14.1 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialDNA face percheziţii la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Vezi care este...

DNA face percheziţii la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Vezi care este legătura cu dosarul în care Năstase a fost condamnat pentru corupţie

Fostul premier Adrian Năstase voia să scape de închisoare în dosarul „Trofeul Calităţii” cu ajutorul Inspectoratului de Stat pentru Construcţii, susţin surse judiciare. Strategia apărării lui Năstase ar fi fost construită pe două flancuri: unul pentru obţinerea amânărilor până la prescrierea faptelor, altul prin implicarea ISC, care trebuia să se retragă din procesul de la Înalta Curte pe motiv că nu a fost prejudiciat. Primul pas pentru implicarea ISC a fost făcut de premierul Victor Ponta chiar din prima şedinţă de guvern, când a trecut inspectoratul sub comanda sa directă. Apoi, a fost înlocuirea şefului ISC cu o persoană dispusă să facă acea adresă de ieşire din proces. Cea mai potrivită persoană era Constantin Adrian Balaban-Grăjdan, care, în urmă cu câţiva ani, a dus la DNA documentele inculpării lui Adrian Năstase, în calitatea sa de atunci de şef al Direcţiei Legislaţie a Inspectoratului. După ce ieri Balaban-Grăjdan a trimis la Înalta Curte adresa salvatoare pentru Năstase, poliţia judiciară a DNA a descins la cabinetul său şi a ridicat documente. Surse judiciare spun că Balaban a trimis adresa fără a o trece prin registratură şi fără semnătura secretarului general, aşa cum impune legea. El ar fi cercetat acum pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Balaban: „Am fost unealtă … şi acum trebuia să-mi repar greşeala”

Actul semnat de Balaban-Grăjdan intră în contradicţie flagrantă cu faptul că din anul 2008 şi până acum aceeaşi instituţie a susţinut că este parte civilă, că a fost prejudiciată cu 75,5 miliarde de lei vechi şi că trebuie să-şi recupereze banii. Inclusiv în anul 2009, când şef al Inspectoratului era tot Balaban-Grăjdan!

Explicaţia pe care o dă noul şef al Inspectoratului de Stat pentru Construcţii este halucinantă. Într-o declaraţie pentru RL, Balaban-Grăjdan recunoaşte că, în urmă cu câţiva ani, el personal a dus documentele la DNA, care au stat la baza inculpării lui Năstase. „Atunci eu am fost unealtă pentru că eu am dus documentele la DNA care l-au incriminat pe domnul Năstase. Acum, am trimis din propria iniţiativă adresa la Înalta Curte pentru că trebuia să-mi repar cumva greşeala de atunci. Nu m-a pus nimeni, am făcut-o din propria iniţiativă” ne-a declarat Balaban. Balaban-Grăjdan şi-a făcut singur un registru la cabinet, unde a înregistrat adresa pentru a nu afla nimeni de ea. Circuitul documentelor instituţiei guvernamentale este stabilit printr-o hotărâre de guvern care este în vigoare, şi cine nu-l respectă comite abuz în serviciu”.

Documentul care vrea să-l salveze pe Năstase, emis nelegal

În baza acestei adrese, Adrian Năstase speră să scape de inculpare, logica apărării fiind: dacă nu există prejudiciu, nu există nici infracţiunile, deci dosarul trebuie închis.

Expertul anticorupţie Laura Ştefan susţine, însă, contrariul: Năstase a fost condamnat de instanţa de fond la doi ani închisoare cu executare în baza unui text de lege care se referă la faptul că, folosindu-se de funcţia sa politică de preşedinte PSD, şi-a procurat fonduri pentru campania electorală.

Mai mult, instanţa de fond, care l-a condamnat la doi ani închisoare cu executare, a constatat şi prejudiciul, iar adresa trimisă de Balaban-Grăjdan la Înalta Curte nu anulează acest prejudiciu. Potrivit legii- spune expertul Laura Ştefan- dacă instituţia implicată nu se constituie parte sau renunţă să mai fie parte prejudiciată, atunci prejudiciul se face venit la bugetul de stat.

Cum a fost numit Balaban-Grăjdan şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii în 2009 şi în prezent

Balaban-Grăjdan ne-a relatat cum a fost instalat pe funcţia de şef al Inspectoratului. „PSD m-a numit, prin domnul Drăghici de la Departamentul Dezvoltare, pentru că am pregătire specială ! Eu am primit recomandări şi în 2009 de la PSD. Eu am pregătire, am terminat Institutul Marshall şi de aceea în 2009 domnul Geoană m-a propus ca şef al Inspectoratului şi am fost susţinut şi de organizaţia PSD Bucureşti, de preşedintele Vanghelie, fără de care nu puteam fi numit. Acum Inspectoratul este sub coordonarea directă a premierului, dl Victor Ponta, şi bugetat de Secretariatul General al Guvernului, de domnul Eugen Bejinariu” ne-a povestit Balaban-Grăjdan.

Recursul la condamnarea lui Năstase, amânat de cinci ori la rând

Ieri, Înalta Curte a amânat din nou judecarea recursului în dosarul lui Adrian Nastase, denumit generic „Trofeul Calităţii”, în care fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru că, folosindu-se de funcţia sa, a determinat-o pe Irina Jianu, inspectorul şef al Inspectoratului de Stat pentru Construcţii, să adune fonduri pentru campania sa electorala din 2004. Banii- circa 75,5 de miliarde de lei – au fost camuflaţi prin organizarea simpozionului „Trofeul calitatii în construcţii” de către Inspectoratul de Stat în Construcţii. Noul termen de judecată dat este 30 mai, adică foarte aproape de termenul de prescripţie, care s-ar împlini în luna iunie după cum a anunţat Ion Cazacu, avocatul lui Năstase.

Amânarea de ieri a judecării recursului lui Nastase ar fi fost motivată de faptul că unii inculpaţi au lipsit din motive medicale şi că instanţa trebuie să aprecieze valoarea juridică a adresei Inspectoratului Naţional pentru Construcţii, care i-a anunţat pe cei cinci judecatori de la Înalta Curte că nu mai este parte civilă prejudiciată.

Această amânare survine după alte patru amânări succesive cerute şi obţinute de avocaţii lui Năstase, astfel:
– La data de 16 mai instanţa a fost ocupată cu analizarea mai multor cereri de neconstitu-ţionalitate şi de întrerupere a procesului, pe care le-a respins.
– La data de 10 mai instanţa a dat amânare pentru că unul dintre avocaţii lui Năstase nu a fost prezent în sală.
– La data de 2 mai procesul a fost amânat pentru că avocatul angajat de unul dintre inculpaţi (de Bogdan Popovici) a fost internat în spital.
– La data de 27 aprilie Năstase a cerut amânarea pentru că avea activităţi politice.
Dosarul se află în faza de judecare de trei ani şi patru luni, după ce instrumentarea de către DNA a dosarului a fost îngreunată de schimbări de proceduri penale impuse de fosta componenţă a Curţii Constituţionale, care a reintrodus imunitatea ministerială.

Ce a însemnat „Trofeul Calităţii”

Potrivit DNA, în cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat pentru Construcţii (ISC), sub conducerea inculpatei Jianu Irina Paula, care a antrenat-o şi pe adjuncta sa Diana Gasparovici, a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat „Trofeul calităţii în construcţii”. În realitate, spun procurorii, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase.

Evenimentul a fost organizat ca urmare a exercitării de către inculpatul Năstase a influenţei si autorităţii decurgând din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat (PSD) asupra inculpatei Irina Paula Jianu (persoană ce a fost numită în funcţia de inspector general în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii urmare a legăturilor apropiate cu persoane marcante din cadrul PSD), asupra inculpatului Bogdan Popovici (fost membru al CFSN şi apropiat al familiei Năstase), asupra inculpatei Ioana Marina Popovici (persoană care, împreună cu Popovici Bogdan controla un grup important de firme), asupra inculpatului Vasile Mihail Cristian, administrator al SC EUROGRAFICA SRL (societate care beneficiase de contracte importante cu PSD pentru tipărirea unor materiale electorale şi care avea legături cu persoane importante din cadrul PSD) precum şi asupra altor persoane.

Instanţa de fond a condamnat-o pe Irina Jianu la 7 ani de închisoare, pe Diana Gasparovici la 6 ani închisoare, pe Bogdan Popovici şi pe soţia sa Marina la câte 7 ani închisoare. Pe Cristian Mihail Vasile l-a condamnat tot la 7 ani de închisoare. (Cristi Ciupercă)

Cele mai citite

Peștera din comuna lui Brâncuși unde s-au găsit vestigii unice în lume. Arheologul care a făcut descoperirile, „Cetățean de Onoare“

Peștera Cioarei din satul Boroșteni, comuna Peștișani, din Gorj, acolo unde s-a născut sculptorul Constantin Brâncuși, este considerată cea mai valoroasă din România din...

De ce este importantă calitatea umpluturii pentru fotoliul tău puf?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Peștera din comuna lui Brâncuși unde s-au găsit vestigii unice în lume. Arheologul care a făcut descoperirile, „Cetățean de Onoare“

Peștera Cioarei din satul Boroșteni, comuna Peștișani, din Gorj, acolo unde s-a născut sculptorul Constantin Brâncuși, este considerată cea mai valoroasă din România din...
Ultima oră
Pe aceeași temă