Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi este pe punctul de a nu mai putea funcţiona ca spital de urgenţă, pentru că în cadrul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) vor mai rămâne doar patru medici anestezişti, număr insuficient pentru a asigura funcţionarea normală a compartimentelor de urgenţă ale spitalului 24 de ore din 24.
Secţia ATI are un număr de 45 de paturi. În corelare directă cu ATI-ul, în spital funcţionează trei secţii de chirurgie generală, cu un total de 145 de paturi, o secţie de chirurgie plastică şi microchirurgie constructivă, cu 50 de paturi şi o secţie de neurochirurgie cu 45 de paturi. Dar de anestezist mai este nevoie şi la unele intervenţii de la ortopedie sau neonatologie. Dacă în urmă cu câţiva ani la ATI erau zece anestezişti, de-a lungul anilor numărul acestora s-a redus, însă locurile rămase vacante nu au fost scoase la concurs.
În prezent, la ATI mai sunt şase anestezişti, dar în viitorul apropiat vor mai rămâne doar patru, pentru că, potrivit unor surse din cadrul ATI, medicii Coca Moraru şi Radu Trandafir şi-au anunţat intenţia de a ieşi la pensie anticipat, iar dr. Marcela Ciocoiu se apropie de vârsta pensionării. Potrivit surselor noastre, cei doi medici au luat decizia de a se pensiona anticipat pentru că nu mai suportă situaţia tensionată, cauzată de lipsa de personal care trebuie să asigure un număr foarte mare de intervenţii şi gărzi. Vor rămâne să activeze în cadrul ATI medicii Mihai Stoica, Florenţa Călăraşu, Violeta Ghinea şi şefa secţiei, Nicoleta Mary Lupu. Trei dintre aceşti medici se apropie şi ei de vârsta pensionării. Conducerea DSP Galaţi cunoaşte situaţia, dar o consideră o problemă cu care se confruntă în general sistemul de sănătate publică.
Războaiele halatelor albe
De fapt, problema angajării anesteziştilor nu ar trebui rezolvată de DSP sau de Consiliul Judeţului Galaţi, care are spitalul în administrare, ci de conducerea secţiei şi a spitalului, adică fostul şef al ATI, Nicolae Bacalbaşa, şi directorul spitalului, Călina Lazarovici. Cei doi fac parte din gruparea medicilor PSD, condusă de decanul facultăţii de medicină şi preşedintele filialei Colegiului Medicilor, Aurel Nechita. Această grupare are pretenţia de a controla tot ce se întâmplă în sănătatea gălăţeană şi duce propria „politică de cadre”. Spre exemplu, anul trecut i se interzisese să mai opereze în spitalul din Galaţi chirurgului Paul Ichim, senator PNL, chirurgul fiind nevoit să opereze timp de jumătate de an la Spitalul Judeţean Brăila. Revenind la ATI, secţia a fost condusă de dr. Nicolae Bacalbaşa până anul trecut, când a împlinit 68 de ani. A mai condus secţia, ca interimar, până în martie, când a putut preda ştafeta conducerii secţiei discipolei sale, dr. Nicoleta Mary Lupu, care trebuia să ia doctoratul pentru a putea conduce o secţie clinică. Potrivit surselor noastre de la ATI, de-a lungul anilor, Nicolae Bacalbaşa s-a opus scoaterii la concurs a posturilor de anestezişti. Cauza e simplă: orgoliul. În timp ce Bacalbaşa a condus ATI mult timp după vârsta pensionării, alt medic, Grigore Muzinchievici a fost scos la pensie fără să se ţină cont de penuria de anestezişti. Acum, dr. Muzinchievici e anestezist la Bârlad.
Din cinci cardiologi au rămas trei
O situaţie similară este şi la Secţia Cardiologie. De acolo a fost izgonit recent, după „modelul Ichim”, cardiologul Mihai Bucatanschi. În condiţiile în care un medic cardiolog s-a pensionat iar altul e în pragul pensionării, la Cardiologie vor mai activa dr. Grigorică, dr. Botezatu şi dr. Chiscăneanu. Din cinci cardiologi, acum rămân doar trei.