În urma întâlnirii cu premierul Ungureanu, Laszlo Borbely a demisionat din fruntea Ministerului Mediului, iar portofoliul a fost preluat, temporar, de şeful Executivului. Vizibil iritaţi, liderii UDMR fac zid în jurul fostului ministru şi amintesc PDL şi lui Ungureanu că va urma o moţiune de cenzură.
Liderii UDMR au încercat să-şi ascundă, în declara-ţiile oficiale, iritarea provocată de solicitarea procurorului general ca lui Laszlo Borbely să-i fie retrasă imunitatea parlamentară pentru a fi cercetat penal sub acuzaţia de trafic de influenţă şi fals în declaraţii. Ba chiar Borbely a încercat să acrediteze ideea că decizia demisiei îi aparţine în totalitate şi că ea ar fi fost luată încă de miercuri. Totuşi, anunţul demisiei a venit după aproape două ore de discuţii cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Iar primul care a pronunţat public cuvântul „demisie” nu a fost Borbely, ci şeful Executivului, într-o emisiune la postul public de radio, cu aproape o oră şi jumătate înaintea conferinţei de presă anunţate de liderul UDMR. Cu aceeaşi ocazie, Ungureanu s-a grăbit să anunţe că preia interimar portofoliul Mediului.
Un înlocuitor pentru Borbely ar putea fi desemnat de UDMR marţea viitoare, iar favorit pare să fie ex-ministrul Mediului Attila Korodi. Vehiculate mai sunt numele fostului secretar de stat Borbely Karoly şi europarlamentarului Iuliu Winkler.
Avertismentul UDMR pentru coaliţie şi Ungureanu
Miercuri, când au cerut procurorii DNA începerea urmăririi penale a lui Borbely, greii UDMR s-au abţinut de la declaraţii. Ieri însă, aceştia au sărit în apărarea colegului lor, având grijă să transmită, totodată, partenerilor de coaliţie avertismente. Mai exact, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a ţinut să amintească democrat-liberalilor de moţiunea de cenzură anunţată de USL: „Moţiunea de cenzură va fi un test pentru coaliţie, va fi un test dacă avem sau nu avem majoritate, mai ales cunoscând dezertările din ultima perioadă din PDL şi inclusiv ce se mai aşteaptă. Am o oarecare emoţie”. Despre gravitatea acuzaţiilor aduse de procurori, nici un cuvânt. În schimb, Kelemen a sugerat o legătură politică, arătând că subiectul a fost discutat prima dată în 2011, iar acum este readus în actualitate „cu puţin înaintea alegerilor”. „Temporizarea nu este tocmai întâmplătoare”, a arătat Hunor. La rândul său, vicepremierul Marko Bela s-a declarat „convins” că Laszlo Borbely este nevinovat. „Atât eu, cât şi colegii mei din UDMR îl vom susţine în continuare”, a precizat Marko Bela, neexplicând însă dacă această susţinere se va traduce şi printr-un vot negativ în Camera Deputaţilor pe cererea DNA de începere a urmăririi penale.
Printr-o procedură urgentată, solicitarea procurorilor a ajuns deja pe masa Comisiei juridice, urmând a fi discutată „cel mai probabil” tot marţea viitoare. Potrivit preşedintelui Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL), cererea ar putea fi votată miercuri.
Borbely, apărat şi lăudat de opoziţie
Deşi spun constant că îşi doresc să ajungă la putere fără sprijinul UDMR, liderii USL nu scapă nici o ocazie pentru a trimite bezele Uniunii. „Eu sunt prieten de foarte mulţi ani cu Laszlo Borbely. (…) În opinia mea, este unul dintre oamenii cu cea mai aşezată şi cea mai profesionistă carieră în domeniul executiv românesc”, a declarat vicepreşe-dintele PNL Varujan Vosganian, adăugând că motivele cercetării fostului ministru al Mediului i se par „ambigue”.
La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a admis că nu are prea multe date despre cazul Borbely, dar nu a ezitat să sugereze că ar exista o legătură între ancheta DNA şi exploatarea de la Roşia Montană. „Poate că domnul Borbely e vinovat că nu a eliberat o anumită autorizaţie de mediu… Şi cred că ştiţi ce autorizaţie de mediu doreşte domnul Băsescu cel mai tare! Şi domnul Ungureanu, evident! Cea cu aurul, nu?”, a declarat Ponta.
Ulterior, legătura a fost demontată de premierul Ungureanu, chiar de la ministerul pe care-l conduce interimar.