14.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI: Economia României are trei pietre de moară atârnate de gât

FMI: Economia României are trei pietre de moară atârnate de gât

In privinţa sănătăţii există două probleme, a spus ieri, în cadrul unui forum dedicat creşterii economice a României, Tonny Lybek, reprezentatant regional al FMI. „Prima este că România nu cheltuie suficient de mulţi bani comparativ cu celelalte ţări UE. A doua este faptul că nici nu colectează suficienţi bani la buget pentru a putea creşte aceste cheltuieli”, a spus el. Potrivit datelor prezentate de el, alocăm 4,3% din PIB pentru sectorul public de sănătate, în timp ce media regiunii este de 4,9% din PIB ţării respective, iar în UE procentajul este de 6,2%.

După ce la finele anului trecut Guvernul a retras din dezbatere publică proiectul de lege pentru reforma în sănătate, FMI aşteaptă ca la viitoarea vizită a delegaţiei Fondului, programată pentru aprilie-mai să îi fie prezentat un nou pachet legislativ.
„Noua legislaţie va micşora situaţiile în care se fac internările în spital. Acum acestea se fac pentru simple analize. Se va renunţa la anumite medicamente al căror efect nu este pozitiv, demonstrat clinic, dar care atrag subvenţii importante de la stat”, spun surse din cadrul FMI. O parte din contribuabili, cei care cer anumite servicii medicale, ar putea fi redirecţionaţi către sectorul privat, au mai spus sursele. Este bine că vechiul proiect a fost retras deoarece avea prevederi discutabile, afirmă acestea.

Preţul electricităţii creşte din toamnă

Lybek a insistat că dincolo de ajustarea fiscală şi creşterea absorbţiei fondurilor europene, România trebuie să continue reformele structurale, mai ales în condiţiile în care nu sunt excluse în continuare şocuri externe. Printre măsurile pe care a insistat reprezentantul FMI se numără liberalizarea pieţei de energie şi restructurarea companiilor de stat. Lybek a arătat că în România gazul natural este relativ ieftin, „România este binecuvântată cu resurse”, dar nu sunt folosite eficient din cauza preţului mic, în special la consumatorii industriali. În condiţii de ineficienţă, oficialul FMI a arătat că nu există suficiente explorări şi exploatări, iar România trebuie să importe gaze foarte scumpe din Rusia, pentru a-şi acoperi nevoile curente. Vorbind despre creşterea treptată a preţurilor la gaze şi energie electrică, Lybek a punctat că sunt necesare măsuri de asistenţă socială, pentru a compensa impactul. „Sunt persoane sărace în România, să spunem adevărul, ele trebuie protejate împotriva acestor creşteri. Se vor identifica grupurile vulnerabile şi ele vor fi protejate prin măsuri de asistenţă socială., a spus Lybek. În ceea ce priveşte restructurarea companiilor de stat, reprezentantul FMI a arătat că statul şi-a demonstrat limitele din calitatea de acţionar, iar societăţile din subordine înregistrează pierderi, aduc profituri nesemnificative şi au arierate semnificative. „Cu aceste reforme în curs, după ce sângerarea e oprită trebuie să fie reduse şi arieratele”, a spus Lybek. El a arătat că în cadrul restructurării companiilor de stat, varianta introducerii managamentului privat a fost propusă de autorităţile române. Guvernul a aprobat în urmă cu aproape două săptămâni un proiect de lege care reglementează sectorul energetic şi liberalizarea preţurilor reglementate, documentul fiind transmis Parlamentului spre aprobare în procedură de urgenţă. Proiectul de lege prevede eliminarea tarifelor reglementate până la sfârşitul anului 2013 pentru clienţii non-casnici şi până la sfârşitul anului 2017 pentru clienţii casnici, calendarul propriu-zis de liberalizare urmând să fie prezentat după avizul Parlamentului.
Potrivit lui Lybek, în cazul energiei electrice liberalizarea la populaţie va începe in iulie 2013 şi va fi încheiată în decembrie 2017, în timp ce la firme va demara septembrie 2012 şi va fi încheiată în decembrie 2013.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Revoluția subterană a lui Nicușor Dan „îngroapă” 45 de km de conducte noi

Primarul Capitalei a reamintit că anul trecut au fost reabilitate țevi pe o lungime de 50 de km Într-o postare pe Facebook, primarul Nicușor...
Ultima oră
Pe aceeași temă