Astăzi, totul trebuie să fie mai bun, mai mare, mai rapid. Crăciunul ne oferă o şansă de a încetini ritmul şi de a ne bucura de viaţă. Dorinţa de pace şi linişte va fi încă o dată simbolizată de bradul de Crăciun.
În ciuda diferenţelor culturale, Crăciunul rămâne întotdeauna ceva special, iar decoraţiunile festive au prioritate. Deşi creativitatea nu are limite, ne plac lucrurile familiare. De aceea, Crăciunul din acest an nu va fi doar tradițional, ci şi nostalgic. Cel puţin aşa ne garantează specialiştii în design şi lifestyle, care prefigurează şi ne destăinuie cu doar puţin timp înainte care sunt tendinţele, pentru că, la fel ca în alte domenii, şi în cel al decoraţiunilor festive şi al stilului de viaţă de sărbători există o modă, iar târgul „ChristmasWorld“ de la Frankfurt este un adevărat barometru în această privinţă. Una dintre tendinţe este de a crea brazi alternativi în locul celor tradiţionali, aceasta încadrându-se în curentul eco.
Poveşti sub bradul de Crăciun
Designerii recomandă decoraţiunile tradiţionale de tip vintage sau retro, în special cele în stilul anilor ’60 sau chiar ’20. Dintre acestea amintim ieslea de Crăciun, îngeraşi, piramide, spărgătorul de nuci, paji, trompete care anunţă naşterea Domnului, căluţi de lemn, căprioare, viori, conuri de brad „cernite“ de zăpadă, berze, ciupercuţe și, bineînțeles, Moş Crăciun. Steaua rămâne simbolul Crăciunului şi menţine vie povestea celor trei magi care urmează steaua la Betleem.
Pomul de Crăciun poate fi decorat cu pluş, pene, globuri, fulgi de nea, luminițe şi multe animale, dintre care unele exotice, precum maimuţe, elefanţi sau tigri.
Dacă aveți copii, puteți crea o parte din decorațiuni împreună cu aceștia. Îngerașii sau magii din carton, precum și aricii din poleială colorată sunt lesne de realizat. Activitatea e relaxantă pentru adulți, iar cei mici vor păstra amintiri dragi.
Culorile clasice rămân în continuare foarte populare, combinaţia dintre roşu şi verde sau dintre roşu şi auriu rămân vitale pentru ambianţa Crăciunului. Albul, care simbolizează puritatea, renaşterea, zăpada, este și el la loc de frunte. De asemenea, se manifestă şi tendinţa spre mai multă linişte şi pace prin introducerea în schema de culori a nuanţelor crem.
Masa de Crăciun va dobândi o notă festivă dacă o decorați fie cu seturi de farfurii în culorile clasice – verde și roșu –, fie cu nuanțe temperate, pastel. Unul dintre trucurile recomandate de designeri este împodobirea buchetului folosit pentru masă cu accesorii din brad, în ton cu nuanțele alese pentru decor.
Crăciun verde și parfumat
Mai mult decât în anii precedenţi, sărbătorile din acest an sunt legate de natură. Irina Sandu-Plati, designer floral, recomandă ca aranjamentele pentru sărbători să înceapă de la plantele verzi. În culturile străvechi, oamenii credeau că dacă aduceau ierburi verzi în casă iarna, anul următor era unul norocos, iar primăvara revenea devreme în toată splendoarea ei.
A dărui înseamnă a preţui, iar florile sunt un limbaj universal valabil. O ghetuță din mușchi de pădure sau o cutie din flori, crenguţe de brad şi accesorii de sărbătoare parfumate, precum feliile deshidratate de mere, lămâi, portocale sau scorţişoară, sunt alegeri minunate atât pentru un cadou, cât și pentru a decora un colţ al casei.
O lumânare ornată delicat cu o mantie din flori şi accesorii, aşezată în centrul mesei, creează un sentiment de căldură şi strălucire. Câteva globuleţe metalizate vor reflecta lumina într-un mod intens şi festiv.
Un punct de atracţie poate fi brăduţul alternativ, neconvenţional, realizat din materiale diverse şi surprinzătoare, împodobit cu flori naturale.