Autoritățile turce au reușit să stabilească identitatea reală a atacatorului care a deschis focul, în noaptea de Anul Nou, într-un club din Istanbul, cauzând moartea a 39 de persoane și rănirea a aproximativ 70, a anunțat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, informează Reuters.
Șeful diplomației turce nu a precizat identitatea atacatorului înarmat. Totodată, Mevlut Cavusoglu a afirmat că atacatorul este, în continuare, în libertate.
Anterior, presa turcă a relatat că atacatorul înarmat din clubul Reina venise în urmă cu câteva luni împreună cu soţia sa din Siria. La 22 noiembrie, suspectul era deja în localitatea Konya din zona centrală a Anatoliei, mai precizase presa locală. Experţii turci susţin că atacatorul a demonstrat că avea un antrenament extensiv în utilizarea armelor. Acesta a tras aproximativ 120 de gloanţe cu o puşcă Kalaşnikov şi a reuşit să scape în noaptea atacului armat de forţele de securitate care au intervenit la clubul Reina.
De asemenea, atacatorul a utilizat o tehnică învăţată în războiul sirian, trăgând cu arma fixată în şold pentru a produce un număr cât mai ridicat de victime în clubul aglomerat din Istanbul.
Conform agenției de presă turce Anadolu, aproximativ 20 de persoane au fost reținute în cadrul anchetei privind atacul. Miercuri dimineața, autorităţile turce au reţinut cinci presupuşi jihadişti ai Statului Islamic, ei fiind bănuiți de legături cu masacrul din Reina. Se pare că suspecţii au fost vizaţi într-o operaţiune antiteroristă din metropola Izmir, situată pe malul Mării Egee, potrivit agenției Reuters. De asemenea, printre suspecţii reţinuţi se numără inclusiv doi cetăţeni străni, care au fost opriţi marţi pe aeroportul Ataturk din Istanbul.
Starea de urgență, prelungită în Turcia
Parlamentul turc a aprobat prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă instaurate după tentativa de lovitură de stat din iulie. Hotărârea a fost adoptată la trei zile după sângerosul atac din Istanbul.
Guvernul turc, care a cerut Parlamentului o prelungire a stării de urgenţă, a argumentat că aceasta este necesară în vederea eradicării influenţei în instituţiile turce a mişcăriii predicatorului turc Fethullah Gülen, un inamic jurat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Fethullah Gülen a dezminţit că se află la originea loviturii de stat eşuate din iulie, aşa cum îl acuză Guvernul turc.
Starea de urgenţă acordă puteri speciale Guvernului prin care să concedieze funcţionari şi să închidă asociaţii şi grupuri media. Ea le permite totodată autorităţilor să prelungească detenţia persoanelor fără să le inculpe.
La sfârşitul lui 2016, Erdogan a avertizat UE că ar putea să prelungească, în ianuarie, cu încă trei luni, starea de urgenţă, subliniind că Franţa, lovită de o serie de atentate, a făcut la fel.
Preşedintele turc a mai declarat că el va promulga reintroducerea pedepsei cu moartea, abolită în 2004, în cadrul eforturilor Ankarei de aderare la UE, dacă deputaţii vor adopta o lege în acest sens, în pofida avertismentelor liderilor europeni, care apreciază că această măsură este incompatibilă cu o aderare la Uniune.
Jihadiştii Statului Islamic au revendicat deja atacul armat din Istanbul şi există informaţii că atacatorul necunoscut a fost antrenat în lupte de stradă în Siria. În urma atacului comis în noaptea de Revelion, 39 de persoane au murit, iar alte 69 au fost rănite.
„Doi renumiți indieni, producătorul Abis Rizvi și creatoarea de modă Khushi Shah, sunt printre cele 39 de victime ale atacului terorist care a avut loc, în noaptea de Anul Nou, la Istanbul, unde un atacator a deschis focul într-un club, potrivit presei din India” … citește continuarea AICI.
Un om de afaceri din statul american Delaware a scăpat de moarte, în noaptea de Anul Nou, când un bărbat înarmat a deschis focul într-un club din Istanbul, făcând 39 de morți. Jacob Raak, în vârstă de 35 de ani, a fost salvat de telefonul său mobil, pe care îl avea în buzunar… articolul integral AICI.
„Doi gardieni care lucrau la clubul Reina, în noaptea de Anul Nou, când un atacator a deschis focul, cauzând moartea a 39 de persoane și rănirea a aproximativ 70, și-au pierdut viața în sângerosul atac. În urmă cu o lună, ambii scăpaseră cu viață dintr-un atac cu bombă”… citește continuarea AICI.
„Doi studenți la Universitatea Americană de Știință și Tehnologie din Liban se aflau în clubul Reina din Istanbul, în noaptea de Anul Nou, când un bărbat a deschis focul, cauzând moartea a 39 de persoane și rănirea altor 70”… citește continuarea AICI.
Turcia, marcată de o serie de atacuri teroriste în 2016
Anul trecut, Turcia a fost marcată de mai mult de 30 de episoade violente. Cel mai recent a avut loc în 19 decembrie, când ambasadorul rus la Ankara, Andrei Karlov, a fost împușcat în timp ce ținea un discurs la o galerie de artă din capitala Turciei.
În 10 decembrie, o mașină a explodat în apropiere de stadionul Besiktas cauzând moartea a 44 de persoane, dintre care majoritatea ofițeri de poliție, și peste 150 de răniți.
În 24 noiembrie, două prsoane au murit și 21 au fost rănite, după ce o bombă a explodat în apropiere de biroul guvernatorului din Adana.
În 14 octombrie, stațiunea Ankara a fost vizată de un atac cu rachetă. Nicio persoană nu a fost rănită. Tot în aceeași zi, militarii turci din mai multe localități au fost victimele unor atacuri violente, soldate cu rănirea a 13 persoane.
În 6 octombrie, o mașină a explodat în apropiere de sediul de poliție din regiunea Yenibosna, pe partea europeană a Istanbulului.
În 24 august, doi ofițeri de la jandarmerie au fost răniți pe drumul dintre Antalya și Kemer, după ce o bombă a explodat.
În 20 august, peste 50 de persoane au murit și aproximativ 100 au fost rănite, în urma unui atac la o nuntă din Gaziantep.
În 28 iunie, peste 40 de persoane au murit într-un atac terorist care a vizat Aeroportul Internațional Ataturk.
În 7 iunie, șapte ofițeri de poliție și patru civili au murit, iar 36 au fost rănite, în urma unui atac cu bombă în apropiere de Istanbul.
În 1 mai, doi ofițeri de poliție au murit și peste 36 de persoane au fost rănite, după ce o bombă a explodat la Sediul Central al Poliției din Gaziantep.
În 27 aprilie, șapte persoane au fost rănite într-un atac sinucigaș care a vizat moscheea Bursa Ulu.
În 19 martie, un atac sinucigaș a avut loc în apropiere de un obiectiv turistic de pe strada Istikal din Istanbul. Patru persoane au murit și peste 36 au fost rănite.
În 13 martie, peste 30 de persoane au murit într-un atac cu bombă care a avut loc în piața Kizilay din Ankara.
În 17 februarie, 28 de persoane au murit într-un atac cu bombă care a vizat mai mulți militari.
În 12 ianuarie, 10 turiști au murit într-un atac sinucigaș care a avut loc în Istanbul.
VIDEO. Publicația Daily Mail a prezentat o înregistrare video cu atacatorul care trage rafale de mitralieră în fața clubului, apoi intră în localul unde a provocat un masacru oribil.
În noaptea de Revelion clubul de lux era plin. Peste 700 de clienți petreceau la trecerea dintre ani fără să știe ce îi ateaptă. Un singur atacator, cu o mitralieră rusească de tip Kalasnikov, a ucis un paznic de la intrare și apoi a pătrus în club, unde a deschis focul la întâmplare, declanșând coșmarul.
Gloanțele au secerat peste 100 dintre clienții clubului.
Dintre aceste victime, 35 au murit la locul atacului terorist. Alte 70 de persoane rănite au ajuns la spitale. Zeci de clienți îngroziți de scenele sângeroase au săprit de frică în apele aproape înghețate ale Bosforului. Corespondentul CNN care relata ulterior de la fața locului remarca faptul că, la momentul atacului, afară ningea. Citiți aici detalii și vedeți înregistrările video.
Clubul este unul cunoscut în lumea celebrităților. Jurnaliștii britanici au scris că aici veneau clienți cum sunt Kevin Costner, Uma Thurman, Salma Hayek sau Sting. Tot aici petreceau de obicei serile cetățenii occidentali care sunt stabiliți în Istanbul, a explicat pentru CNN un oficial turc.
Din acest motiv, proprietarul clubului a primit acum zece zile informații chiar de la autoritățile americane despre existența unor informații potrivit cărora s-ar planifica un atac aici, de Revelion. Măsurile de securitate au fost sporite, au declarat reprezentanții clubului ziariștilor, dar fără succes. Vdeți aici imagini cu clubul, filmate cu o dronă!
Teroristul care a provocat baia de sânge din Istambul era căutat de poliție. Vânătoarea națională declanșată de poliția turcă este însă fără rezultat la ore bune după ce criminalul a fugit de la locul măcelului. Guvernul turc a impus însă o blocadă totală a informațiilor legate de acest caz. Autoritățile refuză să comunice informații despre anchetă sub pretextul că nu doresc să se alarmeze excesiv publicul. Citiți aici detalii despre atac!
Fotbalistul Sefa Boydas care a scăpat din clubul groazei a povesit momentele cumplite prin care a trecut pentru a se salva din calea atacatorului.
„Eram doar de 10 minute în club când a început haosul. Tocmai ne găsisem un loc, în apropierea uşii era foarte mult praf şi fum. Apoi au început focurile de armă şi multe fete au leşinat. Ei spun că au murit 35 sau 40 de oameni, dar cred că sunt mai multe victime pentru că atunci când mergeam oamenii se căţăarau peste alţii”, a explicat Sefa Boydas, fotbalist la un club din Istanbul.
Boydas a adăgat că nu a observat cine sau din ce parte se trăgea cu arma. Fotbalistul povesteşte că auzea doar zgomotul armelor şi ţipetele oamenilor … tot articolul, AICI!