Ministrul Economiei a lăsat deoparte obligaţiile României faţă de FMI, precum listări la bursă, reorganizări, selecţii de manageri privaţi la conducerea companiilor de stat, pentru a se dedica trup şi suflet campaniei electorale.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a semnat un ordin de ministru prin care îşi delegă atribuţiile sale secretarilor săi de stat, anume Rodin Traicu, Nicolae Rotileanu şi Gelu Ştefan Diaconu, atribuţiile de ministru urmând să fie îndeplinite de ultimul dintre aceştia. Ordinul, datat 12 iulie 2012, poate fi consultat pe site-ul de internet turcescu.ro, deţinut de jurnalistul Robert Turcescu.
„Domnul secretar de stat Gelu Ştefan Diaconu va îndeplini atribuţiile ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri pentru semnarea documentelor şi a corespondenţei, inclusiv actele administrative şi proiectele de acte normative”, arată ordinul. Acesta nu precizează durata pe care ministrul Chiţoiu şi-a delegat atribuţiile. Legea de organizare a guvernului permite astfel de concedii. Dacă „din diferite motive” un ministru nu îşi poate îndeplini atribuţiile, el poate lăsa înlocuitor un secretar de stat, cu condiţia înştiinţării primului-ministru.Potrivit unor oficiali ai Ministerului Economiei care au solicitat anonimatul, autosuspendarea lui Chiţoiu s-ar datora dorinţei sale de a se ocupa de campania electorală.
Ştefan Diaconu, o punte veche PSD-PNL.
Secretarul de stat Ştefan Gelu Diaconu a deţinut funcţii de conducere în Ministerul Finanţelor atât în guvernarea PSD din perioada 2000-2004, cât şi după 2005 în Cabinetul Tăriceanu.
Potrivit informaţiilor difuzate în 2005 de Grupul de Investigaţii Politice (GIP), deţinut de jurnalistul Mugur Ciuvică, Diaconu a fost în perioada 1997-2001 director adjunct al Vămilor, apoi director general adjunct pentru contestaţii în Finanţe, iar după 2005 şef plin al Vămilor. Mugur Ciuvică afirmă că Diaconu a fost implicat în primele opt luni de la numirea sa în două scandaluri. Unul privea calitatea de acţionar a soţiei sale într-o firmă alături de doi patroni de duty-free. Al doilea se referea la adoptarea unor măsuri administrative în urma cărora au crescut puterile lui Theodor Anton, un „vechi apropiat atât al lui Gelu Ştefan Diaconu, cât şi al lui Ion Iliescu”. Ciuvică afirmă că Theodor Anton e „vameşul pus sub învinuire pentru evaziune fiscală în afacerea contrabandei cu afişele lui Ion Iliescu din campania electorală din 1996″.
Ce lasă în urmă Chiţoiu
Perioada în care ministrul Chiţoiu se va ocupa de referendum, şi nu de gestionarea ministerului, este una critică. Ministerul Economiei şi-a luat angajamente foarte importante faţă de FMI, iar multe nu au fost respectate. Până la finele lunii iunie urma să fie introdus management privat la Oltchim, Hidroelectrica şi Electrica Furnizare. În loc de manageri privaţi, Hidroelectrica s-a ales cu insolvenţa, iar Oltchim a intrat în administrare specială. Nici la capitolul privatizări Ministerul Economiei nu stă mai bine. Transgaz ar fi trebuit să se listeze până la sfârşitul lunii iunie. O altă condiţie neîndeplinită este crearea noului producător de energie Hunedoara prin fuzionarea centralelor Paroşeni şi Mintia şi a celor patru mine viabile ale CNH (privatizare majoritară). Acesta trebuia înfiinţat până în luna iulie. În ceea ce priveste guvernanta corporativă, sunt întârzieri foarte mari. Noile echipe de management şi membrii consiliilor de administraţie trebuiau selectaţi până la finele lunii aprilie 2012.