22.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialMinistrul Mediului a făcut instrucţie cu primarii din Bistriţa

Ministrul Mediului a făcut instrucţie cu primarii din Bistriţa

Laszlo Borbely a fost nemulţumit de modul în care decurge proiectul de management al deşeurilor, o problemă creată chiar de către primarii din judeţ.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a efectuat, joi, o vizită oficială de lucru în Bistriţa, acolo unde s-a întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor locale şi cu cei ai instituţiilor subordonate ministerului.
La întrevederea de la Consiliul Judeţean au participat şi câţiva dintre primarii mai multor localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, însă aceştia, deşi au venit cu diferite probleme la întâlnirea cu Borbely, au primit acuze şi critici din partea demnitarului.

Cea mai mare nemulţumire a acestuia a fost situaţia centrului de management al deşeurilor, care, în opinia oficialului de la Guvern, este blocată chiar de către primari, deşi este un proiect benefic judeţului.

„Atunci când vorbim despre proiectul de deşeuri, vorbim despre un proiect al cetăţeanului şi nimeni nu trebuie să se joace cu voturile în consiliile locale, pentru că este foarte important să fie realizat respectivul proiect. Faceţi în aşa fel încât să nu împiedicăm implementarea acestuia şi lăsaţi la o parte orgoliile politice. Deja sunt patru sau cinci judeţe în ţară care nu au reuşit să încheie un contract pentru un astfel de proiect, pentru că de şase ani încoace membrii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară nu au ajuns la un consens”, a declarat Borbely, o afirmaţie care vine la doar două zile de la începerea lucrărilor la un astfel de centru în judeţul Cluj.

De altfel, unul dintre cei care au scos în evidenţă mai mereu problemele generate de acest proiect a fost edilul PSD din comuna Feldru, Ştefan Sângeorzan, care a semnalat o serie de nereguli prin care, spune el, cel mai mult ar avea de suferit primăriile.

Proiect de 150 milioane lei

„Nu e vorba în acest caz că eu sunt cel mai tare din parcare şi vreau să demonstrez ceva. Trebuie să punem toţi umărul, pentru că nu accept ca atunci când aveţi un grafic aproape de final să ne trezim înecaţi la mal. Voi veni destul de des la Bistriţa ca să clarific problemele voastre, dar dacă un ministru trebuie să vă clarifice problemele, e vai de voi. E de datoria voastră să rezolvaţi toate neregulile în ADI”, a mai spus ministrul Mediului.

Sistemul integrat de management al deşeurilor este un proiect european în valoare de peste 150 de milioane de lei şi trebuia terminat anul trecut, de unde şi nemulţumirea lui Laszlo Borbely. Pe lista criticii oficialului de la Guvern au intrat, mai apoi, reprezentanţii Direcţiei Silvice Judeţene Bistriţa-Năsăud.

Conform ministrului, aceştia ar trebui să fie mult mai atenţi în problema defrişărilor ilegale de copaci, dar mai ales cu modul în care cei vinovaţi se aleg cu dosare penale.

„Se taie mai mulţi arbori decât cei care apar în documente sau în procesele verbale, în mare parte din cauza celor care ar trebui să îi prindă pe hoţii de lemne. Eu tot încerc să facem mult mai aspră legislaţia, adică în loc de cinci metri cubi, limita până la care nu se constituie infracţiune tăierea lemnelor, să coborâm până la un metru cub. Momentan, hoţii de lemne au grijă să nu depăşească limita de cinci metri cubi, însă am văzut destule procese verbale care se întocmesc pe 4,5 sau 4,6 de metri cubi. Asta nu poate decât să însemne că mulţi dintre silvicultori sunt «mână în mână» cu hoţii. Nu pot să cred că se pot fura cinci metri cubi de lemne fără să nu afle nimeni, nu cred că s-a inventat o astfel de metodă”, a mai declarat Laszlo Borbely.

Se vor mări salariile şi pensiile

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, în acelaşi timp şi membru UDMR, a anunţat că obiectivul partidului din care face parte este mărirea salariilor şi pensiilor în 2012. De altfel, Borbely a dat de înţeles că UDMR-ul a fost cel care a cerut expres cabinetului Ungureanu acest lucru. „La finalul primului trimestru vom trage o linie şi vom vedea ce buget avem, ce venituri, şi cu cât am putea face aceste măriri. O să vedem ce ne putem permite, însă, conform protocolului de guvernare, vom rămâne fermi în continuare şi trebuie să mărim salariile şi pensiile în acest an”, a declarat Laszlo Borbely.

 

 

 

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Antrenorul lui Inter Milano recunoaște că AC Milan a meritat victoria în Derby della Madonnina

Antrenorul lui Inter Milano, Simone Inzaghi, a recunoscut meritele rivalei AC Milan în derby-ul de duminică seara, afirmând că echipa adversă a fost superioară...

Adolescentă la volan urmărită de poliție pe străzile din București. A avariat cinci mașini

O tânără de 17 ani a fost urmărită în trafic de polițiști pe străzile din București. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 3 dimineața,...

Sergio Ramos, aproape de un transfer surpiză! Ce echipă îl dorește pe spaniol

Sergio Ramos, celebrul fundaș spaniol, se află aproape de a semna un contract cu AEK Atena, după ce a rămas liber de contract la...
Ultima oră
Pe aceeași temă