Adrian Năstase a considerat compromiţătoare declaraţiile date împotriva sa de fostul consul al României în China, Ioan Păun, fapt pentru care, arată judecătorii Curţii Supreme, fostul premier a recurs direct la şantaj.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie consideră, în motivarea sentinţei din dosarul Zambaccian, că procurorii DNA au reuşit pe deplin să dovedească acuzaţia de şantaj la adresa fostului consul român Ioan Păun, adusă fostului premier Adrian Năstase prin rechizitoriul din dosar. Drept urmare, l-au condamnat pe acesta la doi ani de închisoare cu suspendare. Dosarul Zambaccian vizează modul în care fostul preşedinte PSD a importat din China mai multe produse, inclusiv provenienţa fondurilor pentru aceste tranzacţii. Cel care a făcut importurile pentru familia lui Năstase este Păun.
Astfel, Curtea Supremă constată că încă de la prima vizită la DNA fostul consul şi-a dat seama că Adrian Năstase voia să-l „scoată” pe el singurul responsabil de aducerea acelor bunuri din China. Mai mult, avocatul iniţial al lui Păun reprezenta de fapt interesele familiei Năstase, arată magistraţii.
În continuare, sfătuit de un prieten, omul de afaceri Octavian Creţu, ex-consulul Ioan Păun a mers la DNA şi a făcut un denunţ împotriva lui Năstase. Mai mult, el le-a spus procurorilor că urmează să meargă în China să le aducă probe în susţinerea denunţului. Curtea Supremă arată că, înainte ca Păun să meargă în China, Adrian Năstase l-a contactat pe acesta şi i-a solicitat o întâlnire. Omul de afaceri a mers la DNA şi a făcut şi el un denunţ.
Ameninţările fostului premier şi slugărnicia consulului
În cadrul discuţiei Creţu – Năstase, acesta din urmă s-a arătat nemulţumit de declaraţiile date de Ioan Păun, fostul premier spunându-i omului de afaceri că consulul de atunci nu îi lăsa „posibilitatea decât a unui atac pe toate zonele”. „În continuare, inculpatul Adrian Năstase i-a cerut martorului Octavian Creţu să vorbească cu partea vătămată pentru a o determina să nu aducă dovezile promise (…) sub ameninţarea explicită că dacă comportamentul procesual al părţii vătămate nu se va modifica conform celor precizate, inculpata Irina Paula Jianu va anunţa public că partea vătămată era ofiţer sub acoperire ceea ce ar fi produs scandal public şi grave prejudicii de imagine părţii vătămate, având în vederea cariera diplomatică a acesteia”, se arată în hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În continuare, deşi Creţu i-a atras atenţia fostului premier în legătură cu ameninţările la adresa lui Păun, Năstase a continuat: „Ori găsesc o soluţie convenabilă cu el ori îl decredibilizez ca om. N-am altă variantă”.
Atunci când a stabilit pedeapsa cu suspendare pentru Adrian Năstase, Înalta Curte a reţinut în favoarea fostului premier comportamentul iniţial al lui Păun, care până să facă denunţ la DNA a fost extrem de servil faţă de familia Năstase.
„De asemenea, este de reţinut că partea vătămată a ajuns în această situaţie prin disponibilitatea exagerată pe care a manifestat-o în a face un serviciu familiei Năstase, acceptând fără rezerve rugămintea Danielei Năstase de a se implica în efectuarea importurilor din China, toate acestea pentru a-şi asigura o eventuală protecţie şi ascensiune profesională în alte condiţii decât cele fireşti, normale”, concluzionează Curtea Supremă.