Conceptul de zonă de zi deschisă, care înglobează mai multe funcţiuni, este unul din cele mai uzitate pe piaţa reamenajărilor din ultimii ani.
Punerea lui în operă reprezintă un instrument sigur de modernizare a unei locuinţe. Această consecinţă este cu mult mai pregnantă în cazul apartamentelor de bloc, deoarece acestea posedă o arhitectonică monotonă şi o funcţionalitate defectuoasă. Ideea spaţiului deschis este singura care poate remedia o situaţie de genul celor menţionate mai sus. Principalul avantaj al acestei idei de reamenajare este îmbunătăţirea substanţială a funcţionalităţii. Apartamentele de bloc suferă în această privinţă, mai ales în zonele holurilor. Suprafeţele reduse ale acestora produc un disconfort accentuat, el fiind cu atât mai mare cu cât traficul este mai intens.
Zona de acces în apartament este reprezentativă pentru modelul descris mai sus. Un vestibul cu o suprafaţă mică va fi o sursă permanentă de disfuncţionalitate. De aceea, problema respectivă este una din principalele pe care trebuie să le rezolve proiectul de reamenajare. O soluţie de mai mică anvergură este desfiinţarea încăperilor auxiliare care se găsesc de obicei în zona vestibulului, cum sunt debaralele şi cămările.
Varianta de mare amploare este deschiderea spaţială a întregii zone. Aceasta presupune contopirea mai multor încăperi într-un spaţiu comun care îndeplineşte mai multe funcţiuni. În exemplul nostru au fost vizate toate încăperile care se aflau în jumătatea anterioară a apartamentului. Este vorba de vestibul, cămară, bucătărie şi living. Suprafaţa însumată a acestora este de 36 mp. Operaţia de recuperare a constat în eliminarea pereţilor care separau bucătăria de vestibul şi living, respectiv livingul de vestibul. Aceştia erau construiţi din cărămizi BCA cu grosimea de 8 cm, lucru ce a facilitat obţinerea autorizaţiei pentru demolare. A doua modificare structurală a constat în eliminarea uşilor şi a peretelui frontal al cămării situată în bucătărie. Nişa creată, cu o suprafaţă de 2 mp, a devenit un spaţiu ideal pentru amplasarea corpurilor de mobilier specifice bucătăriei.
Măsurile cu scop funcţional au continuat cu remodelarea golului de uşă care asigura trecerea din vestibul în sas. În partea superioară a acestuia a fost construită o arcadă. În zona fostului perete separator dintre living şi bucătărie a fost realizată o construcţie cu rafturi, din gips-carton şi profile metalice. Ea are rolul să izoleze locul de masa de zona de zi.