Preşedintele Comisiei privind Statutul Deputaţilor şi Senatorilor, senatorul PDL Gheorghe Bîrlea, şi secretarul comisiei, deputatul UDMR Karoly Kerekes, au trimis CNI o scrisoare în care se plâng că Agenţia Naţională de Integritate nu recunoaşte o decizie a Comisiei, adoptată în octombrie 2011, potrivit căreia parlamentarii îşi pot angaja rudele la cabinetele de circumscripţie.
ANI a trimis în justiţie 14 parlamentari pe care îi acuză de conflict de interese pentru că şi-au angajat unul sau mai mulţi membri ai familiei la cabinetele parlamentare.
Potrivit Comisiei pentru statut, însă, nu poate fi reţinută situaţia de conflict de interese în privinţa angajărilor făcute la cabinete, „indiferent de calitatea persoanei angajate”. Mai mult, spun parlamentarii, Agenţia „susţine fără reţinere în procesele aflate pe rolul instanţelor de contencios administrativ că această Comisie ‘nu are nici o competenţă legală'”.
„Este de nepermis ca într-un stat de drept, un organ administrativ, chiar dacă acesta funcţionează în baza principiului independenţei operaţionale, să ignore art. 61 din Constituţie şi să conteste atribuţiile şi concluziile unei comisii parlamentare, abilitate în baza legii adoptate de organul reprezentativ suprem şi unica autoritate legiuitoare a ţări,” conchid semnatarii scrisorii.
Unul dintre semnatari şi-a angajat soţia şi fiul
Pe de altă parte, însă, secretarul Comisiei pentru statut, Karoly Kerekes, se află el însuşi în conflict de interese, potrivit ANI. Deputatul şi-a angajat la cabinetul de circumscripţie soţia, Ildiko Susana Kerekes, în perioada 2004-2009, şi fiul, Szilard Kerekes, în perioada 2006-2010. Potrivit inspectorilor de integritate, în perioada în care au fost angajaţi, cei doi au obţinut un beneficiu total de peste 99.000 de lei (aproximativ 23.000 euro). Când a fost publicat raportul ANI, Kerekes declara că este vorba despre o greşeală şi că nici o lege nu-i interzice să-şi angajeze membri ai familiei la cabinetul de circumscripţie. Deputatul a contestat raportul ANI.
Kerekes a declarat pentru RL că a semnat scrisoarea pentru că orice document de acest fel trebuie semnat de preşedintele şi de secretarul Comisiei. Despre motivul trimiterii scrisorii către CNI, Deputatul spune: „Cum vine asta, să ignore o comisie a organului legislativ suprem? Puteau să spună că ceastă comisie ‘interpreteză greşit articolul din lege’ dar nu că nu are competenţe”.
Precedent: un deputat riscă excluderea pentru conflict de interese
Pe de altă parte, unul dintre cei 14 deputaţi acuzaţi de conflict de interese pentru că şi-au angajat rudele la cabinetele de circumscripţie ar putea fi exclus chiar astăzi din Parlament. La sfârşitul anului trecut, ANI l-a acuzat de conflict de interese pe deputatul Florin Pâslaru, pentru că şi-a angajat fiul, şi a sesizat Parchetul Înaltei Curţi. Parlamentarul nu a contestat raportul inspectorilor de integritate, care a rămas definitiv, astfel că ANI a transmis mai departe raportul la Camera Deputaţilor, pentru a se demara procedura de eliberare din funcţie. Raportul urmează să fie discutat astăzi în Comisia Juridică a Camerei, iar deputaţii jurişti vor vota dacă îl exclud sau nu din Parlament.
Kerekes spune că nu este la curent cu cazul deputatului Pâslaru, dar spune că în alte cazuri, Curtea de Apel Alba Iulia şi Curtea de Apel Suceava au decis în favoarea deputaţilor contestatari.