Liviu Pop a declarat că vineri predă mandatul, întrucât îi expiră interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei, şi pentru că trebuie să îşi facă raportul, a analizat şi activitatea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), relatează Mediafax.
Ministrul interimar al Educaţiei a fost, vineri, la Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care trebuia să ia în discuţie posibilul plagiat al lui Victor Ponta.
Întrebat de ce a ales să vină vineri la CNATDCU, în condiţiile în care urma să fie luat în discuţie posibilul plagiat al lui Victor Ponta şi în urmă cu o zi a emis un ordin prin care Consiliul General în actuala formulă a fost desfiinţat, Liviu Pop a spus că vineri predă mandatul, întrucât îi expiră interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei şi îşi face bilanţul activităţii.
Liviu Pop a spus că nu a avut nicio discuţie cu premierul Victor Ponta privind numirea unui titular la Ministerul Educaţiei
El a precizat că a venit la CNATDCU pentru că a fost o problemă de comunicare între Corpul de control al ministrului Educaţiei şi reprezentanţii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. Liviu Pop a spus că le-a explicat acestora ce prevede ordinul de ministru emis joi şi i-a asigurat că vor rămâne toţi şi în viitorul Consiliu.
Premierul Victor Ponta declara, în 25 iunie, că va face numirea la Ministerul Educaţiei „zilele acestea”, el arătând că doreşte să discute cu ministrul interimar Liviu Pop şi cu Ecaterina Andronescu despre stadiul procedurilor referitoare la bacalaureat şi la testele naţionale.
Primul ministru anunţa recent că după o discuţie cu Ecaterina Andronescu şi cu Liviu Pop, va trimite în scris preşedintelui propunerea ca aceasta să preia portofoliul Educaţiei.
„Doamna Andronescu este propunerea noastră pentru funcţia de ministru al Educaţiei. Cele 45 de zile de interimat ale ministrului Pop expiră pe 30 iunie. Din punctul meu de vedere, domnul Pop a făcut o muncă extraordinară într-o perioadă foarte grea, examene de bacalaureat în special. Aştept de la domnia sa să finalizeze toate procedurile, în aşa fel încât când îi predă doamnei Andronescu mandatul să nu apară iarăşi o problemă de coordonare. Decizia este luată”, a spus Victor Ponta.
Liviu Popa a fost numit interimar la conducerea Ministerului Educaţiei în 15 mai, după ce Ioan Mang şi-a dat demisia în urma acuzaţiilor de plagiat.
Posibilul plagiat al lui Victor Ponta trebuia să fie analizat, vineri, în şedinţa Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, deşi joi Consiliul General în actuala formulă a fost desfiinţat printr-un ordin al ministrului Educaţiei.
Ordinul ministrului interimar al Educaţiei. Liviu Pop, privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi noua structură a acestuia a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial.
Membrii CNATDCU au fost convocaţi la şedinţă, vineri, deşi prin ordinul de ministru emis joi a fost desfiinţat Consiliul General, după ce conducerea nu a prezentat ministrului Educaţiei raportul de activitate solicitat.
Ministrul interimar al Educaţiei a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că printr-o adresă trimisă în 21 iunie Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare s-a solicitat conducerii să comunice în scris, până în 28 iunie, raportul de activitate.
Întrucât până joi, 28 iunie, conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis un ordin de ministru prin care a fost desfiinţat Consiliul General al CNATDCU. Prin acest ordin a fost propusă mărirea componenţei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar aceştia să fie reprezentanţi de la toate universităţile, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Liviu Pop.
La Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a ajuns vineri şi Corpul de control al ministrului Educaţiei.
Numărul atestatelor de abilitare acordate din totalul tezelor de abilitare evaluate, numărul tezelor de doctorat invalidate – pe domenii – menţionând principalele abateri de la standardele de calitate, numărul tezelor de doctorat analizate – pe domenii – de la data intrării în drepturi a noilor reglementări (9 februarie 2011), din care, numărul deciziilor de validare acordate atât după vechile criterii, cât şi după cele actuale, datele la care au avut loc şedinţele Consiliului general al CNATDCU din perioada 09.02.2011 – 31.05.2012 şi listele de prezenţă, propuneri pentru acţiunile necesare îmbunătăţirii activităţii CNATDCU, rezultate ca urmare a monitorizării şi a controalelor menţionate anterior, sunt alte solicitări din adresa ministrului Educaţiei.
Preşedintele Consiliului General al CNATDCU este Marius Andruh, de la Universitatea Bucureşti, iar vicepreşedinţi sunt Dorel Banabic – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Lucian Pintilie – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor – INCDFM Bucureşti, Lazăr Vlăsceanu – Universitatea din Bucureşti.
Membrii în Consiliul General al CNATDCU sunt Viorel Barbu, de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Dragoş Mihael Ciuparu – Universitatea „Petrol – Gaze” din Ploieşti, Mircea Dumitru – Universitatea din Bucureşti, Ionel Haiduc – Academia Română, Mihai Lucan – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Liviu Marsavina – Universitatea „Politehnică” din Timişoara, Mircea Miclea – Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Sergiu Nedevschi – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Cristian Oara – Universitatea „Politehnică” din Bucureşti, Octavian Popescu – Institutul de Biologie Bucureşti şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Marian Preda – Universitatea din Bucureşti, Bogdan C. Simionescu – Institutul „Petru Poni” de Chimie Macromoleculară, Iaşi, Carmen Socaciu – Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Rodica Zafiu – Universitatea din Bucureşti, Ioan Aurel Pop – Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române.
Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.
El afirma că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.
Premierul Victor Ponta a transmis Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică o adresă prin care solicita să îi fie analizată teza de doctorat susţinută în 2003, în contextul acuzaţiilor lansate în ultimele zile în spaţiul public.
Premierul Victor Ponta afirmă, într-un interviu acordat publicaţiei „El Pais”, că îşi va asuma responsabilitatea în cazul în care se va dovedi că teza sa de doctorat este un plagiat şi cu siguranţă se „va retrage”, răspunzând afirmativ la întrebarea dacă va demisiona în acest caz.