Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a apreciat marţi că libertatea individuală este un lucru „insuportabil” şi rău pentru ţara sa, afectată de sancţiuni occidentale în urma reprimării fără precedent a opoziţiei după alegerile prezidenţiale din 2010, relatează AFP, potrivit Mediafax.
Aflat la putere de aproape 18 ani şi calificat de către fosta administraţie americană drept „ultimul dictator din Europa”, Lukaşenko l-a citat pe scriitorul rus Fiodor Dostoievski, într-un mesaj anual adresat naţiunii, apărându-şi politica brutală.
„Marele Dostoievski a scris că nu există nimic mai insuportabil pentru o persoană decât libertatea,. Evident, avea dreptate”, a declarat liderul belarus.
El a subliniat că alegerile prezidenţiale din 2010, urmate de o reprimare fără precdent a opoziţiei, au dovedit că libertatea nu este un lucru bun pentru Belarus.
„Noi le-am acordat o libertate totală candidaţilor (…). Ultimele alegeri au arătat că nu era pentru binele poporului: ţara (a fost) umilită la televizor, (au existat) tulburări de stradă, (s-au lansat) apeluri la teroare, la violenţă”, a subliniat acesta.
„Tot Belarusul a putut să vadă ce înseamnă opoziţia. Aceasta a fost cea mai bună publicitate (făcută) puerii”, a apreciat el.
Câteva sute de persoane, inclusiv majoritatea candidaţilor la preşedinţie, au fost arestate deoarece au participat la o manifestaţie post-electorală denunţând fraude.
Belarusul face obiectul unor sancţiuni occidentale din cauza arestărilor opozanţilor, care s-au multiplicat după realegerea lui Lukaşenko, în 2010, cu peste 80% din voturi, în urma unui scrutin marcat de nereguli importante, potrivit observatorilor.
„După alegerile din 2010, noi vream să aprofundăm dialogul cu Europa şi Statele Unite, să dezvoltăm aşa-numita societate civilă. Însă Occidentul şi Coloana a Cincea (numele dat opozanţilor acuzaţi că se află în solda occidentalilor) au decis altfel”, a subliniat Lukaşenko.
„Nu numai că au renunţat la dialog, dar au lansat totodată un atac împotriva ţării noastre. Plus presiuni şi sancţiuni. Sper că mulţi au înţeles că este o cale care duce la impas”, a adăugat el.
„Vreau să transmit Europei şi Statelor Unite că este imposibil să supună sau să zdrobească Belarusul”, a conchis liderul belarus.
El a anunţat că nicio reformă politică nu va fi adoptată înainte de alegerile legislative prevăzute pentru această toamnă, dar a promis că va relansa economia afectată de o criză economică fără precedent.
„Belarusul are nevoie de un progres rapid şi semnificativ în ceea ce priveşte bazele economiei”, a recunoscut el.
Lukaşenko s-a declarat pregătit să vândă din „perlele coroanei” economiei naţionale, cum ar fi producătorul de îngrăşăminte Belaruskalii, şi să încurajeze investiţiile străine în această ţară cu o economie dirijată.
De asemenea, el a promis o limitare a inflaţiei la un nivel care să nu depăşească 20%, printr-un control „rezonabil al preţurilor”.
Belarusul, o ţară cu aproximativ zece milioane de locuitori, se confruntă, începând din 2011, cu cea mai gravă criză financiară de când se află Lukaşenko la putere.
Statul a înregistrat un deficit comercial uriaş şi o inflaţie-record de 108% într-un singur an.