Există mai multe posibilităţi şi idei pentru amenajarea spaţiilor mansardate. Expunem câteva idei materializate de către arh. Carmen Andrei (tel.: 0721.208.419) prin două exemple de case din apropierea Bucureştiului – la Cernica şi, respectiv, Corbeanca.
Pentru orice amenajare se poate porni de la mobilier şi de la ideea de a se fructifica fiecare colţ sau chiar colţişor, mai ales că spaţiul de locuit este o resursă scumpă iar depozitările sunt vitale. Aceste idei se pot folosi foarte bine şi în cazul spaţiilor mansardate.
Având în vedere construcţia unei case pe două niveluri, tip parter şi etaj (mansardat) sau parter şi mansardă se pot propune două tipuri de amenajare a nivelului superior. Pentru primul caz (în care avem la parter dormitorul) mansarda poate fi gândită ca un open space, fiind folosită în primul rând ca zonă de recreere, aşa cum s-a realizat la casa din Cernica. Ideea se poate folosi foarte bine şi în cazul caselor vechi care au pod iar acesta poate fi amenajat ca mansardă. În această situaţie, pentru acest spaţiu se pot dezvolta mai multe idei: realizarea unui bar cu un mic oficiu dotat cu chiuvetă (minibucătărie) sau a unei săli de sport, cu montare de diverse aparate. Separarea zonelor este importantă , existând şi multe soluţii în acest sens.Prezenţa unei băi în care în locul căzii să se folosească o cabină de duş este necesară. O idee interesantă este montarea unei saune de dimensiuni mici. Organizarea în paralel a spaţiilor de depozitare este nu numai posibilă dar şi de dorit.
Pentru cel de-al doilea în care etajul este mansardat, organizarea se poate face ca în cazul clasic al unei case cu etaj, în care dormitoarele sunt la etaj (casa din Corbeanca). Şi în acest caz prezenţa băii se impune, ferestrele de mansardă dând şi o senzaţie extrem de plăcută.