Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de octombrie-decembrie şi a intrat în recesiune, fiind al doilea trimestru consecutiv de scădere.
Rezultatele anunţate ieri de către Institutul Naţional de Statistică sunt însă mai puţin severe decât aşteptările analiştilor. Aceştia estimau pentru primul trimestru însă o contracţie puţin mai mare, de 0,2-0,3%. „Produsul Intern Brut în trimestrul I 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier)”, a anunţat ieri INS. Faţă de acelaşi trimestru din 2011, PIB a crescut cu 0,3% pe serie brută şi cu 0,8% pe serie ajustată sezonier. Întrucât şi în trimestrul IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustată sezonier faţă de perioada iulie-septembrie, economia este considerată în recesiune tehnică, situaţie care reflectă două trimestre consecutive de scădere faţă de trimestrul anterior. România reintră astfel în recesiune tehnică, situaţie în care s-a regăsit pentru doi ani şi jumătate, în perioada 2008-2011.
Explicaţii
Laurian Lungu, economist în cadrul firmei de cercetare Macroanalitica, crede că regresul poate fi pus parţial pe seama rezultatelor bune înregistrate în trimestrul III din 2011. Raportate la un trimestru bun, respectiv la al treilea din 2011, rezultatele trimestrelor mediocre par a indica un regres. „În trimestrul III 2011 au fost rezultate bune ale agriculturii care au tras economia în sus, mai mult decât era de aşteptat”, spune Laurian Lungu. Una peste alta, afirmă el, este ideal ca rezultatele bune ale unui trimestru să se menţină, să existe o constanţă. Pentru trimestrul II 2012 Laurian Lungu estimează o creştere a PIB, bazându-se pe indicatori lunari pozitivi, precum creşterea salariului mediu pe economie sau majorarea volumului împrumuturilor acordate de bănci în aceste luni. În plus, deşi nu e dezirabil, alegerile din iunie ar putea „ajuta” creşterea economică a trimestrului II. „S-a sesizat în România că ciclul politic generează o mică creştere economică. Importantă va fi însă păstrarea echilibrului bugetar şi încadrarea în deficitul public convenit cu instituţiile internaţionale.” Cât priveşte rezultatele pe 2012, Laurian Lungu este optimist. „Ceea ce contează sunt rezultatele anuale, care nu sunt influenţate de cauze sezoniere”, afirmă el.
Situaţie identică în UE
Economia zonei euro a stagnat în primul trimestru, ca şi PIB al UE, potrivit datelor prezentate ieri de Eurostat. Decalajul economic dintre Germania şi „sud” s-a adâncit însă în primul trimestru. Franţa, a doua mare economie a zonei euro, a înregistrat stagnare economică, după o creştere modestă de 0,1% în ultimele trei luni ale anului trecut. Italia, afectată de criza datoriilor de stat şi de efectele măsurilor de austeritate, a afişat o contracţie economică de 0,8% în primele trei luni, după scăderi de 0,7%, respectiv 0,2% în cele două trimestre precedente. Spania a intrat, de asemenea, în recesiune, cu minus 0,3% în ultimele două trimestre încheiate, în timp ce Marea Britanie a înregistrat contracţii de 0,2%, respectiv 0,3%, în ordine cronologică. Economia Bulgariei a stagnat în primele trei luni după o creştere de 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut, iar Ungaria a înregistrat o contracţie de 1,3%, după stagnare în octombrie-decembrie 2011. Cehia a intrat în recesiune, cu o scădere de 1% în primul trimestru, precedată de o contracţie de 0,1%, iar datele pentru economia Poloniei nu sunt încă disponibile, după o creştere de 1,1% în trimestrul patru din 2011.