18.1 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialAdevฤƒrata mizฤƒ a numirii Monei Pivniceru รฎn Guvern

Adevฤƒrata mizฤƒ a numirii Monei Pivniceru รฎn Guvern

Mona Pivniceru, judecฤƒtor la Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie, a fost nominalizatฤƒ  de premierul Victor Ponta pentru portofoliul de ministru al Justiลฃiei cu un scop „special”: schimbarea conducerilor Parchetului General ลŸi DNA cu magistraลฃi dispuลŸi la „compromisuri” în ceea ce priveลŸte politicienii cu dosare penale, spun surse USL.

 

Pentru portofoliul Justiลฃiei, premierul a anunลฃat numirea unui „independent”: magistratul Mona Pivniceru. În realitate, judecฤƒtoarea este  foarte apropiatฤƒ de USL iar desemnarea ei  a avut ca scop clamarea independenลฃei deciziilor pe care aceasta urmeazฤƒ sฤƒ le ia, dupฤƒ cum spun sursele noastre.   De altfel, dupฤƒ ce a fost numitฤƒ, Mona Pivniceru a declarat presei: „Doresc separarea puterii judecฤƒtoreลŸti de politic ลŸi lฤƒsarea ei ca o putere independentฤƒ în stat”. Dupฤƒ  ce a fฤƒcut aceastฤƒ declaraลฃie, Mona Pivniceru  s-a dus la ลŸedinลฃa PNL.

 

Legฤƒturile Monei Pivniceru  cu PNL ลŸi interacลฃiunile cu  grupฤƒri infracลฃionale

Despre Mona Pivniceru nu se poate spune cฤƒ e independentฤƒ  politic cel puลฃin  faลฃฤƒ  de PNL, spre exemplu,  pentru cฤƒ locuieลŸte în BucureลŸti împreunฤƒ cu un lider PNL, Mihai Vlasov, socrul fostului ministru liberal de Interne Cristian David.

De asemenea, despre Mona Pivniceru nu se poate spune cฤƒ este independentฤƒ faลฃฤƒ de grupuri de interese din Justiลฃie, grupuri din care fac parte ลŸi oameni inculpaลฃi pentru corupลฃie, cum ar fi membrii reลฃelei de trafic de influenลฃฤƒ coordonate de  senatorul PSD Cฤƒtฤƒlin Voicu ลŸi judecฤƒtorul Florin Costiniu, ambii trimiลŸi în judecatฤƒ ลŸi condamnaลฃi de prima instanลฃฤƒ de judecatฤƒ. Drept mฤƒrturie a acestei apropieri de reลฃeaua menลฃionatฤƒ  stฤƒ însฤƒลŸi cererea de recuzare a Monei Pivniceru din completul de magistraลฃi care judecau lotul Voicu-Costiniu. Reamintim cฤƒ în dosarul Voicu-Costiniu au mai fost învinuiลฃi alลฃi patru magistraลฃi de la Înalta Curte pentru implicare în trafic de influenลฃฤƒ.

Pivniceru a cerut CSM sa apere reputatia judecatorului incatusat Florin Costiniu

Inainte de arestarea lotului Voicu-Costiniu, Romania libera a facut dezvaluri despre implicarea membrilor retelei in influentarea evolutiei unor dosare, atat de la Politie si parchete, cat si de la instante, in beneficiul unor grupuri de interese.

Imediat, Mona Pivniceru, in numele Asociatiei Magistratilor, a facut cerere la CSM pentru apararea reputatiei judecatorului Florin Costiniu si, implicit, a cerut condamnarea Romaniei Libere. CSM n-a  apucat sa dea dat curs cererii de aparare a reputatiei deoarece a primit solicitarea de avizare a unor perchezitii si chiar a retinerii judecatorului Costiniu. Solicitarea avizului CSM a fost insotit de probe, intre care si interceptari.

Dupฤƒ „secvenลฃa” încฤƒtuลŸฤƒrii lui Florin Costiniu,  Mona Pivniceru a ieลŸit în evidenลฃฤƒ prin atacurile la adresa conducerilor  DNA ลŸi ale Parchetului General, respectiv împotriva  prim-procurorului  Daniel Morar ลŸi a procurorului general Codruลฃa Kövesi  pe care i-a acuzat de abuzuri. Atunci, acuzaลฃiile le fฤƒcea în calitate de reprezentant al Asociaลฃiei Naลฃionale a Magistraลฃilor din România (ANMR).

În timpul scandalului Voicu-Costiniu,  Mona Pivniceru a recunoscut într-o declaraลฃie pentru RL cฤƒ este prietena familiei Costiniu, în special prietenฤƒ cu Viorica Costiniu, soลฃia inculpatului Florin Costiniu. Viorica Costiniu este judecฤƒtor la Curtea de Apel BucureลŸti ลŸi fost preลŸedinte al ANMR, acum preลŸedinte de onoare al asociaลฃiei.

De asemenea, a recunoscut apropierea ei de Viorica Costiniu într-un interviu realizat de colega noastra Sabina Fati, publicat în luna ianuarie de RL . În acelaลŸi interviu, Mona Pivniceru a lฤƒsat sฤƒ se înลฃeleagฤƒ cฤƒ nu ar fi de acord cu prelungirea mandatului lui Daniel Morar la DNA. Iatฤƒ fragmentul:

M.P.: „Eu cu Florin Costiniu nu am fost niciodatฤƒ în relaลฃii de prietenie, poate doar într-o relaลฃie mai apropiatฤƒ decât cu alลฃi colegi de-ai mei. Cu doamna judecฤƒtor Costiniu mฤƒ pot considera într-o relaลฃie de prietenie, dar n-are nici o legฤƒturฤƒ, cine a fฤƒcut ceva ispฤƒลŸeลŸte pedeapsa, e problema lui. Existฤƒ, desigur, un efect pervers al lucrurilor. Nu pot fi acuzatฤƒ de ceea ce fac cei din jurul meu.(…..)

Rl : Aลฃi fi de acord cu prelungirea activitฤƒลฃii lui Daniel Morar în fruntea DNA dupฤƒ ce i se terminฤƒ mandatul?

M.P.: Sunt lucruri asupra cฤƒrora n-aลŸ vrea sฤƒ mฤƒ pronunลฃ, dar vฤƒ spun un lucru simplu, dacฤƒ legea pune punct unui mandat, atunci punctul este punct.

RL: N-ar trebui sฤƒ i se dea o prelungire în virtutea faptului cฤƒ realizฤƒrile DNA au fost citate mereu la rubrica faptelor pozitive în Rapoartele de ลฃarฤƒ ale Comisiei Europene?

M.P.: Nu acesta este criteriul dupฤƒ care trebuie sฤƒ analizฤƒm. Noi am pierdut foarte mult pe linia respectฤƒrii legalitฤƒลฃii. Dacฤƒ textul de lege nu permite continuarea mandatului, acel mandat nu trebuie continuat. Nu trebuie sฤƒ forลฃฤƒm nota. Dacฤƒ a fost lฤƒudat, aceasta nu înseamnฤƒ cฤƒ e singurul procuror din România care vrea sฤƒ-ลŸi facฤƒ bine profesia. Cadrul legal ne apฤƒrฤƒ de abateri. Dacฤƒ judecฤƒm altfel, avem o problemฤƒ cu legalitatea: toatฤƒ lumea se gândeลŸte mai degrabฤƒ la cum sฤƒ ocoleascฤƒ legea, nu cum sฤƒ o punฤƒ în aplicare.

Dosarul „Voicu-Costiniu” nu este singurul dosar la care a fost asociat numele Monei Pivniceru.  Ea s-a pronunลฃat ลŸi asupra dosarului lui Adrian Nฤƒstase numit „Trofeul Calitฤƒลฃii”, în care fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare  cu executare, despre care Mona Pivniceru a declarat cฤƒ este un dosar politic, dupฤƒ cum  a titrat Jurnalul Naลฃional. 

De ce se teme Mona Pivniceru de DNA

Numele Monei Pivniceru a fost vehiculat ลŸi în recentul scandal al procurorilor George Balan, membru CSM, ลŸi Marcel Sâmpetru, consilier CSM, (care apฤƒreau ลŸi în reลฃeaua Cฤƒtฤƒlin  Voicu),  puลŸi sub învinuire de DNA pentru cฤƒ au obลฃinut ลŸi folosit  informaลฃii clasificate pentru, între altele, a negocia cu premierul Victor Ponta  posturile de procuror general al României ลŸi de procuror ลŸef al DNA.  În acest dosar al procurorilor CSM, probele principale sunt interceptฤƒrile, probaลฃiune  mereu criticatฤƒ de Mona Pivniceru.

 Despre aceste interceptฤƒri, Mona Pivniceru, într-un interviu publicat în Jurnalul Naลฃional, declara: „AลŸa mฤƒ asculลฃi pe mine sau pe dvs., apoi ce o sฤƒ spuneลฃi? Cฤƒ mi-a propus cineva un post? Mi-a propus sฤƒ mฤƒ duc la facultate, sฤƒ intru în Comisia de Eticฤƒ la ฤƒลŸtia cu plagiatul, sฤƒ fiu judecฤƒtor la CCR. Îลฃi propune lumea. Eu nu am zis «nu» la nimeni ลŸi nu o sฤƒ le zic «nu» niciodatฤƒ. Dar asta e normalitate la interceptฤƒri? Interceptฤƒrile nu trebuie sฤƒ se substituie probelor! În direcลฃia asta mergem, cฤƒ iau locul probelor.(…) Sunt niลŸte rigori care protejeazฤƒ cetฤƒลฃeanul (de interceptฤƒri ilegale – nn), cฤƒ dacฤƒ eu sunt la dispoziลฃia oricui, în fiecare secundฤƒ din viaลฃa mea eu trebuie sฤƒ dau socotealฤƒ cฤƒ de ce mi-a propus un post de judecฤƒtor la Curtea Constituลฃionalฤƒ. Mi-a propus! ลži ce e rฤƒu cฤƒ mi-a propus?”

SpecialiลŸtii spun cฤƒ prin aceste declaraลฃii fฤƒcute JN, Mona Pivniceru, ลŸtiind cฤƒ a vorbit cu procurorii Balan ลŸi Sâmpetru despre ocuparea unor posturi ลŸi cฤƒ aceste conversaลฃii ar fi fost înregistrate de DNA, a recunoscut dinainte ofertele „ca sฤƒ demonstreze cฤƒ nu are nimic de ascuns. În limbaj juridic, acest procedeu se numeลŸte ” preconstituire de probe”, spun specialiลŸtii consultaลฃi de RL.   

Piedici în calea numirii Monei Pivniceru la Justiลฃie

În primul rând, pentru a putea fi nominalizatฤƒ ca ministru, Mona Pivniceru  trebuie sฤƒ-ลŸi dea demisia din CSM. Apoi, trebuie sฤƒ se întoarcฤƒ la Inalta Curte la postul de judecฤƒtor. Din poziลฃia de judecฤƒtor de Înaltฤƒ Curte trebuie sฤƒ cearฤƒ CSM detaลŸarea la Ministerul Justiลฃiei. Întrunit asearฤƒ, consiliul a ajuns la concluzia cฤƒ Mona Pivniceru nu poate fi detaลŸatฤƒ ลŸi, pentru a fi numitฤƒ ministru, trebuie sฤƒ-ลŸi dea demisia din acest organism.

 Pe lângฤƒ procedura greoaie de numire pe functia de ministru al Justitiei, Mona Pivniceru are de rezolvat ลŸi imaginea proastฤƒ pe care ลŸi-a creat-o în cancelariile UE prin criticile dure la adresa Direcลฃiei Naลฃionale Anticorupลฃie, instituลฃie laudatฤƒ în toate rapoartele de ลฃarฤƒ ale Comisiei Europene. La care se adaugฤƒ ลŸi alฤƒturarea numelui ei de grupurile de interese infracลฃionale.

Cele mai citite

Generaศ›ia Z รฎntรขmpinฤƒ dificultฤƒศ›i de adaptare la locul de muncฤƒ, relevฤƒ un studiu recent

Un studiu realizat de platforma Intelligent.com รฎn luna august indicฤƒ faptul cฤƒ tinerii din generaศ›ia Z, รฎn special cei care sunt fie prea introvertiศ›i,...

ลžoc รฎn lumea tenisului! Iga Swiatek se desparte de antrenorul Tomasz Wiktorowski

Iga Swiatek, liderul mondial รฎn tenisul feminin, a anunศ›at o schimbare semnificativฤƒ รฎn cariera sa, renunศ›รขnd la colaborarea cu antrenorul Tomasz Wiktorowski, care a...

DIICOT a reศ›inut mai mulศ›i bฤƒrbaศ›i care au introdus รฎn ศ›arฤƒ droguri prin intermediul unor firme de curierat

Trei bฤƒrbaศ›i cu vรขrste รฎntre 33 ศ™i 37 de ani sunt subiectul unei anchete desfฤƒศ™urate de procurorii DIICOT Cฤƒlฤƒraศ™i, fiind cercetaศ›i pentru infracศ›iuni legate...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ