Jurnaliștii vor fi primiți, până la urmă, la consultări. Ministrul Justiției crede că vor fi de ajuns trei ore de dezbatere. Peste 200 de persoane s-au înscris pentru a participa, astăzi, la dezbaterea publică organizată de Ministerul Justiţiei pe tema ordonanțelor de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.
Inițial, Ministerul Justiției alocase doar două ore, de la 10.00 la 12.00, pentru consultarea publică pe cele două proiecte controversate. Mai mult, Florin Iordache anunțase că presa nu va avea acces la discuții, spunând că, la final, va ieși el și va povesti ce s-a întâmplat.
Sâmbătă, Ministerul Justiției a anunțat că va fi permis accesul jurnaliștilor, iar spațiul a fost amenajat pentru 90 de persoane.
"La începutul şedinţei, sunt oportunităţi de imagini pentru televiziuni, apoi în sală vor rămâne doar reporterii, dacă doresc, pentru a înregistra sau pentru a lua notiţe. La finalul dezbaterilor voi ieşi public pentru a prezenta punctele de vedere rezultate în urma consultărilor. Totul este transparent, astfel că mass-media va avea acces pe tot parcursul întâlnirii, cu amendamentul că nu e loc şi pentru camerele de luat vederi", a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, ministrul Justiţiei, Florin Iordache.
Toate persoanele înscrise vor avea acces la dezbatere
De asemenea, toate persoanele care au solicitat să participe la consultări vor putea să-și spună opinia, având alocate 3-4 minute pentru fiecare intervenție. Din cauza capacității sălii vor fi mai multe serii de consultări, pentru a avea acces toate persoanele înscrise.
“În sală există posibilitatea să stea 90 de persoane înăuntru și eu am înscrise două sute și ceva, deci le voi face în două ture", a susținut Florin Iordache. El a apreciat că o serie ar dura circa o oră și jumătate.
"Precizăm faptul că persoanele care au solicitat în perioada 26-27 ianuarie a.c. să participe la dezbaterea publică organizată de Ministerul Justiţiei în data de 30 ianuarie 2017, începând cu ora 10.00, pe marginea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind graţierea unor pedepse, sunt aşteptate, începând cu ora 09.30, la intrarea B, aflată pe str. Apolodor, nr. 17, sect. 5, Bucureşti", se arată în comunicatul Ministerului Justiţiei.
Gigi Becali are multe de spus
Singura problemă în estimarea duratei consultărilor este faptul că Gigi Becali a anunțat că vrea să participe, pentru că el cunoaște lucrurile și din afară, dar și din închisoare.
"M-am înscris și eu la dezbatere, la Ministerul Justiției. Luni mă duc și eu la dezbatere, în calitate de vicepreședinte la o fundație de drepturile omului și ca fost membru în Comisia juridică a Parlamentului", a declarat Gigi Becali la sport.ro.
El a mai apreciat că modificarea nu trebuia făcută prin ordonanță de urgență, ci printr-o lege trecută prin Parlament.