2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSportGuvernul PSD poate elimina taxa radio-TV prin bugetul pe 2017. Impactul abrogării...

Guvernul PSD poate elimina taxa radio-TV prin bugetul pe 2017. Impactul abrogării celor 102 taxe, așa cum dorește Liviu Dragnea, rămâne necunoscut

Chiar dacă președintele Iohannis a retrimis la Parlament iniţiativa PSD de eliminare a 102 taxe, viitorul Executiv ar putea include în proiectul de buget pe anul viitor această prevedere, așa cum a promis.

Lista acestor taxe e spectaculoasă: taxele radio și TV (4 lei/lună fiecare); timbrul de mediu; 33 de taxe consulare, inclusiv cea suplimentară, pentru eliberarea pașaportului; 20 de taxe de la Registrul Comerţului; 22 de taxe pentru modificarea actelor; 13 taxe extrajudiciare de timbru.

Nu se vor mai taxa nici cererea de schimbare a numelui, diploma de bacalaureat, diploma de licenţă, certificatele de calificare, atestatele profesionale, certificatele de competenţe profesionale, certificatele de calificare, cartea de identitate a autoturismului, permisul portarmă, permisul de vânătoare, carnetul de muncă, certificatul de revoluționar, titlul de proprietate, brevetele și însemnele. Impactul bugetar însă e minor: 1,5 miliarde lei, adică 330 de milioane euro.

Iniţiativa, făcută pe picior

Analistul economic Ion Radu Zilișteanu a declarat „României libere“ că iniţiativa PSD a fost făcută pe pi-cior. „Nu respectă nici cerinţa legală de a furniza acoperirea finanţării. Nu au făcut nici studiile de impact și atunci lucrurile acestea mă îndeamnă să cred că toată măsura a fost electorală, ceea ce este grav – vor proceda în continuare cum au procedat și cu această propunere. Nu or să prezinte sursele bugetare, nu vor face studiul de impact, nu o să facă nimic. Ne putem aștepta la surprize extrem de neplăcute”, spune Zilișteanu.

Totuși, putem trăi într-o lume în care nu mai există taxe și impozite? “Este o discuţie foarte lungă. Colectarea de taxe și impozite alimentează financiar servicii publice, pe care statele le oferă populaţiei. Statul e prestator de servicii, plătit prin taxe și impozite. Se adună niște bani, din care se asigură servicii: Sănătate, Educaţie, Apărare. Problema e că statul român colectează foarte puţin. În jur de 30% din PIB”, a explicat Ion Radu Zilișteanu.

Aceasta e mult sub media europeană – 40%. România, spune Zilișteanu, e un stat sărac de două ori. PIB-ul e mic și cât se colectează din PIB este puţin. “Dacă la aceasta se mai adaugă și proasta gestionare, și furturile din banul public, evident că acest stat e extrem de ineficient. El n-ar putea să trăiască fără taxe și impozite. Ar însemna să se desfiinţeze ca structură administrativă și să nu mai ofere nici un serviciu“, a detaliat analistul.

Pe de altă parte, dacă statul vrea să reducă deficitul, fie încasezi mai mult, fie cheltuiești mai puţin, fie amândouă. „Nu există altă soluţie. Dacă statul ar vrea să fie un stat minimal, asta înseamnă că ar trebui să nu mai ofere populaţiei decât servicii minimale. Să taie de la Sănătate, Educaţie ș.a.m.d.“, a spus pentru „România liberă“ Ion Radu Zilișteanu. Din contră, CCR tocmai a decis că e constituţională creșterea salariilor în Învăţământ și Sănătate, iniţiată chiar de PSD.

Existenţa statului fiscal este un principiu al solidarităţii, afirmă Zilișteanu. “Statul colectează de la toată lumea, dar îi ajută mai mult pe cei săraci. Cel sărac are nevoie de servicii medicale gratuite, pentru că nu are de unde să plătească, cel bogat poate să-și permită să aleagă. Dacă statul ar hotărî să reducă cheltuielile printr-o asemenea metodă, i-ar priva pe săraci de acces la niște servicii de bază, pe care le oferă acum”, a explicat pentru Rl analistul economic.

Riscul austerității

Să presupunem că se scad taxele și impozitele, dar dacă e austeritate bugetară, banul e cheltuit cu parcimonie și cumpătare, aceasta e soluţia? “Sigur că da. Să faci un stat mai suplu. Bineînţeles că se poate. La noi este o risipă generalizată”, spune Ion Radu Zilișteanu.

Se pot găsi surse alternative pentru acești bani de la buget? Aceasta ar însemna ca statul să deţină niște participaţii, să se ţină de afaceri ca să aducă bani. Statul norvegian are cel mai mare fond suveran din lume, de vreo 750 miliarde dolari – numit Statoil. „Banii au fost făcuţi din petrol și statul vrea să-i folosească pentru chestiuni sociale. Un astfel de stat își permite să micșoreze taxele“, a explicat Zilișteanu.

În campania electorală, PSD a promis că va înfiinţa un fond suveran de dezvoltare de 45 miliarde de lei. Dar acest fond suveran nu ar fi destinat cauzelor sociale, ci finanţărilor pentru dezvoltare, care nu returnează rapid înapoi bani la buget, ci necesită timp pentru maturizarea investiţiilor făcute.  

Cele mai citite

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...
Ultima oră
Pe aceeași temă