Primarul PSD din Iași, Mihai Chirica, nu demisionează din partid, iar social-democrații nu vor să îl excludă, miza fiind mandatul său de primar. Chirica a criticat conducerea PSD pentru aprobarea Ordonanței 13, dar nemulțumirile sale sunt mai vechi, pornind de la listele parlamentare și privarea PSD Iași de posturi guvernamentale.
Primarul din Iași, Mihai Chirică, s-a poziționat, în ultima perioadă, drept unul dintre criticii cei mai duri ai conducerii PSD în mandatul lui Liviu Dragnea. Potrivit unor surse din PSD, nemulțumirile sale au apărut după ce la alegerile parlamentare, Liviu Dragnea a schimbat listele PSD Iași, eliminând doi candidați sprijiniți de Chirica. În aceste condiții, detașarea lui Chirica de conducerea PSD a început chiar în momentul în care Liviu Dragnea a propus-o pe Sevil Shhaideh pentru postul de premier.
„Dacă mă întrebaţi ca cetăţean, nu cred că este cea mai potrivită. Dacă mă întrebaţi ca primar, crescut lângă statuia lui Ştefan cel Mare, este nepotrivită“, a declarat edilul. Liviu Dragnea nu s-a lăsat mai prejos și nu a oferit PSD Iași niciun loc în Guvernul Grindeanu, ceea ce a amplificat nemulțumirile din organizația locală la adresa lui Chirica, vazut drept vinovat de deterioarea relației cu liderul suprem.
Primarul din Iași a continuat pe aceeași linie și în ceea ce privește decizia Guvernului Grindeanu de a adopta ordonanța de urgență 13, prin care au fost modificate mai multe articole din Codul Penal. El a cerut retragerea ordonanței de urgență 13 și demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, pe care l-a taxat drept „singurul om responsabil de haosul din ultimele zile”, într-un moment în care liderii PSD făceau zid în jurul lui Iordache.
Legea care încurcă PSD
În acest fel, primarul din Iași a devenit o persoană indezirabilă în PSD. Codrin Ștefănescu, secretar executiv al PSD, a propus chiar excluderea lui Chirica din partid. În schimb, liderul PSD, Liviu Dragnea a adopoptat o atitudine nuanțată.
Întrebat ce se va întâmpla cu cei care au criticat PSD în această privinţă, Dragnea a spus: „Asta o să hotărască organizaţiile lor. De exemplu, la Iaşi, au ţinut să fie prezenţi şi parlamentarii de Iaşi şi primarii de municipii din Iaşi, cu excepţia domnului Chirică, şi au spus în faţa tuturor colegilor că nu există niciun fel de ezitare în organizaţie, ei susţin Guvernul în continuare pentru implementarea programului şi conducerea partidului”. Dragnea a evitat să spună dacă Mihai Chirică va fi exclus din partid. ”Asta trebuie să hotărască organizaţia de acolo. Poate îşi doreşte asta, dar nu vreau să discut subiectul acum”, a spus liderul PSD.
Potrivit unor surse parlamentare, atât conducerea PSD, cât și Chirica așteaptă ca partea adversă să facă primul pas. Chirica ar fi avut, deja, discuții cu PNL pentru a se alătura acestui partid. Însă, potrivit legii, primarii care își dau demisia din partidul pe listele căruia au fost aleși își pierd mandatul.
Astfel, legea 303/2004 menționează la motivele pentru care poate înceta mandatul unui primar „ pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei lista a fost ales”.
În schimb, dacă primarul din Iași ar fi exclus din PSD, el și-a păstra mandatul și ar putea să se înscrie, ulterior, în PNL. Tocmai din acest motiv, Dragnea a temporizat luarea unei decizii. Deocamdată, Chirica nu mai este invitat la reuniunile PSD deși este și vicepreședinte PSD.