15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCâţi bani câştigă Hidroelectrica prin rezilierea primului contract?

Câţi bani câştigă Hidroelectrica prin rezilierea primului contract?

Suma câştigată în urma rezilierii contractului cu Euro-P.E.C. e mică, de câteva milioane de euro pe an. Stoparea tuturor contractelor ar aduce însă companiei de stat aflate în insolvenţă sute de milioane de euro.

 

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, a denunţat marţi contractul cu firma Euro-P.E.C. din Galaţi, din cauza datoriilor în valoare de 37,8 milioane de lei, contract care a provocat pierderi de 118,5 milioane de lei celui mai mare producător de energie din România.

În 2011 Euro-P.E.C. a cumpărat de la Hidroelectrica energie de 45,3 milioane de lei. Potrivit unui raport al Fondului Proprietatea, acţionar Hidroelectrica, firmei Euro-P.E.C. i-au fost livraţi anul trecut 320.876 MWh. Preţul mediu plătit de firma din Galaţi a fost de 141 lei/MWh, faţă de o medie 220 lei pe piaţa de profil OPCOM.

Vândută la preţul pieţei, Hidroelectrica ar fi câştigat în plus 25 milioane lei.

Acelaşi raport arată însă că alte firme, ce au cumpărat cantităţi mai mari, au primit-o chiar mai ieftin. Pentru cei 2,49 milioane MWh primiţi, ALRO a plătit 322 milioane lei, adică 129 lei /MWh.

Vânzarea celor 12 milioane MWh livraţi băieţilor deştepţi în 2011 ar aduce suplimentar companiei de stat, dacă energia ar fi plătită la preţul pieţei, aproximativ 200 milioane euro, adică 20% din datoriile companiei, cifrate la un miliard de euro.

Cine e Euro-P.E.C.?

Firma este una dintre cele zece care cumpără energie de la Hidroelectrica prin contracte directe, la preţuri sub cele de pe piaţă, şi este controlată în proporţie de 89% de Marcel Adrian Comşa, din Galaţi.

Presa a relatat în anii anteriori că proprietarul Euro-P.E.C. este un apropiat liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader.

Potrivit datelor publicate pe pagina de Internet a Euro-P.E.C., energia electrică furnizată anul trecut de firmă a provenit în proporţie de 73,9% de la Hidroelectrica.

Euro-P.E.C. a avut în 2010 o cifră de afaceri de 132 milioane de lei şi un profit brut de 1,48 milioane lei.

În 2009 afacerile firmei au totalizat 197,8 milioane de lei, faţă de 270 milioane lei în 2008, în timp ce profitul brut a fost de 8,1 milioane lei, în scădere de la 24,6 milioane lei în 2008. Firma avea în 2010 un număr de 39 de angajaţi.

Datoriile Euro-P.E.C., motivul rezilierii

Euro Insol a notificat luni Euro-P.E.C. că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată către Hidroelectrica, datoriile acumulate în primele şase luni fiind de 30,2 milioane lei, la care se adaugă penalităţi de 7,6 milioane de lei, se arată în adresa transmisă firmei din Galaţi de administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Potrivit adresei, Euro-P.E.C a recunoscut existenţa unei datorii către Hidroelectrica de 19,4 milioane de lei, însă nu şi-a asumat vreun angajament sau termen de plată.

Euro Insol menţionează că Hidroelectrica a pierdut prin contractul cu Euro-P.E.C. suma de 118,5 milioane de lei, în perioada 2006-2012, pentru că a livrat energia la preţuri mai mici comparativ cu nivelul mediu de pe piaţa de profil OPCOM.

Contractul dintre Hidroelectrica şi Euro-P.E.C., a fost încheiat în 2004 şi a fost prelungit prin acte adiţionale succesive.

Euro-P.E.C plătea în 2006 suma de 95,1 lei/MWh pentru electricitate cumpărată de la Hidroelectrica, în condiţiile în care pe OPCOM preţul mediu la care se tranzacţiona electricitatea era de 157,6 lei/MWh.

În întregul interval 2006-2012, preţul la care a cumpărat Euro-P.E.C. a fost mai mic cu valori cuprinse între 18,4 lei şi 76,2 lei/ MWh comparativ cu nivelul mediu de pe OPCOM.

Victor Ponta ştie din 2006 de acest contract

În 2006, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au început o anchetă privind contractele prin care complexurile energetice Turceni şi Rovinari furnizau electricitate, acuzând un prejudiciu de 500 milioane de dolari. Printre contractele avute în vedere de DIICOT era şi cel semnat cu Euro-P.E.C.

Firma Euro-P.E.C. figura pe o listă prezentată în 2006 de actualul premier, Victor Ponta, la acea dată deputat PSD de Gorj, de firme care aveau contracte preferenţiale de achiziţie a energiei de la complexele Turceni şi Rovinari.

Potrivit datelor prezentate atunci de Ponta, Euro-P.E.C cumpăra electricitate la preţul de 124,6 lei/MWh şi o revindea la preţuri mult mai mari.  

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Revoluția subterană a lui Nicușor Dan „îngroapă” 45 de km de conducte noi

Primarul Capitalei a reamintit că anul trecut au fost reabilitate țevi pe o lungime de 50 de km Într-o postare pe Facebook, primarul Nicușor...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...

Rapid, implicată într-un litigiu la FIFA după transferul lui Boupendza

Rapid București a fost înștiințată oficial de FIFA cu privire la un litigiu legat de transferul atacantului gabonez Aaron Boupendza, Zamalek susține că jucătorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă