Prim-ministrul a venit pe ultima sută de metri cu un mesaj de sprijin al liberalilor şi al Uniunii Salvaţi România, partidele care îl susțin pentru un nou mandat de premier.
Premierul Dacian Cioloş a anunţat că este pregătit să construiască o guvernare responsabilă pentru următorii patru ani, subliniind că viitorul guvern va avea nevoie însă de susţinerea unei majorităţi politice solide, formată din oameni integri, dedicaţi interesului ţării, în jurul aceloraşi principii de guvernare.
„PNL şi USR mi-au propus să mă susţină pentru a continua să conduc Guvernul dacă, împreună, vor deține o majoritate parlamentară. Votul dumneavoastră din 11 decembrie va spune asta”, a scris premierul pe Facebook. Acesta a atras atenţia că tot ce a făcut în acest an „poate fi desfăcut şi făcut altfel în câteva luni”. Pentru prima dată, premierul a avut mesaje explicite pro-USR și pro-PNL, chiar dacă în cazul liberalilor poziția sa este una nuanțată. Potrivit acestuia, Uniunea Salvaţi România este un partid tânăr, purtător de multe speranţe, în plină consolidare, un partid care urmează să dovedească trecerea de la bune intenţii la fapte. Totodată, a arătat Dacian Cioloş, PNL este un partid cu tradiţie democratică de aproape un secol, care, în ultimul sfert de veac, a trecut prin multiple transformări şi evoluţii. „Au fost greşeli, dar au fost şi momente în care a arătat că se poate transforma pentru a merge înainte”, a precizat premierul, menționând faptul că PNL a eliminat de pe liste candidaţii cu probleme penale.
Absent în primele trei săptămâni
Mai mult, un membru al Guvernului, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a participat, vineri, la un miting electoral organizat de Partidul Naţional Liberal (PNL) la Craiova, acesta îndemnând oamenii să voteze cu Dacian Cioloş. De asemenea, ieri a mers la un miting al liberalilor de la Iaşi. Aceste ultime mișcări demonstrează că premierul și-a schimbat strategia după trei săptămâni de campanie în care s-a ținut la distanță de PNL și USR.
Mai mult, premierul afirmase, anterior, că le-a cerut liberalilor să nu îi folosească imaginea în materialele electorale, însă aceștia i-au explicat că e vorba de o poză publică, folosită pentru Platforma România 100. Premierul a ieșit la rampă doar când a fost atacat de liderii PSD și ALDE, care au vorbit despre posibilitatea fraudării alegerilor (organizate de Guvernul Cioloș) sau au abordat tema presupuselor relații ale Executivului cu miliardarul George Soros.
Totuși, liberalii sunt iritați că premierul îi consideră egalii USR, deși PNL este partidul mai puternic în această combinație. Pericolul ca Uniunea Salvaţi România să ia din procentele liberalilor îi pune pe liberali într-o poziție complicată: un scor prea mic al USR pune în pericol majoritatea PNL, un scor prea mare poate transforma USR într-un concurent serios.
POZIŢIE. Detașarea lui Iohannis
În România, campania electorală este personalizată și este mai puțin axată pe programe. Din acest motiv, liberalii au început campania electorală sperând să profite cât mai mult de popularitatea președintelui Klaus Iohannis și a premierului Dacian Cioloș. Speranțele au fost alimentate și de faptul că, în precampanie, președintele Klaus Iohannis s-a dovedit extrem de activ, multiplicând acțiunile pe plan intern și ieșirile pe teme fierbinți. În campanie însă președintele Klaus Iohannis nu doar că a rărit aparițiile, dar atunci când a ieșit la rampă a făcut-o pe teme fără legătură directă cu alegerile gen zona euro, taxa radio-TV sau la finalul unei ședințe a CSAT.
Singura direcție de atac a președintelui a fost legată de politicienii cu probleme penale. Inițial, șeful statului a explicat că nu va nominaliza drept premier un candidat cu probleme penale, provocând iritarea liderului PSD, Liviu Dragnea. De menționat însă că președintele nu a afirmat că nu va nominaliza un premier de la PSD dacă acest partid va câștiga alegerile. Iohannis a mers pe această linie și nu i-a invitat la parada militară și la recepția de Ziua Națională pe Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.
40,2% este scorul PSD în preferințele alegătorilor, potrivit unui recent sondaj CCSB, care confirmă tendința din alte cercetări. Potrivit studiului, PNL ar avea 27,2%, iar USR are 11%. Pragul electoral ar mai fi trecut de ALDE – 5,2% și PMP -5%.