4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016INTERVIU. Președintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, explică promisiunile fără acoperire ale PSD...

INTERVIU. Președintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, explică promisiunile fără acoperire ale PSD din campanie: Creşterea economică de 5,5% din proiectul electoral de buget al PSD este foarte optimistă

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a vorbit cu “România liberă” despre câteva cifre macroeconomice din programul de guvernare al PSD.

 
România liberă: PSD prognozează, în programul său electoral, o creştere economică de 5,5%, la capitolul “Proiectul bugetului general consolidat 2017”. Anul acesta, creşterea economică ar fi undeva 4% – 5%. Având în vedere ce probleme structurale se apropie, cum apreciaţi creşterea economică prefigurată de PSD?
 
Ionuţ Dumitru: Când discutăm despre proiecţii, nimeni nu are dreptate. Dacă ne uităm la aşteptările ce există acum în piaţă, ne putem uita la Reuters, Bloomberg, ce fac în fiecare lună un consensus cu aşteptările analiştilor. Spre exemplu, la Bloomberg, ultima estimare mediană pe care o dau analiştii e 3,5%. Când discutăm despre o proiecţie de 5,5%, faţă de o astfel de mediană a sentimentului pieţei, discutăm despre o proiecţie ce e foarte optimistă. Mult în afara proiecţiilor pieţei. Că 3,5% sau 5,5% e proiecţia corectă – nimeni nu ştie acum. Dar creşterea economică prognozată e foarte optimistă faţă de proiecţiile pieţei.
 
România liberă: Anul aceştia, de-abia am reuşit să ne apropiem de un 4,9%.
Ionuţ Dumitru: Vă mai dau un argument. Anul acesta am avut concentrată marea majoritate a schimbărilor fiscale din anii anteriori. În 2016, s-a reflectat reducerea masivă de TVA. Şi reducerea de TVA standard, şi cea de la alimente au avut impact. La anul, mai avem un stimul fiscal, dar sub nici o formă de amploarea celui din 2016. Doar din perspectiva aceasta, putem spune că pare nerealist să credem că putem avea o creştere economică semnificativ mai mare în 2017 decât în 2016, în condiţiile în care stimulul fiscal va fi semnificativ mai mic. Toţi analiştii văd o decelerare puternică anul viitor. Dacă anul acesta, stimulii fiscali fiind mai ampli, nu vom depăşi 5%, mi-e greu să cred că anul viitor vom avea 5,5%.
 
Totul depinde de creşterea economică
 
România liberă: Se vorbeşte despre un PIB de 815 miliarde de lei, adică de 181 de miliarde de euro. Ar fi o creştere cu aproape 110 miliarde de euro faţă de anul 2015, adică de vreo 24 de miliarde de euro (în martie 2016, estimarea INS pentru PIB-ul pe 2015 a fost de circa 710 miliarde de lei). Vi se pare realist?
Ionuţ Dumitru: Depinde de ipoteza aceasta de creştere economică. Totul depinde de proiecţia aceasta de 5,5%. Evident, şi de deflatorul PIB.
 
România liberă: Ce înseamnă deflatorul PIB?
Ionuţ Dumitru: PIB-ul nominal de anul acesta = PIB-ul nominal de anul trecut (1 + creşterea economică reală)(1 + creşterea preţurilor). Deflatorul PIB reprezintă, în esenţă, creşterea preţurilor din economie.
 
România liberă: Apare de asemenea un deficit bugetar de 2,7%. E un deficit ce poate fi atins? Pentru că în documentul amintit cheltuielile sunt 33,8% din PIB, iar veniturile 31,1% din PIB. Veniturile sunt mai mici decât cheltuielile, exact cu deficitul bugetar. Totul s-a făcut sec, matematic, chiar dacă în economia reală mai există şi alte variabile. Sunt singurii factori ce trebuie luaţi în calcul sau mai trebuie şi alţii?
Ionuţ Dumitru: Deficit înseamnă venituri minus cheltuieli, matematic e corect. Problema este: ce pui la venituri şi ce pui la cheltuieli? Evident că în interiorul bugetului ai trei parametri. Evident că în interiorul cheltuielilor şi veniturilor ai foarte mult spaţiu de manevră, foarte multe agregate pe care le poţi modifica. Dacă ne uităm la partea de venituri, e de aşteptat ca ea să nu fie una foarte favorabilă, în contextul în care avem scăderea de TVA de un punct procentual de la 1 ianuarie 2017 şi scăderea de accize. Ar fi de aşteptat să vedem, pe proiecţia de venituri din TVA şi din accize, o scădere ca procent din PIB.
 
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: “Dacă anul acesta, stimulii fiscali fiind mai ampli, nu vom depăşi 5%, mi-e greu să cred că anul viitor vom avea 5,5%.”
 
România liberă: Aceasta înseamnă că, fiind venituri mai mici…
Ionuţ Dumitru: Trebuie să ajustezi undeva. Din cheltuieli.
 
România liberă: Ca să rămâi pe un deficit bugetar până în 3%, pentru că altfel e deficit excesiv şi se declanşează o procedură de infringement de către Comisia Europeană. Cursul valutar prognozat în proiectul de buget al PSD, din programul electoral de guvernare, este de 4,46 lei/euro. Care este cursul valutar pe care credeţi că îl va avea leul peste un an?
Ionuţ Dumitru: E mai greu ca la alte prognoze să spui cine are dreptate. Sunt multe influenţe, şi locale, dar mai ales externe. Mai ales în mediul acesta economic internaţional foarte tumultos. La prima vedere, 4,46 nu iese din peisajul prognozelor care există în momentul de faţă. N-aş putea spune că este o proiecţie nerealistă. Mai apare şi BNR, ca jucător în piaţa valutară, pentru că noi avem un regim de flotare controlată.
 
NOTA: Liviu Dragnea a declarat într-un interviu pentru ŞtiripeSurse că s-a înţeles cu Dacian Cioloş ca TVA şi accizele să nu scadă de la 1 ianuarie 2017 şi ca scăderile acestea să fie prorogate pentru 1 ianuarie 2018. Ulterior, Cabinetul Cioloş a reacţionat oficial, conform Agerpres: “În cadrul discuției telefonice cu domnul Liviu Dragnea, premierul Dacian Cioloș nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul fiscal. Prim-ministrul a precizat că ia notă și analizează această propunere, dar trebuie avute în vedere mai multe aspecte legale și de oportunitate ale deciziei”.
Cele mai citite

Un candidat cotat la „și alții”, intră detașat în turul doi al prezidențialelor

Călin Georgescu a avut o carieră profesională prolifică, activând în domenii care au survolat de la agronomie și mediu, până la diplomație internațională Călin Georgescu,...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

TikTok, platforma strategiei lui Călin Georgescu și rădăcinile sale în China

Combinația dintre politică și tehnologie l-a adus pe primul loc pe Călin Georgescu, în opțiunile românilor TikTok, platforma pe care Călin Georgescu a reușit să...
Ultima oră
Pe aceeași temă