4.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialUn proiect cu suflet: Gala LIONS România - Cavaleri în luptă...

Un proiect cu suflet: Gala LIONS România – Cavaleri în luptă împotriva întunericului

Desfăşurată pe 21 ianuarie la hotelul Radisson Blu din capitală, Gala Lions a marcat în cadrul unui eveniment festiv plin de bucurie şi emoţie realizările Club Lions District 124 România de anul trecut, conturând în acelaşi timp acţiunile la nivel national din cadrul proiectului Cavaleri în luptă împotriva întunericului.

La Gală  au participat invitaţi din România şi străinătate, artişti consacrati sau aflati la incept de drum, membrii cluburilor Lions din întreaga tara şi ai altor cluburi animaţi d dorinţa de a ajuta şi a aduce bucurie şi speranţă în comunităţile lor,  parteneri şi prieteni. Atmosfera elevată, deosebit de antrenantă, numeroasele momente artistice au caracterizat organizarea excelentă a aceastei Gale, având ca amfitrioni pe Aurelian Temişan şi Guvernatorul Lions Club District 124 Romania, doamna Daniela Holzheimer.

Este de consemnat că Lions  International este cea mai importantă organizaţie de voluntariat din lume, membru fondator al ONU, reunind peste 1,5 milioane de membri înregistraţi la nivel mondial iar programele Lions sunt prezente în peste 140 de ţări din întreaga lume.  LIONS este prescurtarea de la “Liberty, Intelligence Our People Safety”, referindu-se la acei oameni care, prin gândire liberă şi inteligenţă încearcă echilibrarea inechităţilor sociale prin eforturi proprii. Se ghidează după motoul „We Serve“ și, după cum spunea la Gala Lions unul dintre președinții internaționali, după principiul „Acolo unde există o problemă, acolo există un Lion“. Gala Lions a avut o încărcătură specială şi datorită faptului că, în acest an, Clubul Lions  împlinește 100 de ani de existență.

Principalele domenii urmărite de această organizaţie sunt: educarea tineretului, protecția mediului,  protejarea și tratarea vederii, eradicarea foamei. Cele 65 de cluburi românești au participat la această provocare într-o proporție care a depășit media mondială, fapt care a dus la obținerea unei aprecieri oficiale pentru Districtul 124 România din partea board-ului international, exprimată chiar în cadrul Galei de către reprezentantul acestuia.

Este de asemenea de menţionat că în România, voluntariatul este încă în fașă, dar se poate observa un real progres de la an la an, la acțiuni participând un număr tot mai mare de  voluntari, de toate vârstele iar legislația  are tendința de a se alinia la cea europeană.

Gala Lions a prezentat  un proiect de suflet, foarte  ambiţios. Prima componentă a acestuia se adresează  direct sprijinirii nevăzătorilor prin strângerea de fonduri pentru procurarea unei imprimante Braille performante ce va fi donată Asociaţiei Nevăzătorilor din România.

Cea de-a doua vizează programul de Screening Oftalmologic Permanent al Districtului Lions România şi are în vedere verificarea vederii copiilor de vârstă şcolară și preșcolară din întrega ţară prin intermediul voluntarilor Cluburilor Lions, utilizând cele mai perfomante aparate de screening de la distanţă existente în acest moment pe plan mondial. Intenţia este ca în fiecare an să se efectueze screening în şcolile și grădinițele  din România pentru un număr de cel puţin 120000 de copii. Astfel, copii cu probleme oftalmologice pe care nu ştiu să le explice adulţilor, sunt depistaţi şi trimişi către personal medical specializat pentru tratament şi consult aprofundat.

De altfel, o emoţie specială a fost adusă în cadrul Galei Lions de prestaţiile muzicale susţinute de tineri nevăzători, ceea ce demonstrază cu prisosinţă viabilitatea proiectelor Lions. Oamenii cu dizabilităţi au sensibilităţi (şi în consecinţă abilităţi) deosebite care merită a fi susţinute, mai ales că în acest fel pot fi descoperite mari talente.

Anul trecut Lions  a venit în sprijinul acțiunilor de voluntariat sub egida UNESCO, acțiuni ce au menirea de a promova Obiectivele Patrimoniului Mondial UNESCO din România. Astel, proiectul “Colors of Bucovina” – a fost sprijinit de Lions District 124 , și a promovat educația artistică pentru toate vârstele în preajma obiectivelor Patrimoniului Mondial UNESCO .

In parteneriat cu Galeria Alexandra’s acțiunea de anul trecut a fost realizată în vederea promovării ultimului obiectiv introdus pe lista Patrimoniului UNESCO (2010)  – Mănăstirea Sucevița, monument de o inestimabilă valoare artistică,  numit de Henry Paul “testamentul artei moldovenești din secolul al XVI-lea “.

Pictori din Ucraina, Germania, Cehia, Republica, Moldova și România au pictat împreună cu copiii și ținerii din Sucevița, Patrauţi și Gura Humorului, realizând picturi prin care Dulcea Bucovina vibrează și cântă prin formă și culoare.  Pictorii aflati in tabara “Colours of Bucovina” au donat  lucrările realizate la Sucevita, mai ales când au aflat ca destinaţia lor va fi de licitare în cadrul Galei şi astfel de strângere de fonduri destinate activităţilor caritabile desfăşurate de Lions Club District 124 la nivel naţional.

 

Cele mai citite

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...

Morgan Freeman continuă să atragă atenția și la 87 de ani. Cum a fost surprins actorul

Morgan Freeman, în vârstă de 87 de ani, continuă să atragă atenția, atât pe marile ecrane, cât și în viața de zi cu zi....

ASF adoptă noi măsuri pentru piețele financiare nebancare

Deciziile luate sunt structurate pe două direcții principale: reglementare și autorizare Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat o serie de măsuri care vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă