16.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialRuşinea românească de la Parlamentul European. Reţeaua Severin

Ruşinea românească de la Parlamentul European. Reţeaua Severin

Din reţeaua coordonată de europarlamentarul PSD Adrian Severin  ar face parte  Anne Rose Marie Jugănaru (PSD), organizator al şcolilor de vară ale partidului, director executiv al In stitutului Social Democrat Ovidiu Sincai), soţul ei, Mihail Răducu Jugănaru, precum şi Florin Leontin Abraham (PSD), asistent la cabinetul lui Severin, anchetaţi şi ei ȋn acest dosar, spun sursele RL. Alte două asistente de la cabinetul lui Severin au primit diverse sume de bani din bugetul european alocat europarlamentarului, respectiv Carmen Cristina Cîrlig ar fi primit peste 40.000 de euro, iar  Roxana Silvia Rizea peste 15.000 de euro.

Probele sunt reprezentate ȋn principal de ȋnscrisuri. Între probe figurează şi documentele care atestă circuitul bancar al banilor dinspre bugetul european spre firmele reţelei.

Suma totală cheltuită de peste 430.000 de euro a fost justificată cu acte false, spun procurorii ȋn ordonanţa de ȋncepere a urmăririi penale. Organizarea ȋn reţea şi faptul că infracţiunile au fost reţinute ȋn forma continuată atrage pedeapsa de cel puţin 12 ani ȋnchisoare, spun specialistii.

Citeşte şi editorial De ce a transpirat Adrian Năstase din cauza lui Adrian Severin

Ancheta preliminara, deşi a fost declanşată de anul trecut, a durat mai mult din cauza comisiilor rogatorii internaţionale şi a corespondenţei greoaie cu băncile implicate ȋn circuitul banilor, spun surse judiciare.

Mită pentru trafic de influenţă, filmată de jurnaliştii de laa The Sunday Times

Iniţial, procurorii anticorupţie au declanşat anchetarea lui Adrian Severin anul trecut, la solicitarea Parlamentului European, ȋn urma unor dezvăluiri publicate ȋn martie 2011 de jurnaliştii de la The Sunday Times. Reamintim că jurnalistii britanici s-au prezentat drept reprezentanţi ai unei firme de lobby, l-au convins pe europarlamentarul român Adrian Severin (PSD) să încheie un „contract de consultanţă”  ȋn valoare de 100.000 de euro. Severin a ȋncasat prima tranşă şi a emis şi factură pentru 12.000 de euro, cu menţiunea  „servicii de consultanţă referitoare la schema de retragere a depozitelor bancare” – proiect care se dezbătea atunci ȋn Parlamentul European. Severin le-a promis că va susţine un amendament la această lege, ȋn forma solicitată de jurnaliştii deghizaţi ȋn reprezentaţi ai unei firme de lobby. Negocierea a fost filmată şi ulterior, filmul a fost postat pe Internet.

Citeşte şi DECLARAŢIA DE AVERE a lui Adrian Severin: Ce venituri a avut europarlamentarul în 2011

In plasa jurnaliştilor au mai picat  un europarlamentar sloven şi unul austriac, care şi-au dat demisia ȋn urma scandalului. Adrian Severin a refuzat ȋnsă acest gest.

In plin scandal,  Adrian Severin a negat că ar fi făcut lobby, ci doar „consultanţă, ceea ce e perfect legal”. In realitate, el l-a contactat pe europarlamentarul PDL Sebastian Bodu, care introdusese un  amedament asemănător (cu câteva luni ȋnainte de ancheta jurnalistică) şi ar fi intervenit la acesta ȋn sensul cerut de jurnaliştii incognito. Ulterior, Bodu a confirmat intervenţia lui Severin.

După publicarea dezvălurilor de presă, Parlamentul European a făcut propria anchetă şi a stabilit că cei trei eurodeputaţi au ȋncălcat legea. Apoi, au fost sesizate instituţiile judiciare din ţarile de provenienţă ale europarlamentarilor acuzati de corupţie.

Pentru că Severin nu a demisionat, Parlamentul European i-a ridicat imunitatea şi a cerut DNA să ȋnceapă ancheta.  La ȋnceput, Severin a fost acuzat doar de luare de mită şi trafic de influenţă pentru a obţine pentru sine bunuri. In timpul anchetei, procurorii DNA au găsit şi alte probe ȋn baza cărora ieri au extins urmărirea penală.

Noul dosar: firme ȋnfiinţate special pentru a ȋnghiţi bani europeni prin cabinetul europarlamentarului PSD Severin

Intr-un comunicat, procurorii anticorupţie au anunţat ȋnceperea urmăririi penale pentru o nouă infracţiune şi anume „folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”.

Din Ordonanţa de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că, „în perioada 2007 – 2010, învinuitul Severin Adrian a folosit şi a prezentat în Parlamentul European, documente, declaraţii false ori inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaţilor în Parlamentul European – Decizia Biroului din 19 mai 2008 şi 09 iulie 2008). Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, înfiinţate anume cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European. În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmările penală şi faţă de alte personae”.

Banii ȋnghiţiti de Reţeaua PSD Severin-Jugănaru-mecanism

Surse judiciare spun că ar fi vorba de „Reţeau PSD Adrian Severin- Jugănaru”. Din reţea, pe lângă coordonatorul Adrian Severin ar mai face parte Anne Rose Marie Jugănaru, directorul executiv al Institutului Democrat Social  „Ovidiu Sincai”, Mihail Răducu Jugănaru ( sotul ei) care controla firmele implicate ȋmpreună cu Florin Leontin Abraham, care era şi asistent la cabinetul parlamentar al lui Severin. Ei ar fi principalii beneficiari. Alaturi de ei, au mai primit bani George Vadim Tiugea, seful de depaedtament la Institutul PSD Ovidiu Sincai, alti functionari de la acaesta institutie, precum si mai multe asistente de la cabinetul europarlamentarului Adrian Severin.

Intre firmele către care au fost sifonaţi banii europeni s-ar afla: A&A Social Consulting Center, Professional Consulting Team, Alfa Communications and Consulting, Perfect Solutions Network, Princeps Consulting Team şi Head Hunting Professional. La aceste firme deţin sau au deţinut părţi sociale Mihail Răducu Jugănaru, Florin Leontin Abraham, George Vadim Tiugea (şeful departamentului de relaţii internaţionale de la Institutul PSD  „Ovidiu Şincai”). 

 Primele cinci firme au fost ȋnfiinţate ȋn 2007 special pentru a primi bani din bugetul alocat pentru cabinetul lui Severin. Atunci, din bugetul de 186.000 de euro alocaţi pentru cheltuielile de secretariat ale europarlamentarului Severin, 140.000 de euro au ajuns la cele cinci firme. In 2007,  banii rulaţi  de cele cinci firme au provenit aproape ȋn totalitate de la cabinetul lui Severin. Serviciile invocate au fost cele de consultanţă . Primele dezvăluri despre această reţea au fost publicate ȋn revista Kamikaze.

Peste 200.000 de euro pe an, direcţionaţi către Reţea intre 2007-2010

În 2008, pentru cabinetul europarlamentarului Adrian Severin au fost alocate peste 210.000 euro „cheltuieli de secretariat”. Din această sumă,  preciza Kamikaze, 124.000 de euro  au  ajuns la patru firme controlate de  Mihail Răducu Jugănaru, respectiv  Alfa Communications (44.800 de euro), Perfect Solutions Network (16.000 de euro), Princeps Consulting (30.000 de euro) şi Professional Consulting (33.300 de euro)

Tot ȋn 2008, la banii cabinetului lui Severin s-a abonat şi  SC Head Hunting Professional, controlată de  George Vadim Tiugea, şeful departamentului de relaţii internaţionale de la „Ovidiu Şincai”,  înfiinţată în octombrie 2008. La o lună după ȋnfiintare, firma lui Tiugea a  primit 20.000 de euro.

In 2008, din suma totală alocată lui Severin, 40.000 de euro au ajuns şi  la Carmen Cristina Cîrlig, asistentă la cabinetul de europarlamentar al lui Severin, iar 14.000 de euro la Roxana Silvia Rizea, şi ea tot asistenta europarlamentarului.

In anul 2009, lista beneficiarilor de bani de la Parlamentul European  prin cabinetul lui  Adrian Severin s-a îmbogăţit cu foarte multe nume de angajaţi ai Institutului „Ovidiu Şincai”.

Astfel, Florin Leontin Abraham a încasat aproximativ 4.400 de euro. El este asistent la cabinetul lui Severin de la Parlamentu European, dar şi director ştiinţific al Institutului Sincai.

 Anne Marie Jugănaru, director executiv la „Ovidiu Şincai”, a luat 10.500 de euro în 2009 pentru  servicii de „secretariat” prestate pentru Severin.

Trei dintre firmele lui Mihai Jugănaru, respectiv Alfa Communications (la care a fost asociat şi Abraham), Princeps Consulting şi Professional Consulting, au luat încă 48.000 de euro.

 Diana Rista, asistentă la cabinetul lui Severin, dar şi cercetător la Institutul Şincai, a încasat aproape 4.000 de euro în perioada august-decembrie 2009.

Alexandra Nichita, şefă de cabinet la acelaşi institut, Viorica Onofrei, şefă de departament în acelaşi loc, Oana Mocanu, tehnoredactor la grupul editorial Mondomedia ,care funcţionează în cadrul aceleiaşi instituţii, şi George Tiugea Vadim, şef de departament, au cîştigat aproximativ 15.000 de euro din banii destinati cabinetului lui Adrian Severin, în 2009.

Firma lui Tiugea, Head Hunting Professional, a primit şi ea alţi 27.000 de euro. În total, în 2009, Parlamentul European i-a alocat lui Severin aproximativ 205.000 de euro pentru”cheltuieli de secretariat”. Jumătate dintre aceştia au ajuns la colegii lui Adrian Severin de la Institutul Social-Democrat. Restul banilor  s-au împărţit, în cea mai mare parte, asistentelor lui Severin de la cabinetul europarlamentarului.

In 2010, abonati la banii UE tot asistentele lui Severin şi angajaţii Institutului PSD „Ovidiu Sincai”

Raportul de audit a fost similar în 2010, spun jurnalistii de la Kamikaze. Colegii de institut ai europarlamentarului au câştigat împreună cam 92.000 de euro din cei aproximativ 210.000 de euro alocaţi de Parlamentul European  pentru „cheltuieli de secretariat”. Pe persoană fizică, de mult mai mulţi bani s-a bucurat Anne Marie Jugănaru, care a luat aproape 23.000 de euro. Firmele Alfa, Princeps şi Professional au primit şi ele încă aproape 37.000 de euro. Cît priveşte restul de bani, Carmen Cristina Cîrlig, asistentă la cabinetul lui Adrian Severin, a încasat 48.000 de euro, iar Roxana Silvia Rizea, şi ea tot asistentă, alţi 51.000 de euro.

Protejaţii lui Severin au făcut bani şi în 2011, circa 60.000 de euro pană la declanşarea scandalului de presă din martie anul trecut

Severin nu a răspuns ieri la telefon, ca de altfel şi Anne Jugănaru, directorul executiv al Institutului „Ovidiu Sincai”, benficiara a zeci de mii de euro 

Cine este Anne Jugănaru

Anne Rose Marie Jugănaru a absolvit în 1985 Facultatea de Mecanică de la Politehnica Bucureşti, iar în 1998  Colegiul Naţional de Apărare. În 2008 a urmat studii doctorale ȋn domeniul apărării, după cum scrie in biografia sa oficială. După 1993 a fost jurnalistă la trustul de presă al lui Dan Voiculescu ( Antena 1 şi Jurnalul Naţional), director de firme, director PR la Universitatea Ecologică Bucureşti ( suspectată de fabricarea de diplome universitare), iar din 2002 director Executiv al Institutului PSD Ovidiu Sincai. În 2005 a fost ȋn bordul TVR. S-a ocupat de organizarea şcolilor de vară ale PSD, s-a ocupat de pregătirea apoi de selecţionarea femeilor care urmau a fi promovate candidate PSD la alegeri. Din 2005 este membră ȋn Consiliul Naţional al PSD.

Cele mai citite

Avertisment pentru cei cu centrale de apartament. Încălzirea centralizată revine la putere

În Europa se urmărește eliminarea centralelor individuale, din cauza consumului și a poluării Directorul general al Electrocentrale București, Claudiu Crețu, a declarat că încălzirea centralizată...

Maxim salvează un punct pentru Gaziantep în meciul cu Besiktas! Românul a egalat la ultima fază

Mijlocașul român Alexandru Maxim a fost din nou decisiv pentru Gaziantep FK, marcând golul egalizator în minutul 90+5 al meciului împotriva lui Beșiktaș Istanbul,...

Erik Ten Hag, sub presiune! Manchester United continuă seria dezastruoasă în Premier League

Seria de meciuri fără victorie a lui Manchester United sub conducerea lui Erik Ten Hag continuă, echipa a acumulat doar 8 puncte după 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă