În ultimul timp, materialele inovatoare şi inteligente intră tot mai mult în sfera designului de interior. Prezentând funcţionalităţi speciale, acestea pot fi folosite independent sau în cadrul unor sisteme şi, de asemenea, pot constitui materia primă pentru obiecte de mobilier multifuncţionale, flexibile şi sustenabile.
Utilizarea materialelor care prezintă capacitatea de a avea funcţiuni integrate, precum şi a celor inovatoare, le oferă designerilor şi arhitecţilor oportunitatea de a lucra mult mai conştient faţă de resursele disponibile. Designul de interior devine mai simplu, iar dimensiunile şi greutatea componentelor sistemelor se reduc, cu implicaţii pozitive în ceea ce priveşte ecologia.
Fără îndoială, cea mai interesantă noutate în producţia de materiale inovatoare este tehnologia 3D. Spre deosebire de procesele de frezare, strunjire şi găurire, aceasta nu are la bază procedurile convenţionale de materiale substractive, ci construirea şi „adăugarea“ de material. Astfel, pot fi implementate chiar şi cele mai complexe componente geometrice, cu structuri cu cavităţi interne, care nu pot fi realizate în alt mod.
Corianul este un material inovator, ce a intrat deja de mult timp în interioare, atât prin intermediul suprafeţelor speciale, cât şi al mobilierului, mai ales că mulţi designeri celebri apelează la el. În această categorie intră şi ardezia flexibilă Skin, recomandată pentru suprafeţe atipice, neregulate. Soluţia poate fi folosită ca finisaj în orice funcţiune a casei şi poate îmbrăca diferite obiecte de mobilier. Marele avantaj al materialelor ca Skin şi Corian este că pot sta la baza realizării unor volume şi suprafeţe curbe – de exemplu, forme organice.
Inovație în baie
Numeroase tehnologii noi şi inovaţii sunt înglobate în materialele din care sunt realizate obiectele sanitare actuale, designul băii fiind astfel schimbat considerabil. Căzile de baie şi lavoarele prezintă suprafeţe de înaltă calitate, care permit un design special – colţuri şi faţete bine definite, linii fine şi margini subţiri – şi o curăţare uşoară. Materialele ceramice clasice, folosite preponderent la obiectele sanitare, au fie suprafeţe poroase, în care se acumulează bacteriile, fie suprafeţe foarte netede şi alunecoase, care pot produce accidente. În schimb, la baza soluţiilor actuale se găsesc materiale precum ceramica, oţelul emailat, acrilul, compozitele minerale şi cuprul, în cazul căzilor de baie.
În urma cercetărilor în domeniu, companiile au inovat, iar astfel au apărut materiale noi, care înlătură inconvenientele menţionate. Quaril, material realizat de Villeroy&Boch pentru căzile de baie, este rezistent la lovituri, dar şi uşor de retuşat chiar şi în cazul zgârieturilor adânci. Este plăcut la atingere, menţine temperatura apei, nu reţine murdăria, fiind în acelaşi timp suficient de aderent pentru a preveni alunecarea accidentală.
Roca a patentat recent Fineceramic®, un material inovator cu care se pot realiza suprafețe delicate și pereți subțiri și definiți, acestea având diferite dimensiuni și moduri de montare: pot fi integrate în blatul de lavoar sau deasupra acestuia, fixat pe perete sau tip Unik (integrat în unitatea de bază).
Transferul de tehnologie din alte sectoare a făcut posibilă crearea unor piese speciale (asemănătoare plăcilor ceramice), cum sunt cele metalice, produse prin tehnologia PVD, prin care în suprafaţă se poate încorpora un strat de nanoparticule de titan, rezultând un material cu înaltă valoare estetică. În plus, acesta se remarcă prin funcţionalitatea sporită şi prin rezistenţa înaltă la abraziune şi coroziune, elemente foarte importante în amenajarea sălilor de baie.
Materiale inteligente
Materialele sunt clasificate ca inteligente atunci când caracteristicile lor pot fi modificate într-un sens dorit, când reacţionează automat la schimbările de mediu în interesul oamenilor şi când diversitatea de aplicaţii ale acestora este într-o continuă creştere. Dintre domeniile de folosire a acestora amintim: umbrire, control climă, acustică, iluminat etc. Ca exemple, putem da sistemele de umbrire din aliaje ce memorează forma şi reacţionează la căldură, precum şi pupitrele care convertesc lumina în electricitate prin utilizarea filmelor OPV (fotovoltaice organice).
În prezent, se produc sisteme de ferestre ce au încorporate celule care captează energia solară şi o transformă în energie termică sau electrică. De asemenea, există materiale ceramice care includ nanoparticule şi senzori ce au ca funcţii autocurăţarea fotocatalitică şi detectarea prezenţei umane, plăci ceramice translucide în combinaţie cu sisteme de iluminat, precum şi pavaje urbane care integrează sisteme de iluminat (ideale pentru semnalizări de siguranţă).
Ponturi
Utilizarea materialelor inteligente are repercusiuni şi asupra sănătăţii oamenilor. Soluţiile de acest tip au un impact pozitiv în acustica locuinţelor, reducând nivelul de stres al celor care trăiesc în aceste spaţii, sau un efect direct asupra bunăstării, prin modificarea culorii luminii.
De asemenea, au fost dezvoltate materiale speciale, care emit în spaţiile interioare parfumuri naturale, ce ajută la reducerea ritmului cardiac. Nu mai puțin important este potenţialul materialelor inteligente de a controla climatul interior al clădirilor în condiţii atmosferice extreme.