Ana Consulea, expert cofetar, ne prezintă o rețetă de parfait, prăjitură extrem de îndrăgită de generația părinților noștri, pe care, probabil, puțini dintre cei tineri o mai știu, „îmbogățită“ acum de ea cu noi ingrediente. „Pe vremuri, când părinții noștri se duceau la întâlnire, era foarte probabil ca seara să aibă și un parfait de cacao de la Athénée Palace. Am această rețetă de la mama, care a fost cofetăreasă la Athénée. Apărută în rețetarul oficial din 1963, nu includea sosul, nucile și boabele de cacao, pe care le-am adăugat eu“, spune Ana.
Ingrediente
300 grame zahăr
100 ml lapte
3 ouă
1/2 baton vanilie
50 grame cacao
600 ml frișcă
200 grame migdale, nuci, alune de pădure
Ingrediente sos de cacao
200 grame zahăr
90 grame cacao
250 ml lapte
80 grame smântână
Pentru montaj
20 grame boabe de cacao
Mod de preparare
1. Zahărul, laptele, ouăle și vanilia se fierb. Când amestecul dă în clocot, adăugăm cacao și batem rapid cu telul până se omogenizează. Punem la frigider.
2. Când se răcește, adăugăm frișca bătută, amestecând cu telul din centru spre exterior. Adăugăm migdalele, nucile și alunele coapte și mărunțite, punem în formă și dăm la congelator.
3. Sosul este foarte simplu. Punem toate ingredientele într-o oală la fiert, după care îl lăsăm la rece.
4. Montaj: Punem sosul într-o farfurie adâncă (îl putem încălzi sau lăsa rece), o felie de parfait tăiată la 100 grame și câteva boabe de cacao.