Plantele medicinale pot constitui un tratament eficace atât pentru a ne întări sistemul imunitar, cât şi pentru a trata răcelile.
Un guturai începe de obicei cu o simplă răguşeală sau un nas înfundat. Atunci e momentul să apelăm la farmacia naturii ca să stimulăm capacitatea de apărare a organismului pentru ca sistemul imunitar să combată cu succes viruşii. Natura oferă o mulţime de plante capabile să amelioreze cu blândeţe simptomele tipice ale răcelii. Acestea au efect chiar şi în cazul gripei. „Trebuie să ştim că există atât plante, cât şi produse naturale care au o mare putere antibiotică. Diferenţa dintre antibioticele de sinteză şi cele naturale este că cele din urmă nu dau reacţii adverse şi pot fi administrate nu doar în tratarea infecţiilor, dar şi în prevenirea lor”, spune Carmen Nonn, medic naturopat.
Antibioticele naturale reprezintă remediul prin care se evită dezvoltarea rezistenţei organismului la bacterii, fără niciun fel de reacţii adverse. Fitocomplexul care se regăseşte în plantele medicinale permite administrarea unui fitopreparat în locul a două sau trei produse alopate pentru a obţine aceleaşi efecte pe cale naturală.
Lapte cu ceapă
Un remediu străvechi şi recunoscut împotriva durerilor de gât şi a tusei este laptele cu ceapă.
Laptele are proprietăţi calmante şi conţine numeroase bacterii benefice ce întăresc sistemul imunitar la nivelul intestinelor, iar ceapa are acţiune antibacteriană şi antivirală. În plus, amestecul aduce un aport important de vitamina C.
Usturoi proaspăt
Antibiotic puternic, usturoiul ajută la tratarea infecţiilor mai ales la nivelul tubului digestiv şi este un decongestionant eficient, util în tratarea simptomelor de răceală şi tuse. De aceea, nu vă sfiiţi să mâncaţi în timpul gripei cât mai mult usturoi proaspăt, zdrobind de exemplu un căţel mare de usturoi
într-un bol cu supă de pui fierbinte.
Tinctură de propolis
Tinctura de propolis este utilizată din cele mai vechi timpuri ca imunostimulant şi antiviral în medicina populară. Proprietăţile antiinflamatorii şi cele de anestezic local funcţionează eficient în cazul durerilor în gât şi a tusei. De asemenea, efectul imunomodulator şi de reducere a stresului este benefic pentru adaptarea organismului la schimbările climatice.
Infuzie de cuişoare
Antibacteriene şi antiinflamatoare naturale, cuişoarele uşurează în mod eficient durerile de dinţi şi de gât. Uleiul esenţial din cuişoare conţine un compus numit eugenol, care este util în combaterea infecţiilor şi a inflamaţiilor. Mestecaţi câte un cuişor de 4-6 ori pe zi sau preparaţi o infuzie în care să puneţi cinci cuişoare, o jumătate de linguriţă de scorţişoară şi o linguriţă de flori de soc, din care beţi 2-3 căni pe zi.
Extract de Echinaceea
Echinaceea este folosită încă din vremuri îndepărtate pentru întărirea sistemului imunitar şi tratarea infecţiilor. Prin stimularea activităţii celulelor albe, echinaceea distruge microbii şi activează producţia enzimelor responsabile de regenerarea organismului. Unele studii au demonstrat că această plantă este un bun adjuvant în tratarea oboselii cronice, dar şi a altor afecţiuni severe, precum SIDA sau cancerul.
Ceai de lichen de piatră
Lichenul de piatră poartă şi denumirea de muşchi de Islanda şi este cunoscut pentru rezistenţa extraordinară la condiţiile climatice foarte aspre în care creşte. Studiile în vitro au demonstrat că acidul usnic pe care îl conţine are un efect antiinflamator comparabil cu cel al ibuprofenului, iar datorită polizaharidelor din compoziţia sa are în plus şi un efect imunostimulator. Lichenul de piatră este un bun emolient al căilor respiratorii şi se administrează ca ceai de 2-3 ori pe zi.