10.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialTerapie cu animale pentru vârstnici. Cum îi ajută să alunge depresia

Terapie cu animale pentru vârstnici. Cum îi ajută să alunge depresia

Vârstnicii de la Complexul pentru Servicii Sociale „Floare Roşie” din sectorul 6 al Capitalei vor face terapie cu câini pentru a uita de grijile bătrâneţii şi a-şi regăsi zâmbetul.

Mulan, Tuca şi Tibi sunt trei maidanezi salvaţi şi antrenaţi de cei de la Asociaţia de protecţia animalelor Vier Pfoten, care au iniţiat programul de terapie pentru vârstnici. Această metodă de terapie a fost aplicată întâi pentru copiii cu dizabilităţi, după care s-a considerat că le va face bine şi bătrânilor instituţionalizaţi de la Complexul pentru Servicii Sociale „Floare Roşie” din sectorul 6.

Scopul terapiei este de a îmbunătăţi calitatea vieţii bătrânilor internaţi în centru, care vor primi săptămânal vizita celor trei patrupede din echipa „Câini pentru oameni” a Vier Pfoten.

În ce constă terapia

În fiecare miercuri, cei trei câini însoţiţi de trainerii lor vin la centru, unde intră în saloane şi interacţionează cu bătrânii. La cerere, căţeii execută comenzi sau se lasă mângâiaţi. Primele întâlniri ale bătrânilor cu animalele au avut loc deja, iar unii rezidenţi s-au obişnuit să-i aştepte în fiecare săptămână pe Mulan, Tuca şi Tibi cu câte ceva de mancare.

 „Bătrânii internaţi în centre au fost scoşi din mediul în care au trăit toată viaţa, iar adaptarea la un nou stil de viaţă e uneori dificilă. Mulţi dintre ei au avut acasă animale de companie, iar noi vrem să le redăm o mică parte din această normalitate cu ajutorul câinilor din programul nostru. Aceşti câini pot face minuni nu numai pentru copii, ci şi pentru bătrâni”, a declarat Anca Tomescu, coordonatorul programului „Animale fara stapan”.

Activităţi pentru combaterea depresiei

Bătrânii internaţi în centre tind să se izoleze şi să devină foarte pasivi, iar în multe cazuri apare depresia. Un obiectiv foarte important al programului este să-i activeze comportamental şi să-i scoată din saloane având ca pretext activităţile cu câinii.

„Câinele e un element viu, dinamic, care-i scoate pe bătrâni din rutina specifică vârstei. Pe de altă parte, prezenţa câinilor le oferă un context în care să socializeze, dându-le un subiect de conversaţie. Acest lucru previne apariţia depresiei şi, în acelaşi timp, le stimulează memoria. Mergem de o lună la centru şi deja observăm la unii rezidenţi o îmbunătăţire a tonusului, a atitudinii şi disponibilităţii de a comunica”, a declarat Victor Chitic, psihologul echipei „Câini pentru oameni”. El însoţeşte echipa şi urmăreşte evoluţia interacţiunii dintre bătrâni şi animale.

În România, din 2004

Terapia asistată de animale a fost introdusă ca metodă alternativă de terapie în anii ’60, în SUA, având ca scop îmbunătăţirea funcţiilor sociale, emoţionale şi cognitive ale pacienţilor. Valoarea terapeutică a unui animal constă în abilitatea sa de a aborda oamenii într-o manieră imparţială, necondiţionată, fără a judeca persoana după vreun criteriu, cum fac oamenii.

Acest tip de terapie a fost introdus în Romania în 2004 de către Fundatia Vier Pfoten, prin programul „Câini pentru Oameni”, destinat până acum numai copiilor cu dizabilităţi, precum autismul sau sindromul Down. Câinii au fost selectaţi cu foarte mare atenţie, şi-au încheiat cu succes pregătirea şi au trecut examenele obligatorii pentru a putea fi consideraţi câini de terapie. Şedintele se desfăşoară în prezenţa psihologilor, care monitorizează atât interacţiunea dintre animal şi pacienţi, cât şi evoluţia pacientului.  

Cele mai citite

Ciucă a dat în scris că nu va apăra pe nimeni în fața justiției. Nu l-a nominalizat expres pe Iohannis

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a semnat în direct, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, o hârtie în care spune că...

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...
Ultima oră
Pe aceeași temă