Săptămâna trecută, trupul neînsufleţit al lui Richard Descoigns, directorul Institutului de Studii Politice din Paris, Sciences-Po, şi totodată un bun prieten al preşedintelui Nicolas Sarkozy, a fost descoperit într-una din camerele hotelului Michelangelo, din Manhattan. Deşi poliţia newyorkeză a anunţat că nu consideră că a fost ucis, iar autopsia nu a reuşit să stabilească cu exactitate cauzele decesului, circumstanţele morţii lui Descoigns au fost suficient de bizare încât tabloidele din New York şi, într-o mai mică măsură, presa din Franţa, să acorde o atenţie deosebită cazului său.
Descoigns, unul dintre cei mai cunoscuţi şi influenţi academicieni din Franţa, era dezbrăcat, iar laptopul şi telefonul său au fost descoperite pe un balcon al hotelului, aflat cu câteva etaje mai jos de camera sa, în care au fost găsite mai multe sticle de alcool, goale, precum şi cutii de medicamente. Conform tabloidului New York Post, de pe laptopul francezului fuseseră accesate mai multe siteuri pentru escorte homosexuale, iar oaspeţii din camerele vecine cu a sa au declarat că din cameră se auziseră vocile a cel puţin trei bărbaţi.
Homosexualitatea lui Descoigns fusese dezvăluită de cotidianul francez Le Monde cu două luni în urmă, ceea ce îl făcuse pe academician să declare cotidianului concurent Libération că împotriva sa se purta o campanie murdară şi organizată; „nu văd ce legătură are presupusa mea homosexualitate cu orice altceva”, afirmase Descoigns. Soţia academicianului declarase ulterior că era perfect conştientă de preferinţele sexuale ale acestuia în momentul căsătoriei, iar scandalul a părut, la acea vreme, să oglindească întrucâtva cazul lui Dominique Strauss-Kahn, fostul director FMI (şi absolvent al Sciences Po), ale cărui aventuri sexuale nu au părut să fie o surpriză pentru soţia sa. Faptul că sfârşitul lui Descoigns a survenit, ca şi cel al carierei lui Strauss-Kahn, la New York, este o altă – şi ultimă – paralelă bizară între cei doi bărbaţi.