11 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialHotelul Continental din Cluj, scos la licitaţie

Hotelul Continental din Cluj, scos la licitaţie

Lichidatorul SC Expert Insol­ven­ţă SPRL Hunedoara va organiza o licitaţie pentru vânzarea clădirii în data de 15 iunie.

Una dintre clădirile – simbol ale Clujului, Hotelul Continental, va fi scoasă la licitaţie. Aceasta va avea loc în data de 15 iunie. Preţul de pornire este de circa 6,5 milioane de euro.

Licitaţia este organizată de SC Expert Insolvenţă SPRL din judeţul Hunedoara. Compania de insolvenţă a scos la vânzare toate activele SC Ardeleana SA din Alba Iulia, care a intrat în procedura de faliment. Sumele care vor fi obţinute din vânzarea bunurilor, dintre care cel mai valoros este Hotelul Continental din Cluj, vor fi folosite, în primul rând, pentru plata datoriilor lăsate de proprietarul pachetului majoritar de acţiuni de la SC Ardeleana SA, omul de afaceri Dorel Tamaş. Pe numele acestuia a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru că Dorel Tamaş a plecat din ţară.

Hotelul Continental este una dintre cele mai cunoscute clădiri din Transilvania, iar în anii Imperiului Austro-Ungar era considerat drept un bastion al culturii. Printre cei care au vizitat cafeneaua literară care funcţiona la parterul clădirii se numără şi marele literat maghiar Mor Jokai. Hotelul Continental şi-a menţinut rolul de bastion cultural până la închiderea sa.

Clădire de secol XIX

Actualul Hotel Continental a fost construit în anul 1894, sub îndrumarea arhitectului Lajos Pakey. Pe locul clădirii se înălţa odinioară fostul Hotel Naţional, o clădire cu un singur etaj, care a fost demolată. La început, Hotelul Continental purta numele de Hotel New York. Acesta a devenit faimos pentru restaurantul şi cafeneaua unde se întâlneau intelectualii oraşului. În perioada interbelică, una dintre prezenţele obişnuite era şi marele poet Octavian Goga, dar şi marele lingvist Sextil Puşcariu ori istoricul Ioan Lupaş. După instaurarea regimului comunist, numele a fost schimbat în Hotel Continental. Însă hotelul a rămas la fel de celebru în România. În anul 2005, clădirea a fost cumpărată de omul de afaceri Dorel Tamaş. Atunci, acesta declara că vrea să investească sume masive şi să îl transforme în cel mai frumos hotel de patru stele din Transilvania. Numai că hotelul a fost lăsat în paragină.

Dorel Tamaş a intrat în mai multe afaceri necurate. În anul 2008, el a semnat un contract de vânzare – cumpărare pentru hotel cu o societate din Cluj, pentru suma de 10 milioane de euro. Două milioane de euro au fost plătiţi ca avans. Potrivit procurorilor, Dorel Tamaş a vândut clădirea hotelului cu toate că ştia că fuseseră formulate două cereri de retrocedare. Una fusese depusă de Colegiul Reformat din Debreţin, iar cealaltă de Eparhia Reformată din Ardeal. Însă acest contract nu a fost decât picătura care a umplut paharul. Procurorii îl mai acuză pe Dorel Tamaş că ar fi fraudat Banca Comercială Română – Sucursala Alba prin intermediul unui mecanism în care au fost implicate firme conduse de prietenii săi, Radu Soare, Delia-Angela Soare şi Crinela Cătălina Pop. De asemenea, în afacere ar fi fost implicată şi Doina Scutea, fostul decan al Baroului Alba, precum şi notarul Anca Gherman. Procurorii spun că Dorel Tamaş încheia antecontracte fictive de vânzare – cumpărare cu firmele prietenilor săi pentru diferite imobile care îi aparţineau.

Pentru că imobilele erau deja ipotecate, contractele erau garantate cu veniturile din închirierea acelor imobile ori din vânzarea unor mărfuri. După ce Dorel Tamaş încasa sumele rezultate din creditele bancare, firmele prietenilor săi intrau în insolvenţă. Cei implicaţi în această afacere sunt acuzaţi de mai multe infracţiuni de corupţie. Unii au ajuns în arest preventiv, inclusiv Doina Scutea, care i-a oferit sfaturi juridice lui Dorel Tamaş în cazul contractului pentru vânzarea Hotelului Continental. Dorel Tamaş, însă, a fugit din ţară. Între timp, SC Ardeleana SA a intrat în insolvenţă, iar acum în faliment. Lichidatorul, SC Expert Insolvenţă SPRL, va vinde la licitaţie atât clădirea Hotelului Continental, cât şi spaţii comerciale, de birouri, industriale, autoturisme şi alte bunuri mobile.

Monument istoric

Activul cel mai preţios din patrimoniul SC Ardeleana SA este Hotelul Continental. Este vorba de un monument istoric de categoria B. Actualul ministru interimar al Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen, a vrut să cumpere această clădire, care ar fi urmat să devină sediu al Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei. În prezent, Muzeul activează într-o clădire care a devenit neîncăpătoare pentru colecţiile sale şi care aparţine Universităţii Babeş-Bolyai. Însă tranzacţia nu a putut fi perfectată. 

 

Drept de preemţiune

Acum, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional deţine dreptul de preemţiune. Adică, dacă Ministerul va achita suma care va fi stabilită în urma licitaţiei pentru vânzarea hotelului, are dreptul să cumpere cu prioritate această clădire, tocmai datorită faptului că ea este monument istoric. „Deocamdată, nimeni de la Ministerul Culturii nu şi-a manifestat oficial intenţia de a cumpăra Hotelul Continental”, a declarat, pentru „România liberă”, reprezentantul SC Expter Insolvenţă SPRL, Emil Gros. Reprezentanţii Ministerului Culturii nu au precizat dacă se vor înscrie la licitaţie sau nu. Funcţionarii din cadrul Ministerului aşteaptă investirea unui nou ministru pentru a putea lua o decizie în acest sens.

Cele mai citite

Ciolacu confirmă aplicarea noii legi a salarizării, cu condiția reducerii deficitului sub 5% din PIB

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat, în urma unei informații prezentate în premieră de Profit.ro, că noua lege a salarizării va fi implementată, la solicitarea...

Apple implementează funcția de detectare a nudității în iOS 18.2 pentru protecția copiilor

Apple a anunțat că, începând cu versiunea 18.2 a sistemului de operare iOS, imaginile care conțin nuditate trimise copiilor cu vârsta sub 13 ani...

Uniunea Europeană își face propria agenție de spionaj extern

Scopul principal este de a colecta informații despre amenințările din afara UE Oficialii Uniunii Europene analizează noi amenințări și implementează măsuri pe baza surselor deschise...
Ultima oră
Pe aceeași temă