Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) cere într-o scrisoare deschisă sprijinul preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, pentru apărarea societăţii democratice române aflată în plină criză politică.
Citeşte şi Editorial: Joaca USL cu Diaspora. De ce avem nevoie ca de aur de votul românilor din străinătate
Pe fondul dorinţei Guvernului de a nu lua cetăţenii români cu domiciliul în alte ţări în calculul cvorumului pentru referendumul privind demiterea lui Traian Băsescu, FADERE consideră că se produce un „abuz fără precedent separând cetăţenii români în două categorii, a celor care locuiesc permanent pe teritoriul naţional şi celor care temporar sau permanent au domiciuliul în altă ţară din Uniunea Europeană.”
Citeşte şi INCREDIBIL: Monitorul Oficial refuză să publice eroarea materială transmisă luni de CCR. Frază-cheie din decizia Curţii privind românii din străinătate a dispărut din MO
Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa aduce în scrisoarea adresată lui Barroso o posibilă explicaţie dorinţei Guvernului României de reactualizare a listelor electorale şi de separare a cetăţenilor din Diaspora.
„În loc să prezinte o cifră exactă a cetăţenilor români cu drept de vot, (Guvernul României – n.r.) a declanşat un întreg proces prin care doreşte, sub pretextul unor proceduri create post-referendum, să micşoreze numărul cetăţenilor români cu drept de vot care formează acest cvorum şi să prezinte Curţii Constituţionale o cifră mult mai mică faţă de cea prezentată în momentul organizării referendumului”, se arată în mesaj care va fi trimis în cursul zilei de marţi preşedintelui Comisiei Europene.
Citeşte AICI scrisoarea FADERE către Barroso.
Pe lângă scrisoarea adresată lui Barroso, FADERE a trimis un mesaj tuturor preşedinţilor asociaţiilor de români din Diaspora în care îi invită la solidaritate: „Ţara noastră trece in aceste zile prin frământări politice fără precedent. Guvernul României doreşte să retragă dreptul la vot pentru o parte dintre românii care locuiesc în Diaspora (…). Vă invit să ne unim şi să facem tot ce ne stă în putinţă să demonstrăm odată pentru totdeauna Administaţiei de la Bucureşti ca românii din Diaspora sunt o forţă.”
La începutul lunii august, Ministrul Administraţiei şi Internelor anunţa organizarea unei actualizări a listelor electorale printr-un „mini-recensământ”. Premierul Victor Ponta sugera atunci scoaterea românilor din străinătate de pe aceste listele permanente. Ponta a anunţat, însă, marţi că ideea mini-recensământului nu poate fi pusă în practică.