17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSportTraian Băsescu despre a treia suspendare a sa: USL a trecut la...

Traian Băsescu despre a treia suspendare a sa: USL a trecut la planul B

USL a formulat o plângere penală împotriva lui Traian Băsescu şi a 14 lideri ai PDL, pe care îi acuză de defăimarea ţării. Demersul este departe de a fi pur electoral, consideră preşedintele suspendat în interviul acordat RL. Ar fi vorba, în schimb, de trecerea la planul B, de pregătirea terenului pentru o nouă suspendare, în caz că referendumul pentru demitere, iniţiat de USL, va eşua.

RL: USL a formulat o plângere penală împortiva dumneavoastră şi a altor 14 lideri PDL pe motiv de  „răspândire de informaţii false, pentru defăimarea ţării şi a naţiunii şi pentru periclitarea siguranţei economiei naţionale şi a stabilităţii monedei”. Cum aţi interpretat demersul? Găsiţi aici germenii unor noi paşi spre suspendarea, în caz că actuala operaţiune declanşată de USL va eşua?

TB: Eu vă pot da un scenariu care se va întâmpla. Spre exemplu, au de gând ca, începând de săptămâna viitoare, în trustul Intact să înceapă atacuri de exploatarea gazelor de şist şi de susţinerea proiectului Roşia Montană şi să aducă argumente legate de înaltă trădare. Deci ei au trecut deja la pregătirea planului B, nemizând pe faptul că va fi validat referendumul.

RL: Revin cu întrebarea. Ce rol are această plângere penală? O vedeţi ca pe o acţiune strict electorală, pentru marele public, sau are implicaţii mult mai profunde?

TB: Preşedintele poate fi suspendat pentru două motive. Unul este încălcarea gravă a Constituţiei, iar al doilea pentru înaltă trădare. Ei deja evaluează că nu reuşeşte demiterea preşedintelui prin referendum şi atunci pregătesc pasul doi – să facă un dosar prenal preşedintelui şi să-l acuze de înaltă trădare. Sunt disperaţi să pună mâna pe justiţie. De aceea şi miza lor, să-şi numească oameni la Parchete.

Citeşte interviul integral cu Traian Băsescu.

RL: Deci credeţi că vi se mai pregăteşte o suspendare?

TB: Da, da. Ei sunt absolut decişi să îndepărteze această piedică, pe preşedintele României, care nu-i lasă să-şi numească oamenii de care au ei nevoie în justiţie.

RL: La referendum vor fi patru situaii posibile: pierdeţi sau câştigaţi la urne, dar referendumul e invaliat, respectiv pierdeţi sau câştigaţi la urne, în contextul unui referendum validat. Ce veţi face după referendum, în oricare dintre aceste situaţii?

TB: În oricare din situaţii mă voi comporta conform legii.

RL: Anume?

TB: Sunt multe situaţii şi ar însemna să facem un puzzle întreg. Dar eu mă voi comporta conform legii şi sigur voi lua în considerare şi o abordare politică. E greu să îmi imaginez acum toate situaţiile care vor putea fi create. Ce este cert este că pe 30 (iulie) voi anunţa public poziţia mea, ce voi face indiferent de rezultatul referendumului. Pe 30 mă voi pronunţa după ce vedem cifrele. Ce trebuie însă ştiut în mod fundamental e că nu voi acţiona împotriva interesului naţional.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a achita taxa, fără a mai fi penalizați automat Sistemul va fi similar cu cel care...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă