15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialImpozitarea pieţei de capital, din lac în puţ

Impozitarea pieţei de capital, din lac în puţ

Propunerea Ministerului de Finanţe, potrivit căreia impozitarea câşti­gurilor pe piaţa de capital se va face în sensul plăţii imediate a unui impozit de 16% pe profitul pe tranzacţie, urmând ca în anul următor impozitul să se regularizeze cu eventualele pier­deri înregistrate pe celelalte tranzacţii, creează agitaţie. În prezent se calculează un rezultat net al tranzacţiilor pe un trimestru iar impozitul se plăteşte în luna următoare.

Sistemul actual are dezavantajul că pune investitorii pe drumurile Fiscului prea puţin prietenos cu contribuabilii săi. Noul sistem, propus de Finanţe, printr-un proiect de modificare a Codului Fiscal, ame­ninţă însă să aducă în pierdere investitorii. Aceasta în pofida faptului că i-ar scuti de depunerea trimestrială a decla­raţiei privitoare la câştigurile înregistrate.

„Un investitor care a realizat anul trecut tranzacţii în câştig de 67.398 lei, dar tot anul trecut a înregistrat pierderi de 62.245 lei, conform noii propuneri de impozitare, ar plăti statului 10.784 lei anticipat (16% din câştig – n.r.), în condiţiile în care în sistemul actual are de plătit numai 824 lei (16% din diferenţă – n.r.)”, a declarat un broker de la Tradeville, pentru portalul economictimes.ro.
Potrivit acestuia, „propunerea este mai dăunătoare pieţei decât varianta actuală de impozitare (…); reţinerea anticipată a 16% din câştigul pe tranzacţie va avea consecinţe dezastruoase”, spun reprezentanţii Tradeville.

Cine se bucură?

Aceştia sunt cei care au investiţii pe termen lung şi care, până acum, mai des trebuiau să se ducă la Fisc cu declaraţia trimestrială în braţe decât cumpărau sau vindeau titluri pe piaţa de capital. „După ce a fost introdusă obligativitatea depunerii fişelor trimestriale, agenţiile Fiscului au fost luate cu asalt de investitori care găseau funcţio­nari ce nu erau la curent cu formularistica şi cu acest nou demers. Mulţi investitori s-au întors furioşi împotriva noastră, deoarece credeau că noi am făcut ceva şi pentru prima dată am avut discuţii dificile cu aceştia legate de formulare şi gradul de disconfort generat de aceste documente. Mulţi investitori, de ordinul miilor, au decis să iasă din fonduri”, a declarat, pentru Wall-Street.ro, Dragoş Neacşu, directorul general şi preşedintele Erste Asset Management.

Soluţia de mijloc

Laurenţiu Floroiu, director tranzacţionare la EFG Eurobank Securities, afirmă că o soluţie care ar putea să-i împace pe toţi ar fi perceperea unui comision „absolut modic”, perceput în momentul tranzacţiei. Un astfel de sistem a existat iniţial în anii ’90 la începutul pieţei de capital din România. „Ar putea fi ceva cu trei zecimale, de 2-3 ori mai mic decât actualele comisioane percepute la bursă”, spune el.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori, Lucian Anghel, afirmă că există disponibilitate din partea Ministerului Finanţelor pentru a renunţa la propunerea de impozitare pe fiecare tranzacţie în câştig, iniţiativă criticată de către jucătorii din piaţa de capital.

„Am avut o întâlnire în urma căreia am reţinut că există disponibilitate din partea lor (Ministerul Finanţelor Publice – n.r.) să modifice propunerile”, spune Lucian Anghel.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Gest măreț din partea lui David Popovici: Donează echipamentul de la JO pentru o cauză nobilă

Campionul olimpic la înot David Popovici a decis să doneze echipamentul său de premiere de la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris pentru...

VIDEO Un adolescent de 18 ani și-a pierdut viața într-un accident rutier

Un adolescent în vârstă de 18 ani și-a pierdut viața, după ce mașina pe care o conducea a intrat cu viteză într-un parapet de...

Capcane digitale: Falsificatori de pagini web care dau asistență juridică

Rețeaua înșelătoriilor online promite asistență juridică falsă pentru recuperarea fondurilor pierdute în investiții Poliția Română avertizează asupra unor noi modalități de înșelăciune în mediul online....
Ultima oră
Pe aceeași temă