18.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialO revoltฤƒ absolut fireascฤƒ

O revoltฤƒ absolut fireascฤƒ

Cum era de aลŸteptat, defectorul Sorin Frunzฤƒverde a fost gratulat de fostul sฤƒu ลŸef de partid, vizibil posomorât, cu termenul de „trฤƒdฤƒtor”. AลŸa o fi, dar pe durata guvernฤƒrii sale permanent urmฤƒritฤƒ de ghinioane Emil Boc nu a avut nimic de obiectat împotriva primirii unui numฤƒr impresionant de traseiลŸti ลŸi/sau defectori din toate cotloanele opoziลฃiei, afluenลฃa acestora fiind, de fapt, unul dintre puลฃinele motive de zâmbet ale fostului premier pe perioada mandatului sฤƒu. PDL culege acum ceea ce a semฤƒnat: a girat o practicฤƒ nocivฤƒ, iar acum simte pe pielea sa perniciozitatea acesteia o datฤƒ cu plecarea, cu surle ลŸi trâmbiลฃe, a unuia dintre baronii sฤƒi locali în fruntea unui mare numฤƒr de primari. Raportarea lui Frunzฤƒverde la exerciลฃiul puterii se demonstreazฤƒ, fireลŸte, una profund nerealistฤƒ.

Retorica sa principialฤƒ a lฤƒsat ลŸi ea mult de dorit – inclusiv din punct de vedere al logicii. A-ลŸi motiva plecarea la o alianลฃฤƒ de stânga cu nevoia clฤƒdirii unei „drepte moderne” este o jignire adusฤƒ inteligenลฃei opiniei publice din România. Dacฤƒ vorbea mai pe ลŸleau, impactul mesajului sฤƒu ar fi fost categoric mai mare. Putea sฤƒ explice cฤƒ veterani de partid precum domnia sa au fost neglijaลฃi în ultimii ani, pe când defectorii sosiลฃi din PSD au ajuns rapid paraลŸutaลฃi în guvern. Sau cฤƒ Traian Bฤƒsescu s-a folosit de maleabilul Boc ca de o trambulinฤƒ pentru o serie de acrobaลฃii politice, printre care ลŸi receptivitatea faลฃฤƒ de influenลฃe din exterior.

Pânฤƒ acum, Frunzฤƒverde ลŸi-a semnalat nemulลฃumirile mai mult ca oricare alt baron local al partidului, nescutindu-l nici pe Traian Bฤƒsescu de remarce acide. Setul de reforme al Monicฤƒi Macovei vizând mai întâi justiลฃia ลŸi ulterior propriul partid l-a lฤƒsat mereu rece. S-a distanลฃat grabnic de mฤƒsurile de austeritate adoptate de Guvernul Boc în 2010, iar de atunci s-a numฤƒrat printre cei mai mari critici ai ลŸefului de partid ลŸi de guvern. Asemenea altor regiuni dezindustrializate, CaraลŸ-Severin duce o lipsฤƒ acutฤƒ de finanลฃare – în special dupฤƒ refuzul premierului Ungureanu de a mai aloca, aidoma lui Boc, bani din fondul de rezervฤƒ al primului-ministru pentru varii proiecte, mai mult sau mai puลฃin transparente, ale autoritฤƒลฃilor locale. Penuria este agravatฤƒ, desigur, ลŸi de incapacitatea statului de a creลŸte simลฃitor rata absorbลฃiei fondurilor europene pentru depฤƒลŸirea interminabilei secete financiare.

UลŸa trântitฤƒ de noul premier în nasul liderilor PDL în condiลฃiile în care supravieลฃuirea guvernului depinde de voturile acestui partid va fi fost, cu mare probabilitate, picฤƒtura care a umplut paharul unor politicieni obiลŸnuiลฃi sฤƒ sifoneze bugetul statului fฤƒrฤƒ milฤƒ într-un an electoral. Prin prisma politicianului neaoลŸ, o cursฤƒ electoralฤƒ fฤƒrฤƒ „pomeni” consistente rฤƒmâne inimaginabilฤƒ – iar din punctul de vedere al pedeliลŸtilor mai ales în condiลฃiile actualei conjuncturi deloc favorabile lor. Dar MRU s-a demonstrat complet necooperant în aceastฤƒ chestiune, preferând sฤƒ pฤƒrฤƒseascฤƒ inopinat sala de ลŸedinลฃฤƒ. Poziลฃia premierului, deลŸi absolut lฤƒudabilฤƒ din punct de vedere etic, nu a fost însฤƒ ลŸi ultradiplomaticฤƒ – puลฃin mai multฤƒ indulgenลฃฤƒ faลฃฤƒ de partidul care îl susลฃine în locul unei impacienลฃe tipic bฤƒsesciene nu ar fi stricat.

În apฤƒrarea PDL meritฤƒ amintit cฤƒ o serie de politicieni din rândurile sale se strฤƒduiesc de ani buni sฤƒ introducฤƒ un nou set de reguli politice în vederea transparentizฤƒrii procesului de achiziลฃii publice. Dar eforturile vizând modificarea Constituลฃiei, reforma electoralฤƒ sau consolidarea ANI pentru o monitorizare cât mai riguroasฤƒ a afacerilor elitei politico-economice au fost constant anihilate de opoziลฃie, cu sprijinul nemijlocit al UDMR ลŸi, uneori, chiar ลŸi al unor pedeliลŸti nemulลฃumiลฃi de perspectiva renunลฃฤƒrii la vechile metehne.

Sub Emil Boc, relaลฃia dintre conducerea centralฤƒ a partidului ลŸi unele aripi locale s-a deteriorat vizibil. Dacฤƒ planul fostului premier de comasare a alegerilor locale ลŸi parlamentare ar fi avut sorลฃi de izbândฤƒ, iar scrutinul ajungea organizat spre finele anului, acest clivaj putea fi, eventual, depฤƒลŸit sau mฤƒcar gestionat ca atare. Dar Boc, deลŸi a ajuns între timp degrevat de povara premieratului, este astฤƒzi complet paralizat. La ora actualฤƒ, par sฤƒ lipseascฤƒ pânฤƒ ลŸi cele mai elementare pregฤƒtiri pentru dificilul test al localelor, anunลฃarea candidaลฃilor pentru cursa de la BucureลŸti cu nici nouฤƒ sฤƒptฤƒmâni înainte de startul acesteia fiind de-a dreptul ridicolฤƒ. În condiลฃiile în care conducerea centralฤƒ fuge de responsabilitate în asemenea hal, revoltele locale sunt nu doar previzibile, ci ลŸi cât se poate de fireลŸti.

Graลฃie lui Frunzฤƒverde, Crin Antonescu a revenit în prim-planul scenei politice pentru scurt timp – indubitabil spre satisfacลฃia sa, dat fiind cฤƒ leadershipul sฤƒu este din ce în ce mai ลŸifonat, ba din cauza propriilor gafe, ba ca urmare a criticilor pe care i le aduc o serie de activiลŸti de partid. Este improbabil ca liderul PNL sฤƒ-l fi întrebat pe arhimediatizatul defector dacฤƒ nu cumva aduce ลŸi niลŸte probleme serioase în partid, deลŸi denunลฃarea „statului poliลฃienesc” de cฤƒtre fostul baron pedelist ลŸi teama acestuia de interceptฤƒri telefonice ar fi trebuit sฤƒ-i dea lui Antonescu serios de gândit. Nu m-ar mira defel ca „Antenele” dedicate prezervฤƒrii moลŸtenirii politice a lui Ion Iliescu – mai exact perpetuarea unui sistem politic pus complet în slujba celor care îl conduc – sฤƒ demareze de mâine o amplฤƒ campanie dedicatฤƒ denunลฃฤƒrii „metodelor staliniste” curente, îndemnându-ลŸi publicul sฤƒ renunลฃe grabnic la utilizarea telefoanelor mobile ลŸi/sau fixe. Iar sub conducerea lui Emil Boc, PDL pare, din pฤƒcate, incapabil sฤƒ reziste unor asemenea asalturi, indiferent de derizoriul gunoiului cu care este bombardat.

 Tom Gallagher este politolog

britanic.  Volumul sฤƒu cel mai recent despre România este „Deceniul pier-dut al României: Mirajul integrฤƒrii europene dupฤƒ anul 2000″.

Cele mai citite

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ