheiat sâmbătă negocierile cu FMI prilejuite de a şasea evaluare a acordului preventiv.

FMI a agreat în discuţiile cu autorităţile române plata TVA la încasare din ianuarie 2013, decalarea calendarului de privatizări ale companiilor de stat, o serie de măsuri pentru stimularea creării de noi locuri de muncă şi amânarea coplăţii în sistemul medical.

Potrivit declaraţiilor făcute după încheierea discuţiilor de către ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, s-au asigurat sumele necesare pentru refacerea salariilor nominale ale funcţionarilor bugetari la nivelul din iunie 2010 şi pentru plata sumelor „reţinute necuvenit pensionarilor”, corespunzător a şapte luni din acest an şi nouă luni din anul care urmează.

 De asemenea, în plan fiscal, s-au agreat măsuri importante pentru stimularea mediului de afaceri, pentru crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea inovării tehnologice.

 Totodată, plata TVA la încasare a fost agreată de instituţiile internaţionale.

„Aceasta se va aplica efectiv, datorită necesităţii unor pregătiri metodologice, de la 1 ianuarie 2013. S-a agreat punerea în aplicare începând cu octombrie a unui pachet de măsuri privind stimularea creării de noi locuri de muncă şi, de asemenea, încurajarea prin deductibilitate fiscală crescută a cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare ale agenţilor economici”, a adăugat Georgescu.

Oltchim, CFR Marfă şi Tarom, vândute de urgenţă

Ministrul a afirmat că România s-a angajat ca până la mijlocul lunii septembrie să privatizeze, cu un investitor strategic, Oltchimul, „ceea ce va pune în valoare potenţialul acestei unităţi economice şi al Arpechim din apropierea sa”.

Pe de altă parte, Ministerul Transporturilor s-a angajat să privatizeze CFR Marfă până în luna decembrie.

Statul român ar putea scoate la vânzare chiar şi pachetul majoritar de acţiuni al Tarom, dacă oferta de privatizare a 20% din acţiunile operatorului aerian naţional nu este atractivă.

 Va urma, de asemenea, privatizarea a 15% din capitalul social al Transgaz.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a spus, la rândul lui, că termenele pentru privatizările companiilor de stat şi listările acestora au fost decalate. Astfel, privatizarea Transgaz, listările complexurilor energetice Oltenia şi Hunedoara vor avea loc în luna septembrie. Electrica Distribuţie şi Electrica Furnizare au ca termen de listare începutul anului viitor. „S-a stabilit ca la sfârşitul anului să avem draftul de act normativ pentru impozitarea veniturilor excepţionale. O formulă de impozitare urmează a se stabili cu asistenţa Băncii Mondiale”, a mai spus Chiţoiu. 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Rapid, implicată într-un litigiu la FIFA după transferul lui Boupendza

Rapid București a fost înștiințată oficial de FIFA cu privire la un litigiu legat de transferul atacantului gabonez Aaron Boupendza, Zamalek susține că jucătorul...

Ratele la creditele în lei vor crește din octombrie, pe fondul majorării IRCC

Ratele la creditele în lei contractate după 2019 vor înregistra o creștere începând din luna octombrie, ca urmare a majorării Indicelui de Referință pentru...

Norvegia vrea să construiască un gard la granița cu Rusia

Norvegia ia în considerare construirea unui gard la granița cu Rusia, potrivit ministrului justiției din țară, Emilie Enger Mehl. Într-un interviu acordat NRK, ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă