3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialCrima organizată, o afacere de 2.100 miliarde de dolari

Crima organizată, o afacere de 2.100 miliarde de dolari

Un studiu recent al Biroului pentru Droguri şi Crimă al ONU (UNODC), realizat în colaborare cu Banca Mondială, a arătat că crima organizată ar fi una dintre cele mai mari 20 de economii din lume, cu venituri anuale de 2.100 miliarde dolari, relatează agenţia de ştiri Reuters.

Directorul UNODC, Iuri Fedotov, a afirmat, în cadrul unei conferinţe ONU care a avut ca temă criminalitatea inter-naţională, că numai traficanţii de persoane au avut în 2009 venituri de circa 32 miliarde dolari, în timp ce corupţia a costat statele din lumea a treia 40 miliarde dolari.

„Trebuie să recunoaştem că aceste probleme necesită soluţii globale; nici un stat nu are posibilitatea de a le rezolva de unul singur”, a declarat Fedotov, conform publicaţiei germane Der Spiegel. Oficialul UNO a avertizat că organizaţiile criminale sunt „o ameninţare pentru sănătatea, siguranţa şi evoluţia mondială”.

Criminalii, maeştrii adaptării

Părerea sa este împărtăşită şi de un oficial american, care a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe că organizaţiile criminale dau dovadă de o „adaptabilitate impresionantă” la activităţile autorităţilor şi la descoperirea unor noi oportu-nităţi de a face profit”, după cum relatează agenţia de ştiri Associated Press.

„Astăzi, majoritatea grupurilor criminale nu mai seamănă cu familiile organizate ierarhic, cunoscute din trecut”, a afirmat oficialul american, adăugând că „acestea constau, în schimb, din filiere informale, care lucrează împreună doar la anumite operaţiuni, fiind totodată angajate într-o gamă foarte largă de activităţi criminale, iar în unele cazuri şi grupările teroriste devin totodată grupări de crimă organizată pentru a-şi finanţa operaţiunile.”

Femeile, principalele victime

Din punctul de vedere al lui Fedotov, combaterea traficului de persoane este prioritatea principală a departamentului său, având în vedere atât numărul impresionant al victimelor, cât şi condiţiile de viaţă ale acestora. Conform unui raport al UNODC, citat de cotidianul american USA Today, două treimi din cele 2,4 milioane de victime anuale sunt femei, iar numai 1% din acestea sunt salvate vreodată. Profesorul Cherif Bassiouni, de la Universitatea din Chicago, a afirmat că „nu există nici o temă privitoare la drepturile omului în care guvernele să fi spus atât de mult şi să fi făcut atât de puţin”, iar adeseori femeile silite să se prostitueze nu sunt tratate de autorităţi drept victime, ci drept făptaşi. Bassiouni consideră că acest fapt se datorează nu în ultimul rând „nepăsării departamentelor de poliţie din întreaga lume, dominate de bărbaţi, care plasează traficul de femei la cel mai jos nivel al priorităţilor lor”.

Cele mai citite

Rusia o acuză pe Maia Sandu ar pregăti o operațiune pentru preluarea controlului Transnistriei

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că ar intenționa să inițieze o operațiune militară pentru...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă