21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCe redevenţe plătesc canadienii la Cupru Min?

Ce redevenţe plătesc canadienii la Cupru Min?

Viitorul proprietar al Cupru Min Abrud va plăti o redevenţă pentru minereuri neferoase de 4%, după ce o ordonanţă a Guvernului ce prevedea majorarea redevenţei la 6% nu a mai ajuns la Monitorul Oficial pentru a-şi produce efectele.

 

Firma canadiană Roman Copper, care a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni deţinut de stat la Cupru Min, compania de stat ce deţine 60% din rezervele naţionale de cupru, va plăti o redevenţă de 4% pe valoarea producţiei, a declarat agenţiei Mediafax preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruţi.

Nivelul este unul dintre cele mai mici din lume. Literatura de specialitate menţio­nează că acesta este cuprins la nivel mondial între 5 şi 10%, putând ajunge chiar la 14%, cum este în Chile.

La finele anului trecut, Zambia a majorat redevenţa la extragerea acestui minereu de la 3% la 6%.

Redevenţa nu va fi fixă, ca la Petrom

Potrivit lui Pătruţi, Roman Copper nu va beneficia însă de garanţia statului că redevenţa va rămâne la acest nivel, cum e cazul austriecilor de la OMV pentru ţiţeiul Petrom.

De altfel, la finele anului trecut, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă ce prevedea majorarea redevenţelor pentru minereuri feroase şi neferoase, aur, platină şi argint, transportul şi tranzitul petrolului.

Ordonanţa urma să dubleze redevenţa pentru aur, platină şi argint, de la 4% la 8% din valoarea producţiei, şi majora taxa de la 4% la 6% pentru producţia de cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, metale radioactive, pământuri rare, pietre preţioase şi semipreţioase, precum şi pentru ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice.

Norocul canadienilor, dar şi a celorlalte firme ce sunt obligate să plătească redevenţe statului, a fost că ordonanţa nu a mai ajuns la Monitorul Oficial din „motive administrative”, după cum a explicat Dan Suciu, purtător de cuvânt al Guvernului. Ca urmare, ea nu a produs nici un efect. Oricum ordonanţa va fi reluată de actualul Guvern, fără a se şti când.

Firmă înfiinţată special pentru cumpărarea Cupru Min

La începutul acestei săptămâni, firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro.

Roman Copper este o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Florin Vlădan, a declarat că Roman Copper, înfiinţată în noiembrie 2011 special pentru preluarea Cupru Min, nu are nici o obligaţie de investiţii şi de continuare a activităţii la compania românească. Vlădan a adăugat că dacă firma canadiană va dori să extragă cupru, atunci va trebui să investească 92 milioane de euro pentru a decoperta mari suprafeţe de teren.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României. 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă