Moneda europeană nu mai poate avansa prea mult faţă de leu. Creşterea euro peste 4,45-4,5 lei ar pune în pericol inflaţia de 3% ţintită de BNR, obligând banca centrală să intervină decisiv în piaţă.
O eventuală devalorizare masivă a leului în lunile următoare nu va crea dificultăţi doar celor care au credite în valută, ci şi întregii economii. Devalorizarea leului este deocamdată un balon de oxigen pentru exportatori şi aceasta în condiţiile în care persistă certitudini asupra performaneţelor economiei în acest an. Dacă scăderea cursului este salutară pentru exportatori, ei încasând la momentul efectuării operaţiunii de comerţ exterior o monedă unică ce valorează mai mulţi lei, pentru importatori efectul ar putea fi invers. Aceştia s-ar putea vedea obligaţi să treacă costurile lor rezultate din devalorizarea monedei naţionale în preţul bunurilor vândute pe piaţă, alimentând inflaţia.
Care e pragul de alertă pentru BNR
Pentru acest an Banca Naţională a României şi-a propus atingerea unei ţinte de 3% într-o limită de variaţie de un punct procentual. Cum la începutul anului un euro se schimba cu 4,3219 lei, atingerea ţintei de 3% va fi posibilă doar dacă rata de schimb nu va sări de 4,45 lei, 4,5 lei în cel mai rău caz, anticipând că importatorii vor trece integral pe spatele consumatorilor devalorizarea leului. Aceasta va crea dificultăţi şi multor firme care au negociat cu angajaţii salarii în euro, plătite la cursul de schimb. Pe de altă parte în condiţiile în care 43% din datoria publică este denominată în euro, cheltuielile statului cu plata datoriei ar putea creşte, în condiţiile în care marea parte a veniturilor acestuia sunt obţinute în lei. Economişti ai băncilor comerciale sunt conştienţi de iminenţa unei intervenţii a BNR pe piaţă, dacă tendinţa de devalorizare a leului va continua prea mult timp şi va fi prea abruptă.
Câtă răbdare are BNR?
Cursul ar putea depăşi nivelul istoric atins pe piaţa interbancară, de 4,46 lei/euro, dar o asemenea depreciere s-ar putea încheia printr-o intervenţie agresivă din partea BNR, care să le reamintească jucătorilor de forţa pe care o poate avea banca centrală pe piaţa locală. La finele săptămânii trecute, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,4265 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei unice. Comparativ cu finalul anului trecut, cursul a urcat cu 2,47%, de la 4,3197 lei/euro.
„Nu este exclus să depăşim nivelul minim al leului stabilit recent de 4,46 lei/euro. Este dificil de spus, pentru că mişcarea curentă vine după o perioadă de mai mulţi ani în care cursul de schimb a fost într-o bună măsură controlat de către banca centrală.”, a declarat, pentru Mediafax, Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank. El spune că în această perioadă, după ce s-au înregistrat modificări de proporţii la nivel intern şi extern, a devenit neclar care ar fi preţul considerat corect de către majoritatea participanţilor la piaţă. „Este posibil, însă, ca deprecierea curentă să se încheie printr-o intervenţie agresivă, care să le amintească încă o dată participanţilor la piaţă de forţa pe care o poate avea banca centrală în această piaţă de dimensiuni relativ reduse. O asemenea mişcare este probabilă având în vedere că temperarea deprecierii, cu scopul susţinerii stabilităţii financiare, care a părut că a fost implementată în ultimii ani, pare şi mai potrivită în prezent, după ce în ultimii doi ani salariile au înregistrat creşteri inferioare preţurilor de consum, reducând astfel capacitatea de achitare a datoriilor. În acelaşi timp, cursul s-a depreciat, accentuând dificultăţile în cazul datoriilor în valută”, a explicat Muscalu.
BCR: Euro va reveni la 4,4 lei
Totodată, analistul BCR, Eugen Şinca, crede că deprecierea leului a fost cauzată de factori interni şi că România ar trebui să-şi stabiliească o serie de priorităţi pentru a creşte gradul de atractivitate.
Leul s-ar putea întări în a doua parte a anului. Estimarea BCR de curs pentru finalul acestui an este 4,39 lei/euro, iar cotaţiile se vor stabiliza în jurul nivelului de 4,4 lei/euro. „Schimbările politice frecvente de la începutul acestui an, fluxurile reduse de capitaluri externe private, în contextul crizei datoriilor suverane din zona euro, şi rezultatele încă modeste în accesarea fondurilor europene sunt principalii factori care explică deprecierea leului cu 2,4% din luna ianuarie până în prezent”, a declarat Şinca.
Dealerii cred că, fără intervenţia băncii centrale, cursul ar putea depăşi în numai două şedinţe nivelul de 4,5 lei/euro pe piaţa interbancară, având în vedere cererea ridicată de euro din partea jucătorilor.