3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecial„Stai pe poziţie“ – legea americană care apără ucigaşii

„Stai pe poziţie“ – legea americană care apără ucigaşii

Moartea lui Trayvon Martin, un adolescent de culoare care a fost împuşcat la sfârşitul lui februarie în Florida, a zguduit din temelii America – redeschizând două subiecte fierbinţi: rasismul şi legislaţia care permite portul de armă.

Rolul pe care l-a jucat rasismul în cazul morţii lui Martin ar putea rămâne parţial neelucidat: presa l-a descis pe ucigaşul George Zimmerman drept „alb”, însă tatăl acestuia îl consideră latino-american, dat fiind faptul că mama lui Zimmerman este originară din Peru, iar în ce măsură Zimmerman a acţionat din motive rasiale, numai acesta poate spune.

Însă şi mai şocant este, pentru mulţi americani, faptul că Zimmerman nu a fost până acum arestat, şi este puţin probabil să ajungă vreodată în faţa unui tribunal – deoarece acesta a invocat dreptul la auto-apărare, iar legislaţia din Florida, modificată în 2005 şi numită „Stai pe poziţie”, permite oricărui cetăţean să folosească forţa letală în spaţiul public pentru a se apăra de un atac. Deşi nu este câtuşi de puţin clar în ce măsură Martin, un tânăr care ieşise să cumpere o cutie de ceai şi o pungă de bomboane, l-a atacat pe Zimmerman, declaraţia acestuia din urmă este cea care conteză în ochii legii – deoarece nu a existat nici un martor al altercaţiei celor doi.

Conform cotidianului The Washington Post, de la introduceerea noii legi în Florida, numărul „omuciderilor justificate” – în care, aşadar, autorii crimelor au invocat cu succes auto-apărarea – a crescut de la 12 la 36 pe an. În alte state care au introdus legi similare, s-au înregistrat creşteri asemănătoare.

„Stai pe poziţie” nu este doar o extindere a vechiului concept legal care permite cetăţenilor să îşi apere proprietatea, ci „mai curând o barieră care îi scapă de acuzare pe criminalii adevăraţi”, conform Washington Post. Procurorul Steve A. Jansen, a declarat cotidianului american că „acum noi trebuie să dovedim un fapt negativ – anume că o persoană nu a acţionat în auto-apărare, şi adeseori singura mărturie pe care o avem la dispoziţie este cea a autorului omorului”. Pentru Trayvon Martin, o posibilă modificare a legii vine, din păcate, prea târziu.

Cele mai citite

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...
Ultima oră
Pe aceeași temă