4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialFranลฃa continuฤƒ politica de expulzare a romilor

Franลฃa continuฤƒ politica de expulzare a romilor

Se amplificฤƒ polemica din Franลฃa legatฤƒ de soarta romilor. Douฤƒ tabere ilegale au fost demolate, joi, la Lille în timp ce de la Lyon un charter cu circa 240 de romi români la bord, beneficiari ai unui ajutor financiar, a decolat spre România. Asociaลฃiile de romi denunลฃฤƒ vehement aceastฤƒ politicฤƒ de evacuare ลŸi expulzare promovatฤƒ de guvernul socialist dupฤƒ modelul celei dusฤƒ ani de zile de conservatorii francezi, potrivit RFI România.

François Hollande, la fel ca Nicolas Sarkozy, Manuel Valls, în pasii lui Claude Guéant?

Intensificarea demolฤƒrilor de tabere ilegale de romi – de cele mai multe ori români sau bulgari – din Franta si trimiterea ocupantillor acasฤƒ contra bani tinde sฤƒ acrediteze aceste similitudini. Cert este cฤƒ, de când a preluat puterea si contrar unei promisiuni a candidatului François Hoallande, guvernul socialist are deja la activ mai multe demolฤƒri de tabere si cel putin douฤƒ avioane pline trimise la Bucuresti în ultima lunฤƒ de zile. Organizatia Médecins du monde este cea care tine la zi acestฤƒ numฤƒrฤƒtoare.

Evacuฤƒrile de tabere survin într-un context polemic, presฤƒrat cu declaratii sฤƒptฤƒmânale ale ministrului francez de interne. Zilele trecute, Manuel Valls afirma cฤƒ „demolarea taberelor va continua de fiecare datฤƒ când va exista o decizie de justitie în acest sens”. Miercuri, patronul politiei franceze publica un nou comunicat în care reitera faptul cฤƒ „taberele insalubre sunt inacceptabile” ele situându-se în inima unor cartiere populare si punând în pericol astfel convietuirea diverselor populatii.

Totodatฤƒ însฤƒ, ministrul Valls promite „o reflexie mai globalฤƒ privind situatia acestor oameni – cuvântul rom nu apare niciodatฤƒ – veniti din Europa de est”. Se va repune în cauzฤƒ – si acest lucru era de multฤƒ vreme cerut de asociatile care se ocupฤƒ de romi – faimosul ajutor pecuniar acordat celor care acceptฤƒ sฤƒ se urce în avionul de România. 300 de euro pentru un adult si 100 pentru un copil sunt bani aruncati pe fereastrฤƒ, „concedii acasฤƒ oferite gratis” spunea chiar nu demult un lider rom. In calitate de cetฤƒteni ai Uniunii europene, respectivii „benevoli” la reîntoarcerea acasฤƒ, reveneau în Franta dacฤƒ nu a doua zi, în urmฤƒtoaera sฤƒptฤƒmânฤƒ sau lunฤƒ.

In comunicatul publicat miercuri, Manuel Valls spune cฤƒ va examina deasemenea si „mฤƒsurile tranzitorii” care îi împiedicฤƒ pe români si bulgari sฤƒ aibฤƒ acces pe piata muncii din Franta, teoretic pânฤƒ pe 31 decembrie 2013. Cu alte cuvinte, Parisul plฤƒnuieste sฤƒ revizuiascฤƒ mare parte din dispozitivele referitoare la romi, plฤƒnuind, cel putin, o partialฤƒ ridicare a piedicilor pentru a le permite sฤƒ poatฤƒ lucra înainte de data limitฤƒ. Aceste propuneri ar urma sฤƒ multumeascฤƒ asociatiile de romi care cer de multฤƒ vreme ridicarea barierelor de pe piata muncii.

In asteptarea aplicฤƒrii unei eventuale noi politici, aceleasi asociatii se revoltฤƒ de cea care continuฤƒ si azi, si anume demolaera taberelor fฤƒrฤƒ o ofertฤƒ alternativฤƒ de cazare si expulzฤƒrile.
La Voix des Roms, una dintre cele mai active asociatii, denuntฤƒ politca noului ministru de interne si deplânge faptul cฤƒ romii nu sunt o mizฤƒ pentru echipa socailistฤƒ, la fel cum nu erau nici pentru predecesorii lor conservatori. Alte asociatii criticฤƒ trimiterea acestor romi acasฤƒ sub formฤƒ de reîntoarcere „umanitarฤƒ” când în fapt nu e vorba decât de expulzฤƒri deghizate si în plus pe banii contribuabililor. „Ne asteptam la ceva mai bun în urma declaratiilor lui François Hollande” declarฤƒ o membrฤƒ a Ligii drepturilor omului citatฤƒ de agentia France Presse. Nu e de mirare cฤƒ un deputat al fostei majoritฤƒti de dreapta este foarte multumit de aceste expulzฤƒri si demolฤƒri de tabere. Eric Ciotti, secretar national UMP însฤƒrcinat cu securitatea, salutฤƒ „luciditatea, din pฤƒcate tardivฤƒ” a ministrului Manuel Valls.

In sfârsit, Marine Le Pen, lidera Frontului National – partidul extermei drepte – e de pฤƒrere cฤƒ aceste expulzฤƒri „fฤƒcute în fata camerelor de luat vederi, nu duc la nimic bun”. Singura solutie în opinia extremistei ar fi „închiderea frontierelor tฤƒrii.” O idee ce nu va fi fireste aplicatฤƒ atât de repede. Asta nu înseamnฤƒ însฤƒ cฤƒ expulzฤƒrile ลŸi demolฤƒrile nu vor continua, ba chiar „se vor înmulti în timpul verii”, afirmฤƒ asociatile apropiate acestor populatii. Cu alte cuvinte, nici perioada estivalฤƒ, nici schimbarea de guvern la Paris nu modificฤƒ soarta romilor.

Cele mai citite

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ