14.1 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialDrumul sinuos al lui Năstase către penitenciar

Drumul sinuos al lui Năstase către penitenciar

Vor respecta autorităţile legea care impune stare de arest pentru Adrian Năstase? Cel puţin până acum, cazul fostului premier nu a fost tratat deloc aşa cum scrie la carte.

De miercuri seară şi până în prezent, condamnatul Adrian Năstase, care a primit o pedeapsă de doi ani închisoare, a stat sub supraveghere medicală la Spitalul de Urgenţă Floreasca, după ce s-a rănit superficial în timp ce încerca  să se sinucidă cu pistolul pe care îl deţinea legal. Iniţial, ministrul Ioan Rus a anunţat că Năstase a început să-şi execute pedeapsa încă din dimineaţa zilei de joi, ora 0.00. Însă, pentru că nu s-au respectat condiţiile de arest (s-au permis zeci de vizite ale liderilor PSD, nu a existat pază, nu s-au întocmit documente specifice), Poliţia Capitalei a emis ieri un comunicat în care  a anunţat că Năstase nu a început executarea pedepsei.

Ce s-a întâmplat de miercuri seară până duminică? De ce un comunicat al Poliţiei Capitalei îşi contrazice ministrul în subordinea şi coordonarea căruia acţionează? Răspunsul ni l-a dat expertul anticorupţie Laura Ştefan,  care a declarat că strategia Poliţiei vrea să mascheze neregulile săvârşite de ministrul Rus în această cauză.

„Poliţiştii trebuiau să-i pună cătuşele lui Năstase”

Instituţia Poliţiei nu a respectat procedurile penale şi nu a pus în aplicare  „de îndată” mandatul de executare a pedepsei de doi ani închisoare, condamnare dată fostului premier Adrian Năstase de instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, spune expertul Laura Ştefan.  Potrivit legii – susţine expertul-, imediat după primirea mandatului de executare de Tribunalul Bucureşti (instanţă care se ocupă de condamnările pronunţate la Înalta Curte – n.n.), Poliţia Capitalei trebuia să trimită un echipaj la domiciliul lui Năstase pentru a-l ridica şi a-l duce la penitenciar. „Ministrul de Interne Ioan Rus, în loc să respecte procedurile, şi-a depăşit competenţele legale pentru că l-a sunat pe Năstase să negocieze punerea în aplicare a unei hotărâri definitive a instanţei supreme, a dat ordin să nu se folosească mascaţii (proceduri obligatorii pentru condamnaţii despre care se ştie că deţin arme de foc – n.n.). Trimiterea unei salvări o dată cu echipajul de poliţie este o dovadă în plus că ministrul Rus cel puţin intuia ce se va întâmpla la reşedinţa lui Năstase. Un   astfel de comportament într-o ţară în care se respectă legile ar atrage după sine demisia imediată a ministrului de Interne” afirmă expertul Laura Ştefan.

Mai mult, odată ajunşi la domiciliul lui Năstase, poliţiştii ar fi trebuit să-i pună cătuşele lui Năstase, nu să-l lase să meargă în bibliotecă,  să-şi ia arma şi să încerce să se împuşte (după cum au relatat singurii martori ai scenei, cei doi poliţişti – n.n.). „Cătuşele trebuiau puse atât pentru a-l salva pe Năstase,  cât şi pe cei doi poliţişti, care au venit la el să pună în aplicare mandatul în executare. Dacă Năstase era nervos, i-ar fi împuşcat?

Ministrul ştia că Năstase deţine arme,  intuia că are intenţia să se sinucidă, dovadă este şi Salvarea pe care a trimis-o odată cu echipajul de Poliţie. Ministrul trebuie să răspundă,” spune Laura Ştefan.

 Ce spune legea 

„Pe baza mandatului de executare, organul de poliţie procedează la arestarea condamnatului. Celui arestat i se înmânează un exemplar al mandatului şi este dus la locul de deţinere cel mai apropiat, unde organul de poliţie predă celălalt exemplar al mandatului de executare. (…)

 În vederea punerii în executare a mandatului emis în urma unei hotărâri definitive de condamnare, organul de poliţie poate pătrunde în domiciliul sau reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia”.

Ministrul Justiţiei: „Ministrul Rus mi-a spus că a greşit!”

Expertul Laura Ştefan nu este singura persoană care invocă greşelile ministrului Ioan Rus. Însuşi ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, într-o declaraţie dată RL,  a admis că ministrul Rus a greşit. „L-am sunat pe dl Rus după ce  a declarat că dl Năstase a început deja să-şi execute pedeapsa  şi a spus că responsabilitatea pentru vizitele primite de Adrian Năstase cad în sarcina Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).  Domnia sa mi-a spus că a greşit. Nici ANP şi nici Ministerul Justiţiei nu răspund pentru nerespectarea procedurilor privind punerea în aplicare  a unui mandat de executare a pedepsei, ci Poliţia. Până acum, ANP nu a ajuns în custodia condamnatului,  aşa că răspunderea e la Ministerul de Interne. Vă rog să adresaţi întrebările domnului Rus, nu mie!”, ne-a declarat vineri seară Titus Corlăţean. Reamintim că un condamnat la doi ani cu executare are dreptul doar la patru vizite pe lună, or Năstase a fost vizitat de cel puţin zece lideri PSD, în  frunte cu premierul Victor Ponta şi Marian Vanghelie, care au făcut declaraţii după întâlnirea cu Năstase pe patul de spital.

Poliţia nu a anunţat Tribunalul că a pus în executare mandatul pentru Năstase

După tentativa de sinucidere, cei doi poliţişti în civil care l-au dus pe Năstase la Spitalul de Urgenţă Floreasca erau obligaţi să încheie un  proces verbal, semnat şi de un  responsabil al spitalului. De asemenea, după ce  lui Năstase i s-a acordat primul ajutor, Poliţia trebuia să ceară în scris de la medicii curanţi o opinie medicală cu privire la posibilitatea de  a-l transporta la spitalul penitenciar fără a i se pune viaţa în pericol. Toate acestea trebuiau urmate de o comunicare cu Tribunalul Bucureşti, care a emis mandatul de executare. Poliţiştii nu au urmat aceste proceduri. Confirmarea a venit de la vicepreşedintele Tribunalului Laura Andrei, care ne-a spus că Poliţia nu a comunicat  punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei. „Până acum, ne-au anunţat întotdeauna în toate celelalte cazuri. În acest caz, nu ne-au anunţat până vineri  că au probleme sau dacă l-au încarcerat sau nu.

Dacă nu ne înştiinţează, legea nu prevede sancţiuni.” ne-a precizat Laura Andrei.

Laura Andrei ne-a mai spus că pe rolul tribunalului se află o cerere de amânare a executării pedepsei, depusă joi de avocaţii lui Năstase, care va fi judecată pe 5 iulie De asemenea, că mai există o cerere, depusă de o organizaţie neguvernamentală care ar apăra drepturile omului, şi care cere ca Năstase să nu fie arestat fără respectarea procedurilor prealabile care impun obţinerea  aprobării Parlamentului.

Ce susţine Poliţia în comunicat

„Deoarece, conform Codului de Procedură Penală, nu a fost întocmit procesul-verbal de încarcerare şi persoana menţionată în mandatul de executare nu a fost încarcerată într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, se consideră că procedura de executare a mandatului nu a fost încheiată şi sunt continuate demersurile pentru punerea sa în aplicare”.

Ce urmează

Dacă se va respecta legea, Poliţia va cere luni  opinia medicilor curanţi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca pentru a se vedea dacă Năstase poate fi transportat la Spitalul Penitenciar Rahova. De asemenea, Adrian Năstase va trebui supus unei expertize medico-legale care trebuie făcută de  comisia de la Institutul de Medicină Legală, cea care  aprobă suspendarea sau amânarea executării pedepsei.  Text Box:  

Cele mai citite

Prins când se pregătea să vândă droguri la un bal al bobocilor

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, bănuit că intenţiona să vândă droguri de mare risc la un bal al bobocilor, a fost...

Victorie la limită pentru FCSB cu Gloria Buzău! Gigi Becali: „M-a enervat chestiunea asta!”

FCSB a obținut o victorie cu emoții pe teren propriu împotriva Gloriei Buzău, scor 3-2, în etapa a 12-a din Superligă, într-un meci marcat...

PNL nu mai continuă coaliția cu PSD, dar rămâne la guvernare

Nicolae Ciucă anunță într-un clip publicat pe Facebook că se oprește continuarea coaliției de guvernare cu PSD. Cu toate acestea, PNL nu va părăsi...
Ultima oră
Pe aceeași temă