17.1 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecial„Jocurile foamei" la Târgul Gaudeamus

„Jocurile foamei” la Târgul Gaudeamus

Cartea care a servit ca bază pentru cel mai aşteptat film SF al anului poate fi cumpărată la târgul de carte din centrul Clujului.

Lansat vineri în România, filmul „Jocurile foamei” are toate şansele să se transforme într-un succes de genul „Lord of the Rings” ori „Harry Potter”. Filmul, care a avut un buget de 100 de milioane de dolari americani, şi-a câştigat deja nume-roşi fani. Însă cartea „Jocurile Foamei”, de Susane Collins are o profunzime şi mai mare decât pelicula.

Volumul a apărut la Editura Nemira şi costă, în librării, 50 de lei. Cartea este un roman SF cu puternice rădăcini istorice. Acţiunea are loc în viitor, când America de Nord devine, în urma unui răvăşitor război, o societate închisă, care are anumite caracteristici ce amintesc de perioada de decadenţă a Imperiului Roman.

O capitală strălucitoare şi prosperă, numită Capitoliu, a cărei strălucire aminteşte de Roma imperială, conduce 12 districte în care oamenii sunt reduşi, practic, la o stare de dependenţă care aminteşte de sclavia antică. Cel de-al 13-lea district a fost ras de pe suprafaţa pământului în urma unei revolte împotriva capitoliului. De atunci, în fiecare an, fiecare dintre cele 12 districte rămase trebuie să plătească tribut în oameni. Câte doi adolescenţi sunt trimişi să se înfrunte, pe viaţă şi pe moarte, aidoma gladiatorilor din Roma, spre deliciul spectatorilor din Capitoliu.

Doar unul dintre adolescenţi trebuie să supravieţuiască. Cel mi sărac şi mai puţin simpatizat district, Districtul 12 trimite o echipă formată dintr-o fată – vânător, Katniss Everdeen, şi din fiul unui brutar, Peeta Mellark, este trimisă să lupte şi să supravie-ţuiască în arenă.  

Cele mai citite

Zeci de mii de italieni au cerut pacea pentru Gaza și Ucraina; Manifestații masive în mai multe orașe

Zeci de mii de persoane au defilat sâmbătă în mai multe oraşe din Italia, unde au cerut pacea în Fâşia Gaza şi Ucraina, relatează...

Zeci de mii de italieni au cerut pacea pentru Gaza și Ucraina; Manifestații masive în mai multe orașe

Zeci de mii de persoane au defilat sâmbătă în mai multe oraşe din Italia, unde au cerut pacea în Fâşia Gaza şi Ucraina, relatează...

Studiu: Europenii așteaptă prețuri mai mici pentru automobile electrice, în timp ce costurile continuă să crească

Un studiu recent realizat de organizația Transport & Environment evidențiază o tendință interesantă pe piața automobilelor electrice din Europa: deși europenii nu s-au îndepărtat...
Ultima oră
Pe aceeași temă