Italia a fost amendată cu 40.000 de euro, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), din cauză că nu a asigurat protecție unei femei cu cetățenie română și moldovenească, deși aceasta a cerut instanțelor să o protejeze de soțul alcoolic și violent, informează AFP, citat de Agerpres.
În 23 mai 2014, Elisaveta Talpiș a denunțat statul italian la CEDO, ca urmare a refuzului instanțelor din Italia de a-i acorda protecție, în ciuda numeroaselor sale solicitări. Prima solicitare datează din iunie 2012. Poliția din Remanzacco, în provincia Friuli-Veneția (nord-estul Italiei), unde locuia cuplul, a constatat, într-un raport, starea de ebrietate a soțului, un cetățean moldovean, și rănile de pe corpul femeii.
Femeia a solicitat o nouă intervenție în luna august 2012, după o agresiune cu cuțitul, însă polițiștii au decis să îl atenționeze verbal pe soț. În septembrie, Elisaveta Talpiș a depus plângere pentru abuz’și a cerut autorităților să ia măsuri de urgență pentru a-i proteja astfel pe cei doi copii ai lor. Însă plângerea a fost clasată în august 2013.
Câteva luni mai târziu, în noiembrie, femeie a solicitat o nouă intervenție a poliției. Soțul său a fost transportat la spital în stare de ebrietate, însă a fost externat în cursul nopții. A fost controlat și atenționat verbal de poliție, care i-a permis totuși să se întoarcă acasă unde, înarmat cu un cuțit de bucătărie, și-a agresat soția și și-a ucis fiul care a încercat să se interpună. El a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea fiului și pentru tentativă de a-și ucide soția.
Judecătorii CEDO s-au exprimat cu severitate împotriva „pasivității” autorităților judiciare italiene, care „nu poate fi explicată prin nimic”. CEDO a condamnat Italia pentru încălcarea Articolului 2 (dreptul la viață) și Articolului 3 (care interzice tratamentele inumane sau degradante) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și a mai stabilit că Elisaveta Talpiș a fost „victimă, în calitate de femeie, a unei discriminări care contravine Articolului 14 din Convenție”.
Statul italian va trebui să îi plătească femeii 30.000 de euro reprezentând daune morale și 10.000 de euro pentru taxe și cheltuieli de judecată.